PIVNICE ŠIROM EVROPE, ALI I U BEOGRADU

Pivnice su srednjevekovni objekti koji pokušavaju da odole modernom, urbanom stilu života da bi i dalje, svojom autentičnošću, privukle ljubitelje piva. Smatra se da su se Irske pivnice prelile na šire područje Evrope, ali da su najautentičnije pivnice upravo u Irskoj. Hm, da li pivnica Beograd ima neko mišljenje o tome?

Pivnice su oduvek bile mesto gde su se okupljali ljudi, u svoje slobodno vreme, da bi se družili i razgovarali o svojim seoskim poslovima. To je mali ugostiteljski objekat koji je bio centar javnog života, gde se služilo proizvedeno pivo. U Irskoj, svaki proizvođač piva je imao i svoju pivnicu. Kako je osnovni sastojak piva hmelj – svako ko je uzgajao hmelj, proizvodio je pivo. U nedostatku hmelja, poslužile su razne druge trave koje su obogaćivale pivo aromama. Pivnice se trude da što duže odolevaju modernizaciji, pa, za razliku od drugih ugostiteljskih objekata, nude posetiocima upravo onaj topao, tradicionalni karakter gde se svira Irska muzika i služi poneka hrana. I beogradska pivnica nastoji da održi taj kult. Irska pivnica je svako veče krcata. Ne zaostaje ni Engleska pivnica, koja nudi osećaj mornarskog paba sa tamnim, drvenim gredama, niskim plafonom, fenjerima, konopcima i čekrcima, sa po kojom prepariranom životinjom. Nemačka obalast, Bavarija je nadaleko poznata po svojim pivnicama i njena piva se prave po receptima starim još od 1589. godine. Beogradska pivnica se potrudila da te ukuse dovede i do naše strane Dunava. Holanđani su svojim brendovima piva otišli dalje od svojih vetrenjača, teko da ih možete naći i u pivnicama Beograda. Španci zadržavaju svoje enterijere u stilu 1930-ih. Španske pivnice su oduvek bile nerazdvojne od fudbalskih utakmica. I to nije slučaj samo sa njima. Muški svet je oduvek uviđao posebnu čar u ispijanju piva dok traje fudbalska utakmica. Sve više se muškarci okupljaju na točeno pivo i kikiriki, pileća krilca po pivnicama Beograda gde zdušno, svi kao jedan navijaju za svoj tim. Fudbal je nepresušan izvor inspiracije, sa svojim atrakcijama, a zašto ga ne biste začinili dobrim, hladnim, točenim pivom? Austrija proizvodi svoja piva koja su cenjena, čak su osvojili nagradu na međunarodnom sajmu koji se održao u Zaječaru. Među prvima su proizveli ljuto pivo sa ćili paprikama. Potražite ih u pivnicama Beograda i iskusite ih. Ne može se praviti lista pivnica bez najpoznatije Češke pivnice. Njihova ponuda nudi čak 30 vrsta čeških piva na točenje. Slovačka svoje pivo ne odvaja od svoje domaće hrane, te je možda ime za Slovačku pivnicu, prikladnije Slovačka krčma. I Mađarska nudi dobru hranu uz dobro točeno pivo, sa živom muzikom i jedinstvenim enterijerom.

SRPSKE  VRSTE  PIVA

Srbija je zemlja koja obiluje žitaricama. Zato i može da se pohvali raznim vrstama piva koje se proizvode što fabrički, što u manjim zanatskim domaćinstvima. Svako ko konzumira pivo, zna da postoji razlika u ukusu između točenog i flaširanog piva, čak i ako se radi o istom brendu. Prvi razlog je taj što točeno pivo nije pasterizovano i na taj način neke arome su sačuvane. Drugi razlog je oksidacija piva, koja se ne događa kod točenog piva jer je potrošnja brža, u odnosu na proizvodnju. Zato, ljubitelji svežeg piva, punog ukusa, posećuju npr pivnice Beograda koje imaju ambijent pravog paba. Tu se neprekidno smenjuju generacije, od 18 do 88 godina. Ponuda se menja, na svake 2 nedelje se jedno novo pivo stavlja na točilice. Pivo je skladišteno na najbolji mogući način, na najboljoj mogućoj temeraturi. Ljubitelji piva imaju mogućnost da pivo ponesu sa sobom. To sveže, zanatsko pivo može da se natoči u flašu i tako dobijete pivo za poneti! Izbor je vaš – pivo da stigne do vaše trpeze ili da vi budete gost pivnice Beograda. Živeli!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget