Pecanje uz pomoć štapa i mašinice pod sjajem mesečine 

Većina ribolovaca peca od jutra do predvečerja, međutim nekolicina uživa u laganoj upaljenoj noćnoj vatri, šatoru, mesečini i potpunoj tišini. Noćni ribolov smatra se kao znatno ekstremniji od dnevnog ribolova zbog povećanog ličnog napora, smanjene vidljivosti i temperature ali i zahtevnosti u psihološkim veštinama. 

Ovo je igra koja je dovoljno vredna veštačke svetlosti ali i mesečevog odsjaja. U tamnoj noći događaju se prave podvodne akcije. Većina riba ima aktivan noćni život pa se pecajući noću mogu uloviti šaran, deverika, som, štuka, smuđ i tako dalje. 

Saveti za noćni ribolov

Najbolje je loviti noću kada je temperatura nesto oko 13 stepeni. Naravno, lokaciju ribolova potrebno je odrediti pre sumraka. U raznim koritima i udubljenjima, pukotinama gde je tlo šljunkovito i ne prelazi dubinu od 2 metra, najbolje je područje za noćni ribolov. Tokom dana a pogotovo tokom letnjeg perioda kada su rečna staništa obilata plivačima, ribe preferiraju da usled buke borave u skloništima i sačekaju noćnu tišinu kako bi se prehranile. 

Takođe tokom velikih vrućina izlazak riba na površinu vode tokom dana, nasuprot noćne prohladnosti, može biti smanjen, pa je riba prisiljena da svoj plen traži kada uslovi za to budu povoljniji. Međutim, riba koja traži plen tokom noći često i sama postaje plen snalažljivih ribara. 

Ribolovačka oprema za noćno pecanje

Ribari se oslanjaju na svoju opremu za noćni režim pecanja. Koristeći se mamcima, zvoncem za pecanje i drugim signalizatorima, led lampom i drugim osvetljenjem, ljubitelji noćnog pecanja izlaze iz svoje zone komfornosti i ulaze u zonu mističnosti. 

Tokom noćnog pecanja potrebna je toplija odeća, šator, umereno vatreno ognjište, povoljna rasveta, na primer led osvetljenje manje snage koje neće plašiti ribu, štapovi za pecanje na plovak koji ima sposobnost emitovanja svetlosti, čeone baterijske lampe, fider štapovi za pecanje i izuzetno kvalitetne mašinice. 

Takođe, izuzetno je važno da ribar poseduje specifičnu signalizaciju koja će mu jasno dati do znanja kada je riba izvršila ugriz. Uz pomoć ovakve opreme za noćni ribolov, pecaroš se aktivno može opustiti na obali, pored šatora i vatre, ispijajući omiljeni čaj ili neki drugi napitak. 

Mašinice za pecanje i špulne

Za noćno pecanje kao efektna oprema ističe se fider štap, međutim, bez odgovarajuće mašinice za pecanje gotovo da će biti neupotrebljiv. Pri izboru mašinice za pecanje tokom noći treba se voditi sa nekoliko osnovnih karakteristika koje one treba da poseduju. 

Pre svega, u pitanju je izuzetan kočioni sistem, optimalna velicina koja može zabaciti duže od 30 metara i imati veći opseg namotaja najlona. Dupli kočioni sistem biće od velike pomoći u momentima kada ulovljena riba započne svoju borbu i izvijanje. Popularne su izuzetno Baitrunner mašinice za pecanje jer se koriste i za ulov grabljivica. Riba će biti nemoćna i „pokleknuti“ prilikom upotrebe štapa i ove mašinice za pecanje. 

Takođe, među proizvođačima, ističe se i Spro Hardliner LCD. Ova mašinica idealna je za noćno pecanje. Kada su u pitanju špulne mašinice za pecanje one su uglavnom metalne kako bi bile u stanju da obezbede lagan zabačaj. 

Biti zaljubljenik u pecanje – vredno je noćnog pokušaja. Tokom korišćenja ribolovačke opreme za pecanje pod odsjajem mesečine izlazite iz prigušenih gradova i pružate svojoj duši potreban mir.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2023
Tech Nerd theme designed by FixedWidget