Odaberite najbolji ugalj za vaše domaćinstvo

Kada je reč o privatnim kotlarnicama i velikim gradskim kotlarnicama koje su zadužene za toplotu velikog broja domaćinstava i institucija, kao najpopularnije ogrevno sredstvo, u prethodnim godinama i decenijama, pored drveta, bio je ugalj. U nastavku teksta pročitajte sve o tome šta je ugalj, kako je nastao, koje su osnovne vrste uglja i koje su njihove karakteristike, kako biste izbegli nedoumice i kako biste napravili prave izbore prilikom kupovine uglja za ovu zimsku i grejnu sezonu.

Šta je ugalj i kako je nastao?

Ugalj je fosilno gorivo koje je nastalo u dugom vremenskom periodu transformacijom organske materije, odnosno ostataka uginulih biljaka i životinja. Za nastajanje najboljeg uglja potrebno je između 50-250 miliona godina, a postupak nastajanja uglja odvijao se u dve faze. Prva faza je nastajanje treseta biološkim razlaganjem organske materije, a u drugoj fazi povećava se procenat ugljenika, a smanjuje sadržaj vodonika i kiseonika, zbog čega se naziva fazom ugljenisanja, po kojoj je ugalj i dobio naziv.
Ugalj se u prirodi nalazi u obliku stena. To je prirodni, zapaljivi materijal, braon do crne boje. Glavni sastojak uglja je ugljenik, a pored njega u sastavu uglja mogu se pronaći i niski procenti čvrstih, tečnih i gasovitih ugljovodonika i drugih materijala, poput jedinjenja azota i sumpora.
Postoje različite vrste uglja
Postoji veliki broj kriterijuma na osnovu kojih razvrstavamo različite vrste uglja. Najčešća je podelaj uglja na osnovu stepena starosti, odnosno na osnovu stepena ugljenisanja. Na osnovu tog kriterijuma razlikujemo sledeće vrste uglja:
– treset;
– lignite;
– mrke ugljeve
– i kamene ugljeve.
Ove vrste uglja se međusobno razlikuju prema najvažnijim karakteristikama uglja odnosno prema sastavu i toplotnoj moći. Treset ima veliku količinu vode i pepela, zbog čega se mora sušiti pre upotrebe. Lignit je takozvani „drveni ugalj“ i upotrebljava se u malim kotlovima i pećima na čvrsto gorivo. Mrki ugalj je najbolji ugalj za velike sisteme jer imaju veliku
kalorijsku vrednost. Veoma su rasprostranjeni. Kameni ugalj je vrsta uglja koja se ne koristi za široku upotrebu u našoj zemlji. To je najstarije čvrsto gorivo velike toplotne vrednosti.

Izaberite najbolji ugalj u zavisnosti od vrste vašeg grejanja

Ukoliko živite u domaćinstvu koje se tokom zimskih meseci greje uz pomoć peći na čvrsto gorivo najbolja vrsta uglja za vas je lignit. Sa druge strane, najbolja vrsta uglja za domaćinstva koja imaju sisteme centralnog grejanja, mrki ugalj je najbolji izbor. Mrki ugalj ima dug vremenski interval između dva loženja, ima veliku kalorijsku moć, zahvaljujući čemu razvija i dugo održava optimalnu toplotu tokom hladnih, zimskih dana.
U našoj zemlji prodaja uglja se vrši na različitim stovarištima koja su, najčešće, specijalizovana za prodaju ogreva. Veliki broj ovih stovarišta prodaju uglja vrši uz saradnju sa različitim firmama, pa zaposleni ugalj mogu platiti u više mesečnih rata, uz pomoć administrativne zabave ili čekova. Što se tiče same cene uglja, ona zavisi od vrste uglja koja vam je potrebna, od njegovog sastava i toplotne moći. Što je toplotna i kalorijska moć uglja veća i cena uglja je veća, pa se na našem tržištu mogu naći ugljevi čija cena je u rasponu od 8.000 do 25.000 dinara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget