Norveški radijatori: prednosti i mane ovog tipa grejanja na struju

Kada je izbor izvora toplotne energije za dom u pitanju onda razmatramo sve moguće opcije, upoređujemo cene i sve prednosti i mane. Tražimo idelano rešenje koje podrazumeva ekonomičnost, prihvatljiv mesečni trošak i ugradnju, bezbednost za odrasle i decu, krajnju isplativost. 

U odnosu na nekoliko važnih kriterijuma bira se i najbolje rešenje. Oni koji se odluče da norveški radijatori budu opcija za glavni ili sekundarni izvor toplog vazduha u njihovom domu sigurno tu odluku nisu doneli iznenada. Ona je posledica razmišljanja i kalkulisanja. 

Za norveške radijatore se kaže da nemaju rok trajanja. Iako granacija pri kupovini novih uređaja bude u proseku pet godina, njihov vek trajanja može biti veći i od trideset godina.

Ne zauzima mnogo prostora i njegova estetska strana je prednost

Norveški radijatori su dugački i tanki pa na taj način ne zauzimaju mnogo prostora. Posebno što omogućavaju de se okače na zid, pa je čišćenje ispod  njih omogućeno. Tako da nećete imati problema sa njihovim postavljenjem ni u manjim ni u većim prostorima jer ne zauzimaju mnogo mesta. 

Preporuka je da budu postavljeni ispod prozora jer je izvor toplote uvek najbolje postaviti na glavno mesto izvora hladnoće.

Jačina grejnog tela

Uprkos svom obliku i veličini jačina norveških radijatora je veoma dobra. Oni lako dostižu željenu temperaturu pomoću preciznog termostata. Opcija su za one sa manjim stanovima i kućama, a još učestalije ih ljudi koriste kao grejno telo za dogrevanje nekog prostora u kojem već potostoji drugo grejno telo. Ali namnjeni su isključivo dobro izolovanim prostorima jer se tada postiže željeni efekat. Zato je njegova mana što nije preporučljiv u prostorima gde je izolacija zidova i prozora loša. 

Ipak u odnosu na klasične grejalice, TA peći i uljane radijatore mnogu su bolje pozicionirani na listi, a uz to još imaju i taj estetski momenat koji ih izdvaja od ostalih.

Sa bezbedonostnog aspekta 

Norveški radijatori su tokom svog rada poputno nečujni i bešumni. Potpuno su bezopasni i nema nikakvih hemijskih isparanje tokom njihovog rada. Posebno su preporučljivi zbog svoje visoke bezbednosti za dečje sobe. Neki proizvođači su se dosetili pa u tu svrhu proizvode svoje modele u boji kako bi bili zanimljiviji najmlađima i uklopili se u njihov ambijent. 

Ne preporučuju se da ga stavljate negde gde je zaklonjen jer se na taj način smanjuje cirkulacija vazduha i sam efekat grejanja. Posebno se ističe da ne treba stavljati mokar veš na njega radi sušenja jer na taj način povećavate temepraturu u samom uređaju čime ga sigurnosni osigurač isključuje.

Izvor napajanja im je struja

Ovo može biti prednost u smislu da ih uključemo samo onda kada su nam potrebni i da sami kontrolišemo temeperaturu i vreme kada će raditi. Dakle to znači da trošeći struju oni zagrevaju vazduh u datom prostoru u kojem se nalaze. To znači da ćemo ih potpuno isključiti kada nismo kod kuće ili stanu, kada odemo na godišnji ili vikend odmor. Odličan način uštede, odnosno racionalne potrošnje. 

Ali sa druge strane može se desiti da u toku zime nestane struja i da ostanete bez izvora toplote u vašem domu. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget