Nekoliko saveta za održavanje tepiha

Da biste savršeno očistili tepih, na tržištu postoje ekološki deterdženti koji ne štete okolini i dobri su za sve vrste vlakana i tkanina. Takođe, postoje i tepisi, koji se u većini, ako su mali, mogu bez problema prati u veš mašini.

Za vrlo glomazne tepihe postupak bi mogao biti malo složeniji, međutim odlični rezultati se mogu dobiti sa bikarbonatom, kuhinjskom soli, kukuruznim skrobom i drugim ekološkim i apsolutno netoksičnim proizvodima. Tepih može biti odlična alternativa tradicionalnim podovima, ali postaje lak plen prašini i stvarima koje mogu izazvati alergije, a osim što se lako prlja, redovno i pravilno čišćenje je korisno kako za njegovo čuvanje i dobro stanje tako i za duže trajanje.

Kako se održava tepih

Prvo pravilo da imate čist tepih je pravilno korišćenje, izbegavajući da na njega gazite blatnjavim, mokrim ili prljavim cipelama. Umesto toga, preporučujemo da se pored prostorija sa tepisima, uredi poseban prostor za odlaganje i čuvanje cipela .

Još jedna suštinska karakteristika je svakodnevno čišćenje usisivačem, jedinim sistemom za  ove vrste podova, za uklanjanje prašine, mrvica i još mnogo toga. Međutim, za postizanje zadovoljavajućeg rezultata potrebno je pažljivo odabrati vrstu uređaja, krećući se prema uređaju pogodnom za čišćenje tepiha i tkanina, i opremiti filterima koji sprečavaju da se aspirirane čestice rasipaju u okolinu. Uopšteno, usisivači sa četkicama su pogodni za sve tepihe, a skoro svi imaju dodatke za tepihe, sofe i druge prekrivače.

Tipičan problem tepiha jeste otisak koje stvara komadni nameštaj, posebno veoma teški, koji drobe tkaninu, izazivaju nakupljanje prašine i prljavštine, ostavljajući neprijatne fleke. Način da se ovaj problem izbegne je redovno lagano pomeranje fotelje, stolova i garnitura. Ako se površina tkanine čini spljoštena, za uklanjanje tragova dovoljno je nekoliko puta proći vlažnom krpom ili četkom.

Kako oprati tepih

Ako usisavanje nije dovoljno, možda zbog prisustva mrlja i ostataka prljavštine pričvršćenih na tkanini, potrebno je koristiti posebnu mašinu za čišćenje tepiha. Uglavnom, ovaj uređaj, namenjen samo čišćenju tepiha, može raditi na dva načina, korišćenjem deterdzenta iv ode ili korišćenjem pare, koja je pogodna i za vunene tepihe.

Za čišćenje tepiha bez upotrebe elektronskih uređaja idealna je četkica koja nije previše tvrda, ili alternativno blago gruba bela krpa ili sunđer u kombinaciji s biološkim i prirodnim deterdžentima. Najotvrđe mrlje mogu se prekriti sodom bikarbonom i ostaviti da deluje dvadeset i četiri sata pre usisavanja običnim usisivačem. Međutim, i u ovom slučaju, preporučljivo je povremeno oprati tepih vodom i deterdžentom. Za one koji ne nameravaju kupiti čistač tepiha, moguće je pronaći prodavnice specijalizovanee za proizvode za čišćenje koje nude najam čistača čak i na jedan dan.

Profesionalni servis za pranje tepiha

Ukoliko se desi da su mrlje koje su se našle na vašem tepihu tvrdokorne, ili vam je jednistavno potrebno redovno održavanje i čišćenje tepiha, možete se osloniti na usluge tepih servisa. Za više informacija kliknite na link.

Osveženje tepiha kao i tapaciranog nameštaja u svakom domu je dobrodošlo jednom godišnje. U tom slučaju, takođe je korisno pozvati najbliži tepih servis, kako se većina servisa bavi profesionalnim čišćenjem, sušenjem i održavanjem svih vrsta tepiha, mebla i drugih tkanina. Tepih servis, ožete zakazati unapred, ili ih jednostavno zvati po potrebi. Takođe, važno je da tokom razgovora dogovorite i mesto preuzimanja i podizanja tepiha. Na našu sreću, većina tepih servisa danas dolazi do vrata vašeg doma radi preuzimanja tepiha kojima je potreban “servis”, a zatim ih vraćaju na istu adresu.

U svakom slučaju, tepih servis je idealno rešenje, ukoliko nemate vremena za čišćenje, ne posedujete opremu ili jednostavno želite da osvežite vaš dom.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget