Nekoliko razloga zašto je Banjica dobra za život

Ukoliko imate dilemu gde ćete živeti i raditi u Beogradu, razmislite o Banjici, opštini koja nudi različite mogućnosti za život, koja se sve više razvija i koja postaje sve naseljenija. Banjica predstavlja kombinaciju istorijskog nasleđa, originalne arhitekture,  i specifičnih odlika stanovnika.

Istorijski značaj Banjice

Naziv potiče od reči „banja“ jer se nalazi na brdu te je ovdašnja temperatura bila i do nekoliko stepeni niža što je stanovništvo podsećalo na banje. Ovaj kraj ima dugu istoriju jer je još knez Miloš Obrenović podstakao doseljavanje stanovnika. Uglavnom su to bili doseljenici iz Jablaničkog odreda, i predela oko Puste reke koji su bili vični obradi zemlje.

I kasnije Banjica je zadržala istorijski značaj, jer je u toku Prvog svetskog rata tu bilo letelište. Nakon Prvog svetskog rata na ovom prostoru se nalazila pošta, a posle Drugog svetskog rata Banjica je postala spomenik nastradalima.

Jedinstvena arhitektura Banjice

Jedinstveno za ovu opštinu jeste da je odlično povezana sa svim delovima grada, lako se preko Mosta na Adi može stići do Zemuna, Novog Beograda, Surčina, sa druge strane centar i njegovi delovi su takođe blizu, ali i drugi delovi – Rakovica, Resnik, Banovo brdo. Sve je nadohvat ruke – pekare, škole, tržni centri, prodavnice, kafići, bolnice, stadion, vrtići. Privatni vrtići Banjici daju poseban šmek. Ukrašeni zelenilom, veliki prostori i stručno osoblje samo će olakšati  Vašem odabir. Postoji veliki broj privatnih i državnih vrtića na ovom prostoru, ali u privatnim vrtićima dete će kroz manje grupe razviti kreativnost, umetničke talente i biće podstaknuto da pruži svoj puni potencijal. Izdvojeni su od gradske vreve i nesnosne gužve, na čistom vazduhu, tako da će Vaše dete uživati u svakom momentu provedenom u privatnim vrtićima na Banjici. Jedan od posebnih kvaliteta ovih obrazovnih ustanova su njihovi vaspitači, stručni u radu sa decom. Svakom roditelju je njegov mališan najvažniji na svetu tako da je bez dileme i odabir pravog privatnog vrtića na Banjici važna odluka u njihovom životu.

Na Banjici je podignuto pet nebodera, koji se popularno nazivaju „Pet solitera“ koji iz ptičje perspektive formiraju petokraku. Kao još jedan dokaz istorijskom nasleđu ostao je prostor između heliodroma i VMA gde je borovima ispisano „TITO“.

U samom centru Banjice nalazi se stadion fudbalskog kluba „Rad“, poznat pod nazivom stadion „Kralj Petar I“, na kom popularni „Grđevinari“ igraju prvoligaški fudbal. Osim stadiona tu je još jedan sportski objekat – Sportski centar Banjica.

Ostali značaj Banjice

Stanovnici Banjice postali su svojevrstan brend ovog mesta, i verovatno njen najveći kvaliet.

Oni osim navedenih činjenica Banjica ima predivnu šumu, idealnu za duge šetnje, ali i trčanje.

Ne treba zaboraviti ni ostale obrazovne ustanove – Fakultet bezbednosti, Fakultet organizacionih nauka, Saobraćajni fakultet, svi su tu na korak od Vas, dobro povezani sa ostalim delovima grada tako da je i studentima znatno olakšan dolazak.

VMA i Ortopedska klinika Banjica dvadesetčetvoročasovno stoje na raspolaganju kako njenim stanovnicima, tako i svim ostalim građanima naše zemlje.

Posle dugih šetnji idealno mesto za odmor možete pronaći u nekoj od mnogobrojnih bašti kafića ili u odlasku u neki od tržnih centara.

Sve su ovo više nego dovoljni razlozi koji će Vam pomoći da se odlučite za Banjicu, ako ne za život, makar za jedan dan ili vikend u ovom prelepom delu Beograda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget