Najbolje vreme za polaganje za vozačku dozvolu

Polaganje za auto može izazvati tremu, nelagodnost i strepnju. Tačno je, svi se pitamo da li će iz prvog pokušaja sve biti rešeno – testovi, prva pomoć, poligon i vožnja na ulicama. To ne znači da treba odlagati polaganje, jer je B kategorija nešto bez čega je teško zamisliti svakodnevnicu. 

Odlazak na posao, do šoping centra, na ručak ili bilo koju udaljenu lokaciju teško je zamisliti bez automobila. Obuka vozača zato je neminovnost, bez obzira kada se odlučite na korak do vozačke dozvole. 

Nova pravila za obuku vozača

Da biste bili sigurni da li je pravo vreme za polaganje za auto, poželjno je da budete upoznati sa svim novim pravilima, koja su relativno skoro stupila na snagu. Za razliku od nekadašnjeg sistema polaganja testova bez teorijske obuke i časova vožnje na poligonu i ulici, današnji program za polaganje za auto je proširen i dopunjen novim pravilima. Naime, već sa 16 godina moguće je započeti obuku, uz polaganje vožnje sa punih 17. Do 21. godine imaćete probnu dozvolu, bez obzira kad pre polagali ispit. Nju karakteriše nemogućnost vožnje automobila od 23 časa do 6 časova jutri. Za maloletna lica, u vozilu mora biti suvozač koji ima minimum 5 godina iskustva. Takođe, mora se poštovati pravilo da se ne sme kretati brzinom većom od 90 procenata od predviđene na datoj deonici puta.

Druge novine se odnose na sam proces obučavanja vozača. Prvo, pored teorijskog dela ispita uvedeni su i časovi teorije, koji se prate u učionicama, u grupama. Prva pomoć koja je nekada bila aktivan deo bez kog polaganje za auto nije bilo izvodljivo, ponovo je deo ispita, koji se realizuje u nadležnim domovima zdravlja.  Praktičan deo i dalje obuhvata vožnju časova na poligonu i ulicama, uz istu varijantu vozačkog ispita. 

Više informacija o obuci i polaganju za vozačku dozvolu možete dobiti na sajtu https://www.autoskolapavlin.com/.

Najbolje vreme za polaganje za auto

Kada je najbolje upustiti se u pustolovinu časova vožnje i polaganja ispita? Kada god se osećate spremnim da sednete u auto. Ili ako je u pitanju C kategorija, još lakše ćete se odlučiti na taj korak. Može da bude i sa 16 ili 17 godina, ili čak duplo više. Često se savetuje da se počne što ranije, da je brže i lakše naučiti i savladati sva pravila. Ipak, tačno je da tada preovlađuje nezrelost, što može izazvati opasnost za volanom. Međutim, dobro je da se uvidi potreba za vozačkom dozvolom, i da to bude faktor otpočinjanja časova. B kategorija je danas neminovnost kretanja. Polaganje za auto zahteva strpljenje, učenje i snalaženje u prostoru, koje se stiče uz praktičnu obuku vožnje na ulicama. 

Postoje osobe koje jednostavno ne vole vožnju, ne privlači ih i ne osećaju se sigurnim. Tada je u redu ne upuštati se u obuku, bar ne dok se ne uvide sve prednosti, koristi i oseti motivacija za savladavanjem tehnika i veština uspešne i bezbedne vožnje na prometnim ulicama, selima u bilo koje doba dana ili noći, bez obzira na vremenske uslove. Činjenica je da je lakše voziti kada je lepo vreme, sa umerenim zracima sunca i bez padavina. To ne znači da treba izbegavati vožnju i po ne tako sjajnim uslovima, ali za polaganje za auto je bolje odabrati varijantu proleća ili leta.

Obuka vozača način je da se savladaju sva pravila u vožnji, upoznaju saobraćajni propisi i procedure pružanja prve pomoći. Kad god da se odlučite da počnete teorijsku i praktičnu obuku, bitno je znati da se sve može naučiti strpljivo, smireno i bez stresa i tenzije. Vožnja treba da bude nešto u čemu ćete uživati uz punu koncentraciju i pažnju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget