Na šta sve treba da obratite pažnju ukoliko se odlučite za kupovinu polovnog računara

Računari postaju neophodnost svakog domaćinstva. Ali zbog ekonomske situacije u kojoj se većina ljudi nalazi nije u mogućnosti sebi da priušti nov računar. Mnogi se okreću kupovini polovnog računara. Polovni računari mogu da budu praktični ukoliko vaš računar koristite za igranje video igrica, gledanje filmova, slušanje muzike, eventualno za kuckanje nekih tekstova, radova, surfovanja internetrnetom. Međutim ukoliko je vaš račun  neophodni alat za posao, preporuka je da se ipak odlučite za kupovinu novog računara, snažne konfiguracije u zavisnosti kakve programe planirate da koristite. Ovde ćemo vam ukazati na šta sve treba da obratite pažnju ukoliko planirate da vaš računar koristite za kućnu varijantu.

Obratite pažnju na konfiguraciju

Kao što smo napomenuli ukoliko planirate da obavljate ozbiljne i zahtevne poslove na vašem računaru, preporuka je da kupite nov računar snažne konfiguracije. Ukoliko se vaš rad na računaru svodi da povremeno odigrate neku igricu, slušate muziku, eventualno za obavljanje nekih nezahtevnih poslova, slobodno možete da kupite i polovni računar. Ono na šta treba da obratite pažnju jeste procesor, radna memorija i hard disk. Trebalo bi da gledate da procesor bude sa dva jezgra, radna memorija bi trebala da bude najmanje 2 GB ( gigabajta).

Hard disk bi trebao da bude najmanje 320GB, a u nekim slučajevima i više jer je to mesto u kojem skladištite sve vaše programe, podatke, slike,tekstove. Obratite pažnju jer u poslednje vreme prave integrisane matične ploče sa svim pratećim komponentamakao što su graficke kartice, mrežne, zvučne kartice. Ovakve matične ploče važe za manje kvalitetne i nisu pogodne ukoliko ste planirali da na vašem računaru igrate neke najnovije igrice. Zato je najbolje da izaberete računar sa neintegrisanom grafičkom karticom.

Obratite pažnju na izgled računara

U kakvom stanju se nalazi sam računar možete na licu mesta da proverite. Kako izgleda kućište? Da li su svi priključci na računaru ispravni? Da li mogu da se otvore vrata od DVD-a? Samo su neke od stavki na koje morate da obratite pažnju kada kupujete polovni računar. Posebno se odnosi na kupovinu laptopa. Takođe ono što bi trebalo da znate jeste da baterije kod laptopa traju u proseku 2 do 3 godine, pa tako budite spremni da odmah izdvojite određenu količinu novca za kupovinu nove. Uvek je bolje kupovati markirani polovni računar jer su veće izdražljivosti u odnosu na neki ručno pravljen računar. 

Da li može da se dobije garancija na polovni računar?

Ako kupujete od fizičkog lica teško da će te dobiti garanciju na računar. Ukoliko planirate da kupite polovni računar od nekog servisa, postoji mogućnost da dobijete neku garanciju. Ta garancija se odnosi na hardver-na sam računar kao uređaj, a ne sa softer-program koji ga pokreće. Najgora varijanta je kupovina preko interneta, gde računar možete da vidite samo preko slika. 

Cena diktira sve

Naravno da je bitna i cena. U ovakvoj situaciji vodite računa da pre nego što se odlučite  za kupovinu polovnog računara, moraće te da obiđete sve radnje koje prodaju polovne računare, dobro se raspitate kod prodavaca o bitnim karakteristikama. Ukoliko imate prijatelja koji se  bolje razume u računare, obavezno ga povedite sa sobom jer prilikom kupovine može da bude od velike pomoći. Ne zalećite se ukoliko je previše niska cena nekog polovnog računara, dobro proverite pre nego što odlučite da ga kupite. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget