Mogu li sportski rancevi biti ručni prtljag?

Kada planirate put na duge staze, sigurno je da želite da izaberete najbolju torbu za prtljag. Bilo da li su vam izbor sportski rancevi ili ranac sa točkovima, postoji mnogo rančeva za putovanje koje možete izabrati i važno je da pročitate recenzije o rančevima pre investiranja u njih.

Cilj ovog teksta je da vam pomogne da izaberete dobar ranac za vaše potrebe.

Dimenzije i težina prtljaga

Najčešće dozvoljena veličina prtljaga je 55 x 40 x 20 cm, uključujući sve ručke, bočne džepove i točkove. Ovo zavisi od avio-kompanije, a neke dozvoljavaju nešto veće ili manje torbe, pa pre nego što sebi nabavite ranac, proverite sajt aviokompanije preko koje planirate putovati.

U praksi, pretpostavljamo da većina aviokompanija nije previše stroga u pogledu tačne veličine vašeg ručnog prtljaga.

Ipak, da biste bili sigurni, najbolje je da izaberete sportski ranac koji odgovara ograničenjima aviokompanija na koju ćete putovati.

Najbolje je da pokušate da se ukrcate u avion što je pre moguće pošto prostor u gornjim kontejnerima može da se prepuni, a neke budžetske aviokompanije (kao što su Ryanair i Easyjet) ne garantuju da će biti mesta za vaš ručni prtljag.

Ručni prtljag obično ima ograničenje težine od 5 kg do 12 kg, a većina aviokompanija u Evropi ga ograničava na 8 kg. Stoga, dobro planirajte šta pakujete u svoj sportski ranac. Ukoliko ste planirali da u njega spakujete lap top i dobar foto-aparat, očigledno je da sve dodatno može preopteretiti vaš ručni prtljag kada je njegova težina u pitanju. Ipak, sportski ranac je prilagodljiv, ukoliko nije prepunjen, zbog elatičnosti materijala od kojeg se izrađuje, pa ćete sigurno biti u mogućnosti da ga negde “strpate”.

 

Kako da smanjite težinu vašeg ranca

Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste smanjili težinu prtljaga i izbegli da se on prebaci na aerodrom:

– Online chek in – Prijavite se za let online i odštampajte vašu kartu za ulazak u avion, tako da možete izbeći check-in pult i otići pravo na kapiju. Ukoliko posetite pult budite sigurni da će vaš ranac biti izmeren.

– Iskoristite svoju ličnu stvar – Ako morate da koristite recepciju i aviokompanija dopušta dodatnu ličnu stvar, uklonite nešto teško iz ranca, kao što je laptop, kamera ili foto-aparat. Kasnije je možete vratiti u torbu.

– Obucite najtežu odeću i obuću u avionu. Ako je previše toplo za nošenje džempera ili jakne, nosite ga ili ga vežite oko struka umesto da ga spakujete.

– Kompresija – Pazite kako pakujete ranac tako da ne izgleda previše glomazno. Koristite kese za vakum da biste smanjili veličinu svoje odeće. Ako ranac ne izgleda veliko, aviokompanija ga sigurno neće vagati.

– Jedna torba – Ako putujete sa samo jednom torbom, bićete manje upadljivi. Vazduhoplovna kompanija ce verovatno procenjivati torbe ljudi koji izgledaju natovareno prtljagom.

– Napunite džepove – Ako je avionska kompanija zaista stroga, možete napuniti svoje džepove nekim od vaših težih stvari.

Ukoliko koristite sportski ranac kao ručni prtljag, znajte da takođe možete smanjiti težinu prtljaga, s obzirom na to da sportski rančevi nisu izrađeni od teških materijala, već su dovoljno lagani čak i kada su napunjeni.

 

Šta da spakujete u sportski ranac

Prvo pravilo ove stavke je “Šta da ne spakujete” u vaš ranac. Obavezno vam savetujemo da izdvojite par minuta, odete na web stranicu aviokompanije kojom putujete i pogledate pravila i propise o zabrani unošenja određenih materija i supstancii u avion, kroz ručni prtljag. Obično su to oružje, alat, toksične i isparljive materije, tečnosti i lekovi, droge, upaljači itd. Sa druge strane, postoje j odstupanja, pa ukoliko nije navedeno na sajtu, okrenite aviokompaniju i pitajte na koji način je najbolje da spakujete potrebne stvari kao što je hrana za vašu bebu. Kada ste se rešili ovog dela, možete biti sigurni šta možete da spakujete u vaš ranac i prođete bezbedno. To može biti hrana, dokumenti, nakit, tehnički uređaji kao što su mobilini telefon, aparat, lap top itd.

 

U svakom slučaju, ne dozvolite da vam težina ili dimenzije ranaca zaustave putovanje. Pokušajte da izaberete sportski ranac za ručni prtljag, smanjite težinu, primenite neke od gore navedenih saveta, i prepustite se laganom letenju na vašu omiljenu destinaciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget