Modularni kontejneri – ekonomični i ekonomski isplativi

Postoji jedna fantastična izreka – ekonomija treba da bude ekonomična. To se danas, više nego ikad može potvrditi, jer svi moramo da štedimo na mnogo čemu.

Kada je reč o gradnji, ušteda na troškovima je opravdana skupim građevinskim materijalima, baziranim na glomaznim temeljima, na višemesečnim građevinskim radovima, ukljućivanju skupih energenata u rad. S tim u vezi, jedan od odličnih načina za uštedu vremena i novca jesu montažni kontejneri. 

Kako pronaći dobar montažni kontejner?

Mobilne, praktičnije i svrsishodne modularne kuće, s obzirom na njihove karakteristike, danas je teško pronaći. Zato smo konsultovali stručnjake iz Ekonomik kontejnera. Oni su nam pojasnili kakve karakteristike treba da ima jedan modularni kontejner.

Zidovi montažnih kontejnera imaju dobru izolaciju i potpuno su izdržljivi i otporni na razne vremenske uslove. 

Cena gotove kuće po sistemu ključ u ruke, sa svim povezivanjem – vodovod, struja i rasveta je samo 150-200 evra po m2. U Ekonomik kontejnerima vam je omogućen izbor od više desetina vrsta materijala za unutrašnju i spoljašnju dekoraciju, recimo kuće ili vikendice. Čelični okvir takve brze kuće otporan je na ozbiljna spoljna i unutrašnja opterećenja.

Krov može da izdrži do 100 kg snega, a pod – do 400 kg po m2 (okvir, po želji, može se ojačati za još veća opterećenja). Baza može izdržati izgradnju objekata do 3 sprata. Zato je moguće graditi takve objekte, čak i u seizmički osetljivim zonama. Tome doprinosi i njihov relativno lagan i dovoljno čvrst okvir. 

Modularne kuće

Modularne kuće (i generalno svi ovakvi objekti) se lako preuređuju i dovršavaju u slučaju potrebe za povećanjem korisne površine, broja soba, pa čak i spratova.

Kuća iz bloka kontejnera sa svim spoljnim i unutrašnjim komunikacijama lako se rastavlja, seli se na novo mesto i ponovo montira, a potroši se na to,bukvalno, 1-2 dana. Pri tom, prilikom izgradnje modularnih kuća, nema potrebe za koordinacijom sa opštinskim vlastima za izdavanje dozvola. Još jedan od razloga za upotrebu montažnih objekata je taj što je ponovna upotreba kontejnera ekološki, uz neophodnu restauraciju, prihvatljivija opcija od njihovog rastavljanja ili topljenja nakon što odsluže svoju prvobitnu svrhu.

Šta kažu korisnici

Gomila zadovoljnih korisnika i potražnja koja se na godišnjem nivou kontinuirano povećava (bar kada su u pitanju kontejneri Ekonomik), potvrđuju da ovaj način gradnje može da zaživi i kod nas. Dakle, montažni kontejneri ne moraju nužno da služe samo kao pomoćni objekti – kućice na granicama, deo građevinskih naselja, ostave, skladišta, garaže,… Mogu se savršeno adaptirati i kao kuće, vikendice, kiosci, kancelarije i sl

Na Zapadu ništa novo

Arhitekte, dizajneri i planeri decenijama pronalaze inventivne načine da koriste kontejnere kao strukturne elemente. Prema Plejses Jurnal-u, trend „kontejnerskog urbanizma“ počeo je 1960-ih i doživeo ponovno oživljavanje sa novim milenijumom: “Umesto da pokušavaju da izgrade idealnu i samostalnu urbanu celinu, kontejnerski urbanizmi uče da iskoriste postojeću infrastrukturu i napuštene industrijske artefakte, poput sanduka za otpremu — negujući viziju grada, svežu kao karavanska pijaca“.

  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget