Metalne i bezmetalne krunice – prednosti i mane

Bezmetalne krunice sve su popularniji metod kada je u pitanju estetika vilice i zuba. U odnosu na metalne krunice, sve češće se koriste u stomatološkim ordinacijama. Kod bezmetalnih krunica mane se slabo mogu uočiti.

Kao glavna mana bezmetlanih krunica koja se za sada navodi jeste njena viša cena u odnosu na metalne krunice. Ono što takođe razlikuje bezmetalne od metalnih krunica jeste njihov sastav i način ugradnje, dok im je funkcija ista.

Sastav krunica

Bezmetalne krunice su napravljene od jednog glavnog sastojka, a to je cirkonijum. Cirkonijum je čvrsta, trajna supstnca bele boje. To omogućava čvrstinu zuba u vilici bez mogućnosti da zubna krunica ispadne. Takođe, cirkonijum zadovoljava estetski problem, i pruža prirodan izgled zuba u nijansi koju želite. Ono što je takođe važno jeste da je cirkonijum prirodno bele boje koja se godinama ne menja i ne tamni, tako da nema potrebe za brigom o menjanju nijansi zuba i njihovom izgledu za nekoliko godina.

Način izrade krunica

Ono što takođe odvaja bezmetalne krunice od metalnih jeste način izrade. Bezmetalne krunice se izrađuju specijalnom tehnologijom, koja porazumeva kreiranje bezmetalnih krunica i njihovo oblikovanje preko računara i dalje modelovanje u 3D tehnici, dok se metalne krunice izrađuju ručno, što doprinosi njihovom nepoklapanju sa zubima i njihovom ispadanju. Bezmetalne krunice biće potpuno uklopljene i dostupne za ugradnju odmah nakon što su izrađene.

Sličnost između bezmetalih i metalnih krunica jeste njihova dugotrajnost. Većina bezmetalnih krunica imaju garanciju u trajanju od deset ili više godina od ugradnje. Međutim, većina pacijenata može potvrditi njihov duži rok trajanja, odnosno trajanje čak i do četiri decenije, bez ikakve promene u obliku, boji i čvrstini.

Neželjene reakcije

Kako se sastoje iz cirkonijuma koji je prirodni sastojak, kod bezmetalnih krunica vrlo su male mogućnosti reakcije organizma u vidu alergija i drugih neželjenih rekacija. Ukoliko vaš stomatolog primeti mogućnost da se izazove bilo kakava negativna reakcija, sigurno je da će vam preporučiti načine za prevenciju alergija ili njihovo saniranje. U preko 90% slučajeva, negativne reakcije su izostale, što nije slučaj i sa metalnim krunicama, koje češće izazivaju negativne reakcije organizma.

Cena krunica

Ono što se definitivno navodi kao mana bezmetalnih krunica, kada ih pacijeti ocenjuju jeste njihova cena. Zapravo, cena bezmetalnih krunica je poprilično viša u odnosu na cenu ugradnje metalnih krunica. Ali, s obzirom da bezmetalne krunice imaju više prednosti, većina pacijenata se sve više odlučuje da ih ugradi. Sa druge strane, ukoliko vam vaše finansije to ne dozvoljavaju postoji i drugi način. Drugi način predlaže kombinaciju ugrađenih krunica, što podrazumeva ugradnju i metalnih i bezmetalnih krunica. U ovom slučaju, u prednjim regijama se ugrađuju bezmetalne dok se u zadnjim regijama vilice ugrađuju metalne krunice. Na taj način postiže se balans u finasijskim troškovima pacijenta ali i zadovoljavajući izgled zuba na kraju celokupnog procesa.
Na kraju svega, pacijent je uvek osoba koja donosi odluku o tome koje će krunice biti ugrađene. Pre toga, neophodno je informisati se o svim manama i prednostima i jednih i drugih kako bi odluka bila lakša. Sa druge strane, ukoliko je nedoumica velika, doktor stomatolog uvek može predložiti rešenje koje će najbolje doprineti izgledu i zdravlju vaših zuba, bez finasijskih poteškoća.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget