Malč za baštu kao jedan od najefektnijih dekora modernog vrta

Leto je doba kada mnogo vremena provodimo u bašti, a za prijatan boravak u njoj neophodno je da održavamo, brinemo o biljkama, ali i dekorativnim elementima koji će je učiniti uređenijom i lepšom.

Iz ovog razloga se sve češće cveće kombinuje sa dekorativnim elementima koji mu daju jednu potpuno novu dimenziju, jedan od nezaobilaznih detalja je malč za baštu.

Kako da Vaša bašta uz malč za baštu dobije dimenziju modernog vrta?

Bašta je parče zemlje, za mnoge jedini izlaz iz zatvorenog prostora, a za neke prostor bez granica koji će stalno ukrašavati, dekorisati kako bi stvorili oazu mira po svojoj želji. Bavljenje baštovanstvom je višestruko delotvorno, oplemenjuje dušu, ali i telo, za mnoge način da iskažu svoju kreativnost i tako bašti daju potpuno novu stilsku dimenziju. Kako bi to parče zemlje bilo stvarno posebno, morate da imate tačnu vizuju onoga što želite da uradite, ali i da pratite trendove, a najnoviji trendovi u oblasti hortikulture kažu da bašta treba da bude bogata cvećem i bujna rastinjem i da svi elementi u njoj potiču direktno iz prirode. Jedan od najčešćih elemenata iz prirode koji se koristi za dekoraciju bašte je malč za baštu. Njegovo korišćenje je vrlo rasprostranjeno zato što omogućava da se zadovolje tri osnovna principa modernog vrta a to su održivost, prirodnost i funkcionalnost.

malč za baštu

Principi modernog vrta i kako ih postići

Kada govorimo o želenim površinama treba da znamo da one nisu samo izložba bilja i lepog cveća, već da rastinje u svakoj bašti treba da bude održivo, a to znači da funkcioniše kao priroda u malom. Da bi u našim ekstremnim uslovima ( dugotrajne letnje suše) biljke bile održive, najbolje je da se za baštu biraju autohtone vrste, one koje su prirodno održive u našem okruženju. Za njih važi da ne traže posebnu negu, a to znači i manje posla oko zalivanja, ukoliko je u njihovom okruženju i malč za baštu koji zadržava vodu, onda će cveće u bašti biti u stanju da u danima kada nisu ekstremno visoke temperature brine i samo o sebi. Drugi, ale ne manje važan ptincip je prirodnost. Ovaj princip podrazumeva da je bašta što bujnija i da se u njoj kombinuje ukrasno i jestivo bilje, a da bi ono bujalo i u najskrivenijim delovima modernog vrta potrebno je da zemlja bude plodonosna i obogaćena dodatnim komponentama kao što su perlit, vermikulit ili malč. Kako bi bašta bila što prirodnija, najbolja je kombinacija različitih tekstura, sličnih boja i materijali iz prirode. Treći princip, mada ne najmanje važan, čak se može reći da od ovog principa sve polazi, a on ističe funkcionalnost modernog vrta. Iako želite da prirodnoj oazi date lićni pećat, ona ipak treba da bude funkcionalna, a to znači da obezbedi sve uslove da u njoj boravak bude apsolutno opuštajući i prijatan. Za takav ugođaj bašta treba da bude jednostavno i neformalno uredjena, kako bi se u njoj osećali opušteno, ali i ušuškano.

Vraćanje prirodi kao težnja savremenog čoveka

Čovek sve više teži da se vrati priurodi, da oživi ono što je iskonsko i u ovom svetu postoji od njegovih prvih dana, a to nije jednostavno, zato što na drugoj strani tempo savremenog doba neminovno prirodu prilagođava savremenom životu i udaljava je od njene prirodnosti. Međutim, svako za sebe to lako može da postigne u svojoj bašti, uredjujući je onako kako priroda od pamtiveka nalaže, a obogaćujući je detaljima kao što je malč za cveće bez kojih vrt u savremenim uslovima ne može da opstane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget