Kućni poslovi koji su neophodni, a koje mnogi zanemaruju

Svakako, kuću čistimo redovno, ali često znamo da preskačemo određene male kućne zadatke koji potpadaju pod veliko čišćenje stana. Usisavanje i pranje veša su nam svakodnevna pojava, ali koliko se često setite da detaljno očistite blender, temeljno skinete kamenac sa slavina i da servisirate klima uređaje? Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da uz što manje muke prođete kroz najneugodnije poslove čišćenja.

Letnje stvari

Sa dolaskom jeseni, krajnje je vreme da se napravi generalna premetačina u ormarima. Izvadite zimske stvari, zimske jakne, čizme, kabanice i džempere, a odložite letnje stvari. Ne zaboravite da sve temeljno očistite i operete pre nego što odložite do proleća. Čak i ako imate prostrane ormare i dovoljno mesta za garderobu iz svih sezona, napravite selekciju i garderobu koju nećete nositi u narednom periodu podignite na manje dostupne police, jer će ovakva organizacija značajno olakšati život i vama i ostalim ukućanima. 

 

Kamenac i belo sirće

Ovaj klasični trik koristile su naše bake, a veoma je efikasan i danas; ako imate bateriju na lavabou ili tuš koji je prekriven kamencom i gde voda više prska nego što zapravo teče, belo sirće je vaš najveći saveznik. Samo namočite krpu ili neku drugu tkaninu sirćetom, zatim je zavežite  oko glave tuša i ostavite nekoliko sati pre nego što obrišete ostatke. Rezultat: baterija i tuš koji izgledaju kao da ste ih upravo postavili. 

 

Čišćenje daski iz kuhinje

Daske za sečenje mogu da promene boju ili da postanu zamrljene usled konstantne upotrebe. Međutim, postoji način da se daskama za sečenje vrati prvobitan sjaj i da se one očiste pred zimu. Koristite sunđer za ribanje i natrljajte dasku sa mešavinom soka od limuna i soli. Ovo će delovati poput pilinga i učiniće čuda za vaše daske.

 

Mrlje na tepihu – izbegnite tepih servis

Mrlje zaista mogu da doprinesu da vaš ne tako davno kupljen tepih deluje otrcano, ali, ako na područje koje je izmrljano stavite vlažnu krpu, a zatim preko nje pređete vrućom peglom, na taj način sasušena prljavština će se mnogo lakše ukloniti. Ukoliko i ovo ne pomogne, verovatno će vam biti potrebna usluga tepih servisa

 

Čišćenje rerne

Prskanja i prosipanja hrane u mikrotalasnoj je svakodnevna pojava, ali s vremena na vreme je neophodno da se ona temeljno očisti. Evo i koji je najbolji način za to: sve što treba da uradite da biste očistili mikrotalasnu jeste da u nju postavite merni bokal koji sadrži jednake proporcije vode i belog sirćeta, a zatim podesite tajmer na dva minuta grejanja sa punim napajanjem . Tako ćete lako očistiti sve lepljive ostatke koji se mogu naći i generalno dezinfikovati vašu mikrotalasnu pećnicu. 

 

Blender

Čišćenje blendera je mnogima noćna mora, osim za one koji već znaju da se ovi uređaji zapravo mogu sami očistiti. Napunite glavnu posudu blendera vrućom vodom iz slavine, a zatim u nju sipajte i par kapi tečnosti za pranje i pustite blender da radi. Unutrašnjost bi trebalo da bude očišćena, a ukoliko se u unutrašnjosti nalazi i kamenac, pre ili nakon ovoga postupka preporuka je da koristite metod sa toplom vodom i sirćetom.  

 

Espresso aparat

Čak i moderni espresso aparati za kafu koji imaju svoje cikluse čišćenja zahtevaju intenzivnije čišćenje svake godine. Sirće je i u ovom slučaju vaš najbolji prijatelj, u kombinaciji sa jednakom količinom vode. Pustite da polovina smeše procuri iz aparata, a zatim isključite mašinu na pola sata.

Nakon toga ostatak tečnosti neka prođe kroz filter. Isperite sve sa vodom i vaš aparat bi nakon toga trebalo da bude čist kao nov. 

Čišćenje sudo mašine

Možda mislite da je vaša mašina za pranje posuđa sama po sebi čista, ali to je zabluda. I mašinama za sudove je potrebno detaljno čišćenje s vremena na vreme. Ostaci hrane, kamenac i prljavština mogu se vremenom nakupiti i osim što mašina može da bude nehigijenska, ovo može i da ometa njen rad. 

Za temeljno čišćenje, prvo je potrebno da izvadite unutrašnje elemente za sudove i da proverite da li ima očiglednih naslaga, a zatim, nakon što očistite sve, ubacite u mašinu namensko sredstvo i pustite brzi ciklus pranja. Nakon ovoga, unutrašnjost mašine bi trebalo da izgleda besprekorno i čisto. 

 

Angažujte profesionalce

Neke stavke koje su obavezan deo velikog čišćenja zahtevaju da za njih angažujete profesionalce. Ovde se najpre misli na servisiranje uređaja za grejanje (pogotovo ako su u pitanju klime ili slični sistemi sa ventilacijom), ali je takođe zgodno da za povremeno pozovete tepih servis i pošaljete im svoje tepihe na pranje. Za dubinsko pranje nameštaja takođe bi povremeno trebalo da angažujete profesionalce kako bi vam nameštaj bio čist i kako bi mogao da vam potraje duže. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget