Koprivljača – uzroci, simptomi, lečenje

Nema tog roditelja koji nije ostao u blagom šoku, kada je na telu svog deteta video crvene pečate. Naravno da ništa manje straha ne osećaju ljudi koji na svom telu uoče tu pojavu.

Međutim, ono što mnogi ne znaju, jeste da koprivnjača nije uopšte u tolikoj meri opasna, koliko na prvi pogled izgleda. Zapravo je prisutno uverenje da je najbitnije da alergija izbije, mada se mora priznati da postoje situacije kada koprivnjača dovodi i do određenih komplikacija, naročito kada se za njom pojave i drugi simptomi, na primer kasalj kod dece i kod odraslih.

Upravo iz tog razloga, a da biste predupredili sve eventualne neprijatnosti, do kojih može ova alergijska reakcija da dovede u određenim slučajevima, svakako se preporučuje da se obratite lekaru, kako bi utvrdio da li je zaista u pitanju takozvana urtikarija. A nakon što bude bio siguran u to da je reč o koprivnjači, vrlo je vrrovatno da će vam preporučiti unos određenog histaminika, kao i dijetu, koje bi trebalo da se vi ili vaše dete pridržavate u periodu od minimu nedelju dana nakon izboijanja alergije.

Šta je koprivnjača?

S obzirom na to da deluje kao da je koža na određenim delovima tela opečena koprivom, otuda i potiče naziv za ovu vrstu alergije.

Urtikarija, kako je njen drugačiji naziv, se smatra alergijskim oboljenjem kože, ali je interesantno da do sada nije utvrđen razlog za njenu pojavu.

Manifestuje se crvenilom na određenim delovima kože. A neretko se događa i da crvene fleke budu reljefaste, te da postoji i blagi otok. Takođe je propratni efekat peckanje ili svrab, a kada je u pitanju akutna koprivnjača, ona u većini slučajeva može da traje po nekoliko nedelja.

Koprivnjača – uzroci i simptomi

Kao što smo već pomenuli, nije do sada jasno utvrđen uzrok za nastanak urtikarije. Međutim, stručnjaci preporučuju da svaki pojedinac, kod koga se javi ovakva alergijska reakcija, razmisli šta je do nje dovelo.

Zvanično je u pitanju alergijska reakcija organizma, koja nastaje usled oslobađanja histamina. Zato se i preporučuju takozvani antihistaminici, kao jedan od načina lečenja koprivnjače.

Postoje dve vrste urtikarije, takozvana akutna i hronična.

Kada je u pitanju akutna koprivnjača, to podrazumeva pojavu alergijske reakcije nakon što osoba konzumira određenu namirnicu ili nakon što bude bila u dodiru sa nekim, običnom hemijskim sredstvom, koje se smatra uzrokom nastanka urtikarije.

Sa druge strane, postoji i hronična koprivnjača, što podrazumeva da odo oboljenje traje određeni, a često duži vremenski period.

Da napomenemo i to da su simptomi i kod akutne i kod hronične koprivnjače vrlo lako uočavljivi. Obično se crvene fleke javljaju na onim regijama, koje su posebno osetljive, kao što je stomak, pazuh i butine, mada se može javiti i na drugim delovima tela, pa i na licu.

Lečenje koprivnjače

Izuzev terapije antihistaminicima, a koja se mora sprovoditi pod nadzorom stručnjaka, lečenje koprivnjače uključuje i obaveznu dijetu, a mogu pomoći i prirodna sredstva. Više o pomoći iz prirode na sajtu Probotanic.

Posebno ako su u pitanju mališani, potrebno je isključiti sve moguće alergene iz ishrane.

Ukoliko vaše dete bude imalo koprivnjaču, verovatno ćete dobiti od nadležnog pedijatra spisak namirnica, koje bi trebalo da minimum 10 dana unosi, uz obavezu izbegavanja onih namirnica, za koje se smatra da mogu biti okidači za pojavu ove alergijske reakcije.

Obično se preporučuje konzumiranje jabuka, šargarepe i krompira, te mnogih drugih neutralnih namirnica, a istovremeno izbegavanje kikirikija, lešnika, mleka i mlečnih proizvoda, kao i drugih namirnica, koje su poznate kao alergeni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget