Koliko stres utiče na normalan rad srca?

muzej vrolik

Stres je sastavni deo života svakog čoveka i ima ga u manjoj ili u većoj meri. Ponekad stres može biti koristan, ali ako ste konstantno pod stresom, to može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema i da naruši vaše zdravlje.

Međutim, možda niste znali da stres utiče i na rad srca. Naime, studije su pokazale da sve veći broj ljudi usled stresa doživljava infarkt srca ili mozga.

Srce je organ od ključnog značaja za naš organizam, pa morate redovno pratiti njegovo funkcionisanje. Ubrzan rad srca, odnosno tahikardija i usporen rad srca, odnosno brahikardija, mogu biti uzrokovani raznim faktorima, kao što su pušenje, preterano konzumiranje kafe i alkohola, oboljenja poput anemije i hipertireoze, neki lekovi, ali i stres. Tahikardija je često znak da je naše kardiovaskularno zdravlje narušeno i da naše srce ne funkcioniše dobro.

Jedan od uobičajenih simptoma stresa je svakako ubrzan rad srca odnosno tahikardija. Naime, kada se nalazite u nekoj stresnoj situaciji, vaše telo reaguje na isti način kao kada se nalazite u nekoj opasnosti.

Naime, ubrzava se rad srca i vi dišete brže. Na taj način vaše telo dobije više energije, što u nekim slučajevima može biti korisno, kao na primer ako imate puno posla koji morate za kratko vreme da završite ili ako ste učesnik u nekoj trci pa želite da stignete prvi.

Međutim, u većini slučajeva, stres ima negativan uticaj na srce, naročito ako je to učestala pojava ili ako traje duži vremenski period. U tom slučaju, stres je štetan i može da dovede do brojnih problema u vašem organizmu.

Pre svega, stres može da oslabi vaš imunitet i da vam pokvari raspoloženje.

Osobe koje su pod stresom su uglavnom jako nervozne ili su depresivne, ali u svakom slučaju imaju jako lošu komunikaciju sa ljudima oko sebe. Još neki od pratećih simptoma stresa su glavobolja i ubrzano disanje, bolovi  u leđima i ramenima, proliv ili mučnina, visok krvni pritisak, pojačano znojenje, nesanica itd.

Istraživanja su pokazala da stres često može da dovede do pojave čira na želucu, raznih malignih bolesti, ali i do srčanog ili moždanog udara, kao što smo već spomenuli. Dokazano je da stres povećava rizik od infarkta čak za 27%.

Dakle, nema sumnje da stres utiče na normalan rad srca. Naime, usled stresa kontrakcije srca postaju brže i dolazi do prevremenih srčanih otkucaja. Morate znati da to ne znači da je vaše srce bolesno, već da je samo pod velikim uticajem spoljašnjih faktora.

Ukoliko primetite da vam srce ubrzano radi i ukoliko mislite da je uzrok toga stres, najbolje bi bilo da uradite EKG i da proverite kako izgleda vaša srčana aktivnost tokom 24h. Kako biste se oslobodili stresa, najvažnije je da znate odakle on potiče.

Zatim, potrebno je eliminisati jedan po jedan štetan faktor iz vašeg života, bilo da su to cigarete, kafa, alkohol, stres ili neki drugi faktor.

Ako se ustanovi da je stres glavni razlog vaših problema sa srcem, onda je potrebno da pokušate što više da se opustite i da priuštite sebi momente mira i odmora.

Potrebno je da malo stanete i da predahnete od silnih obaveza. Pokušajte da se ne nervirate toliko oko svake sitnice. Naravno, jedan od najboljih lekova za stres koji će vam regulisati rad srca jeste sport.

Pokušajte da se što više krećete i da budete na svežem vazduhu. Boravak u prirodi će vas opustiti i eliminisaće stres. Imajte na umu da se vođenje zdravog života smatra jednim od najboljih prirodnih lekova za tahikardiju i za stres. Pokušajte da živite zdravije i da eliminišete sve faktore koji mogu da ugroze pravilan rad vašeg srca, jer ono predstavlja vitalni organ i njemu morati posvetiti posebnu pažnju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget