Koliko je važno uzimati folnu kiselinu pre trudnoće?

Mnoge žene kojima se ustanovi trudnoća, dobijaju određenu količinu folne kiseline kao obaveznu početnu terapiju. Telu je potrebna folna kiselina kao pomoć u stvaranju novih ćelija, kao što su moždane ćelije, zatim ćelije krvnih zrnaca, ali i stvaranje samog genetskog materijala unutar ćelija. Tokom trudnoće potrebno je unositit malo više folne kiseline, jer razvoj još jednog života unutar tela zahteva duple doze, kako bi se formiranje bebinih ćelija odigralo normalno.

Šta je folna kiselina?

Folna kiselina i folati su dva oblika istog B vitamina. Folna kiselina je sintetički vitamin rastvorljiv u vodi koji se koristi kao suplement. To je verzija vitamina B koju je stvorio čovek. Vitamin B se prirodno nalazi u mnogim namirnicama. Vaše telo ne može da stvori folate, pa se mora dobiti hranom. Iako se reči folat i folna kiselina često koriste naizmenično, ovi vitamini se razlikuju. Sintetizovana folna kiselina se strukturno razlikuje od folata i ima malo drugačije biološke efekte u telu. S tim u vezi, smatra se da oboje doprinose adekvatnom unosu u ishranu. Folati se nalaze u brojnim biljnim i životinjskim namirnicama, uključujući spanać, kelj, brokoli, avokado, jaja i goveđu jetru.

Uzimanjem folne kiseline pripremate telo za trudnoću

Ako planirate bebu, važno je da uzimate tablete folne kiseline dva do tri meseca pre nego što zatrudnite. To omogućava vašem telu da polako nakuplja folnu kiselinu do nivoa koji pruža najveću zaštitu vašoj budućoj bebi od raznih oštećenja. Bebin centralni nervni sistem počinje da se razvija rano u trudnoći. Kada se to dogodi, formira se nervna ploča, koja se na kraju preklopi i postane neuralna cev. Jedan kraj neuralne cevi formira mozak, a ostatak kičmenu moždinu. Do šeste nedelje trudnoće, otvori na neuralnoj cevi obično se zatvaraju. Ako u telu imate odgovarajući nivo folne kiseline pre nego što zatrudnite, smanjuje se rizik nepravilnog razvijanja neuralne cevi do 70%. Defekti neuralne cevi dalje vode do problema sa mozgom ili kičmenom moždinom. Zato je važno što ranije početi sa uzimanjem folne kiseline.

Folna kiselina se uzima u preporučenoj dozi

Mnogim ženama se savetuje da uzimaju dozu folne kiseline od 400mkg u vidu suplemenata svakog dana. Tablete folne kiseline možete naći u svim apotekama. Takođe, postoje razni kompleksi prenatalnih vitamina, koji osim drugih vitamina i gvožđa, sadrže i potrebnu dozu folne kiseline. Folna kiselina, odnosno folati se mogu dobiti i pomoću određenih namirnica. U svoj jelovnik bi trebalo da uvrstite: brokoli, prokelj, spanać, šparglu, grašak, žitarice od celog zrna. Ali, treba da znate da samo konzumiranje ovih namirnica neće obezbediti potrebnu količinu folata, već će se u kombinaciji sa suplementima obezbediti dovoljna količina folne kiseline.

Ukoliko planirate trudnoću promenite i loše navike

Osim redovnih kontrola i uzimanja vitamina, ono što je važno je i izbacivanje loših navika. Pre svega, uvesti balansiranu ishranu bogatu povrćem, voćem, žitaricama, ribom i nemasnim mesom. Ukoliko ste pušač, krajnje je vreme da prekinete sa tom navikom. Konzumiranje dovoljne količine vode i boravak na svežem vazduhu vam može pomoći u periodu planiranja trudnoće, kao i tokom trudnoće. Lagana fizička aktivnost je uvek preporuka. Promena životnih navika umnogome može povećati šanse za zdravu trudnoću.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget