Koliko je bitno čišćenje nameštaja kada imamo kućnei ljubimce?

Većina ljudi voli i ima neke od kućnih ljubimaca u svom domu. Nesebična ljubav koja se deli sa vlasnicima neretko je u pratnji velikih količina dlaka po tepisima, nameštaju i odeći. Svaki kućni ljubimac ima svoje omiljeno mesto gde voli da leži. 

Ponekad je čišćenje vakumom dovoljno, ali ponekad su dlake znatno prodornije u tkaninu. Kauč kao glavno mesto za opuštanje čitave porodice izložen je i kućnim ljubimcima. Nataložene nečistoće od urina nije lako očistiti. Neprijatan miris može da se širi kroz celu kuću. Iz tog razloga, bitno je pristupiti pranju temeljno. 

Dubinsko pranje, čišćenje nameštaja i profesionalci

Da bi mikroklima kuće bila odgovarajuća, vlasnici kućnih ljubimaca s vremena na vreme koriste dubinsko pranje, čišćenje nameštaja a posebno kauča od strane stručnih lica za to. Profesionalnim pranjem ličnog prostora za boravak ne može se oštetiti nameštaj niti drugi elementi od tkanine. 

Dubinsko čišćenje, čišćenje nameštaja vrši se uz pomoć specijalnih usisivača i profesionalaca koji koriste različita sredstva za sve vrste mrlja, dlaka i prljavština. Dubinsko čišćenje, čišćenje nameštaja i tapaciranih elemenata omogućava dubok prodor deterdženata u tkaninu uništavajući svaku prljavštinu. Neprijatni mirisi uz pomoć ovakvog pranje zasigurno će biti rešeni, a celokupan nameštaj i životni prostor odavaće prijatne arome. No, ne može svako imati mogućnosti da koristi usluge profesionalaca u čišćenju, pa je dobro bazirati se i na ličnu brigu za okruženje. 

Kako brinuti samostalno o tapaciranim elementima

Tapacirani elementi u kući zahtevaju posebnu pažnju ukoliko na njima borave kućni ljubimci. Dlake i neprijatni mirisi, pojava grinja i bakterija mogu biti pogoršani ukoliko se koristi efekat mokrog pranja bez specijalne opreme. Takav nameštaj najbolje je usisavati i četkati. Ukoliko na tapaciranim elementima ipak postoje određene fleke od urina, krvi ili bilo kakvih nečistoća od životinje onda ih je bitno otkloniti antibakterijskim sredstvima za ručno čišćenje. Deterdžent za čišćenje, gel ali i razni puderi za suvo čišćenje otkloniće bakterije i druge mikrobe koji su se naselili u tkaninu. 

Čišćenje tepiha od nečistoća kućnih ljubimaca

Krzneni drugari često vole da se izležavaju na mekanim tepisima, međutim, iza sebe ostavljaju ogromnu količinu dlaka. Ljubimcu je potrebna određena nega i češljanje, a vašem tepihu redovno usisavanje i prečišćavanje. Čišćenje uz pomoć jakog vakuma i valjka sa specijalnom trakom uklanja veći deo dlaka, pa može biti pogodno da vršite i ručno četkanje i pranje vlažnom krpom i antiseptičnim sredstvom. 

Na taj način vaš tepih će biti znatno mirišljaviji i dezimfikovaniji. Uvek se možete koristiti uslugama hemijskog čišćenja tepiha i dubinskog pranja, međutim, ukoliko ste više zainteresovani za samostalno čišćenje dobra ideja može biti mešavina omekšivača za tkaninu, sode bikarbone i vode, a zatim detaljnog usisavanja. 

Kućni ljubimci i zdravlje čoveka

Da bi se u kući održavala zdrava sredina ukoliko posedujete kućnog ljubimca potrebno je da niz mera čišćenja vršite na svakodnevnom nivou. Dlake od kućnih ljubimaca posebno su vidljive na tamnijim komadima nameštaja i odeći. Uklanjanje dlaka, dubinsko pranje prostora i korišćenje dezimfikacionih sredstava neophodno je za održanje dobre „komunikacije“ između zdravlja i ljubimca. Držanje kućnog ljubimca u kući ili stanu nije jednostavan proces i iziskuje veliki trud i brigu vlasnika za zdravo okruženje i mikroklimu kuće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget