Koji su najbolji zubni implanti?

Savremena implantologija je napredovala toliko da sve manje i manje ljudi ima predsrasude i negativna iskustva prilikom ugradnje zubnih implanata. Nove ordinacije su opremljene savremenim oruđem, dok stare klinike menjaju zastarele instrumente za one praktičnije i efikasnije.

Ako biste danas otišli do klinike i tražili zubni implant, bili biste obradovani implantom od titanijuma ili titanijumske legure koja savršeno oponaša prirodnu boju zuba. Postoje različite vrste implanta,  a najbolji zubni implanti su oni koji vama lično najviše odgovaraju. Zato ćemo u tekstu predstaviti različite vrste i karakteristike zubnih implantata. 

Za šta su dobri zubni implanti?

Ukoliko ste kao mladi imali problema sa karijesom a to se nije rešilo nakon ispadanja mlečnih zuba, verovatno je da sada u kasnijim godinama trpite posledice poput bolova ili nedostatka pojedinih zuba. Implantologija je tu da pruži rešenje nedostatka zuba i da vam onaj savršeni osmeh koji očekujete.

Koji ćete implant odabrati zavisi i od vaših očekivanja ali i od anatomskih uslova vilice. Zato pre ugradnje postoji proces tokom kog se modeluje zub i smešta na prazno mesto da biste osetili da li vam oblik i veličina prijaju i pristaju. 

Zubni implanti su tu da zamene koren zuba, na vrhu kog se kasnije postavlja zubna krunica koja dolazi u dve vrste:

  • Cirkonijumska (glazirani cirkonijum, izuzetno čvrst i izdržljiv materijal)
  • Metalokeramička (malo jeftiniji model usled nešto manje izdržljivosti i kraće trajnosti)

Zubni implanti koji idu ispod krunica se prave najčešće od titanijuma koji je jako pogodan iz nekoliko razloga:

  • Brzo srasta sa vilicom
  • Biokompatibilan je, pa su manje šanse da ga telo odbaci kao strano
  • Postoje male šanse za izazivanje alergijske reakcije

Proverene stomatološke klinike koje se dugo bave implantologijom, nude doživotnu garanciju na titanijumske zubne implante. Zato pre odlučivanja o krunicama dobro uporedite opcije koje različite klinike nude.

Koje su vrste implanata? 

Postoji mikro i makro dizajn zubnih implanata, a on se meri prema dimenzijama, površinama, oblicima i nivoima čistoće delova titanijuma. 

Dvodelni implanti koji se sastoje iz šrafa (koji se ugrađuje u viličnu kost) i suprastrukture (koja povezuje implant sa krunicom). Ukoliko ovakav implant iz nekog razloga ne može da se ugradi, onda se koristi mini implant, zigomatični i petrigoidni implant, kao i transdentalni implant. 

Najbolji implanti koje danas imamo se odlikuju jednostavnom ugradnjom koja dovodi do toga da se ugrađeni zub teško, ili čak uopšte ne raspoznaje od ostalih prirodnih zuba.

Kako izgleda postupak ugradnje zuba?

Pre odabira implanta se sprovodi detaljan pregled i trodimenzionalni ortopanski snimak vilica, što je polazište za precizno planiranje terapije.

Da biste dobili najbolji zubni implant moraju se i implant i krunica prilagoditi anatomiji vilice i proveriti kvalitet vilične kosti koji se dešava pre početka celog ovog procesa. Stomatolozi će uzeti u obzir opšte zdravstveno stanje, želje i mogućnosti pacijenta. 

Terapija se odvaja u dve etape:

  • Prva – hirurška ugradnja implanta uz sedaciju, što znači da je brza i bezbolna, a zatim se čeka tri do šest meseci da bi implant srastao s kosti
  • Druga – postavlja se supstrastruktura i izrađuje se krunica

Nakon što se obe procedure završe, potrebno je da pratite uputstva o oralnoj higijeni koju ćete dobiti od stomatologa, kao i da redovno dolazite na kontrole kako bi se utvrdilo normalno zarastanje. 

Zubni implanti su za razliku od krunica trajno rešenje, tj. nema potreba za njihovim vađenjem, osim u slučaju komplikacija koje su vrlo malo verovatne. To znači da će cena ugradnje varirati u odnosu na vaše želje, ali i mogućnosti, kao i u odnosu na to koje je sve korake trebalo preduzeti pre same operacije (poput ugradnje veštačke kosti, na primer). Nakon toga, u cenu ulazi i cena krunice koju budete postavljali i koliko njih vam je potrebno – a sve te informacije ćete dobiti na prvim, besplatnim stomatološkim konsultacijama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget