Koji su koraci za polaganje vozačkog ispita

Stalno se govori o tome koliko „muka“ zadaju nove mere i način obuke za vozačku dozvolu B kategorije.

Šta kaže zakon o polaganju vozačkog ispita?

Kako kaže važeći zakon o saobraćaju koji je par godina na snazi u Srbiji, vozački ispit se sastoji iz teorijskog i praktičnog dela.

Vozačku obuku je moguće pohađati već sa navršenih šesnaest godina, dok je polaganje vozačkog ispita moguće sa navršenih najmanje sedamnaest godina.

Prema propisu, vozačka obuka za B kategoriju omogućava upravljanje motornim vozilom čija masa ne prelazi tri i po tone.

Kako izgleda obuka za buduće vozače?

Svi govore o teoriji koju budući vozači moraju da „odslušaju“ a kasnije i polažu.

Teorijska nastava budućih kandidata se odvija u specijalno opremljenih učionicama auto škole za koju se kandidat odlučio, a svaki kandidat mora da pohađa ukupno 40 časova koji traju po 45 minuta.

Svaki kandidat u toku obuke može imati najviše tri teorijska časa u jednom danu, sa kratkom pauzom između njih.

Ovo je uslov za buduće vozače kako bi mogli da pohađaju i praktični deo vozače obuke.

Nakon uspešnog savladanog gradiva i provere znanja kandidati, budući vozači, pre samog praktičnog dela imaju obavezu da pohađaju obuku iz Prve pomoći kao i da istu uspešno polože.

Obuka, kao i samo polaganje iz prve pomoći obavlja se u lokalnom Domu zdravlja (privatnom ili državnom) ali je najbolje pitati zaposlene u auto školi za preporuku kako bi ova obuka takođe bila najkvalitetnija.

Nakon što budući vozači uspešno savladaju teriju, vreme je da svoje znanje predstave i u stvarnom životu.

Praktična obuka vozača

Praktična obuka se obavlja na poligonu gde se uvežbavaju osnovne funkcije u upravljanju vozilom, a nakon što instruktor utvrdi da ste sve savladali na ispravan način, počinje prava gradska vožnja sa svakodnenim saobraćajem.

U toku same obuke koja traje ukupno 40 časova od po 45 minuta kandidati će sa instruktorom prolaziti kroz trase koja će kasnije biti i na praktičnom ispitu koji je poslednji korak ka dobijanju vozačke dozvole.


Ne brinite ukoliko niste sigurni u svoje vozačke sposobnosti, jer sva vozila koje poseduje auto škola imaju duple komande, odnosno papučice za kontrolu vozila i sa desne strane kako bi instruktor, po potrebi, mogao da koriguje početničku vožnju.

Koliko traje proces polaganja vozačkog ispita?

Napredak i savladavanje saobraćajnih propisa je individualan od kandidata do kandidata, te je potrebno pomenuti da ni jedan kandidata, budući vozač, neće ni na koji način biti osuđivan ukoliko nije u mogućnosti da u 40 časova praktične obuke savlada gradivo.

Savet je svakako da vi, kao budući vozač, na samoj vozačkoj obuci date sve od sebe, kako bi i vreme koje ste proveli na časovima potpuno iskoristili za što bolje savladavanje saobraćajnih situacija u realnom vremenu.

Ukoliko i sami, kao budući vozači, olako shvatite obuku, niste potpuno prisutni i motivisani rezultat na samom polaganju može biti loš.

Koji su dokumenti potrebni za polaganje vozačkog ispita?

Oni koji se odluče za polaganje vozačkog ispita potrebno je da obezbede lekarsko uverenje koje garantuje da su zdravstveno sposobni za upravljanje motornim vozilom, a ovo uverenje izdaju isključivo zdravstvene ustanoje koje su specijalizovane.

Uverenje je potrebno pribaviti nakon položenog teorijskog dela ispita, a posedovati ga za sam teroijski deo.
Uverenje o položenoj prvoj pomoći takođe se dostavlja, a sama obuka traje uglavnom dva dana i ima do deset časova od po 45 minuta.

Nakon što budući vozači uspešno savladaju teoriju, polažu pismeni i praktični deo testa na kojem će pokazati naučene veštine iz prve pomoći.

Lična karta, kao dokument svakako je najbitnija, potrebno je posedovati prilikom svakog teorijskog časa, ali i na svakom vidu polaganja pa i prilikom samog upisa u auto školu.

Savet za kraj?

Najbitniji činilac svakako je da izaberete pravu auto školu, jer je na osnovu njihove tradicije, iskustva, znanja i kompetencija vama zagarantovano uspešno polaganje vozačkog ispita.

Ne zaboravite, najbitnije je da dobijete bezbednu obuku, kako biste bili uspešan vozač u godinama koje su pred vama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget