Koji domaći pisac je uvek aktuelan?

Za njega kažu da je voleo mir i tišiinu. Uz muziku u gužvi je slikao, a sigurno je jedan od neprikosnivenih predstavnika domaće kulturne baštine. Momo Kapor

Uglavnom je siticao da najviše voli da slika, ali ostao je upamćen po velikom broju romana i zbirki priča koje se i danas čitaju i traže, jer su uvek aktuelne.  Priče su prožete emocijama, a mnoge podsećaju na baš one priče iz komšiluka, priče koje su nam bliske i koje smo svi ponekad doživeli.

O njegovim ljubavima se zna. Poslednje decenije života proveo je sa ženom koja je bila mlađa 20 godina od njega, a često se i šalio na račun te razlike u godinama. Za njega ni smrt nije bila zabranjena tema. Iako nas je napustio pre 9 godina, kroz svoje priče i dela Moma Kapor i dalje živi. Još uvek se među nama nađe neka Una koja privuče pažnju starijeg  profesora i dalje se oseti miris Beograda u vazduhu.

Ipak, iako je skoro decenija prošla kako je slavni pisac preminuo, i dan se traže njegove knjige po knjižarama. Pisci vole da kažu da dobra knjiga uvek nađe put do čitalaca, a da li vi volite da čitate knjige koje je Kapor napisao?

Koja vam je omiljena knjiga?

Koji su najlepši romani Mome Kapora?

Među najčitanijim knjigama, ali i jedan od najlepših romana jeste roman „Una“. Jednostavan stil bez kompleksnih i teških formi prija svima. Rečitost i originalnost su na prvom mestu, a priča kao da je već dobro poznata. Naime, mlada studentkinja započinje vezu sa sredovečnim oženjenim profesorom, a priča o njihovoj burnoj ljubavi oživljena je kroz istoimeni film.

„Beleške jedne Ane“ obavezno pročitajte ako već niste. Ova knjiga će vas sigurno nasmejati, ali kada je pročitate shvatićete da se slične situacije dešavaju i drugima, a ne samo vama.

Prvi roman iz Kaporove trilogije jeste „Poslednji let za Sarajevo“. U poznati beogradski hotel Kapor dovodi junake dve različite generacije, gde mlađi slave matursko veče, a stariji proslavljaju trideset godina mature. Reč je o romanu koji svedoči o nekim teškim i zlim vremenima, ali i jednoj lepoj ljubavnoj priči. Rođeni Sarajlija voleo je svoj rodni grad i zato je o njemu napisao možda i najlepše priče ikada napisane o Sarajevu.

Beograd je način života…

Da, tako je govorio Moma Kapor. 

Ipak, pored Sarajeva, grad koji je za Kapora imao poseban značaj jeste Beograd. Zato je knjiga „Magija Beograda“ posećena prestonici i u njoj Kapor detaljno objašnjava šta sve podrazumeva duh Beograda. Anegdote, priče i neobične biografije Beograđana čine ovaj roman. U kafanama se bistrila politika, a na pijacama i buvljacima mogla se osetiti posebna draž i poseban ritam glavnog grada.

Za njega Beograd ipak nije bio samo grad, nego i način života i ugao gledanja na stvari.

Roman „Samac“ donosi priču o velikom srpskom satiričaru koji je jedan od poslednjih toga vremena. Knjiga govori o junaku koji je nekada uživao u svakom trenutku svoga života, ali i o tome kako vreme prolazi rezimirajući slavne trenutke u uzbudljiv dotadašnji život.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget