Koje zubne proteze postoje i koja je idealna za vas?

Ukoliko imate ozbiljnih problema sa zubima i morate da ugradite protezu – ne brinite, ovih dana su dosta bezbednije, kvalitetnije i manje uočljive nego ikada pre. U zavinosti od toga koliko vam zuba nedostaje i koju od stomatoloških ordinacija odaberete, pred vama su dve glavne mogućnosti – parcijalna proteza i totalna proteza.

Parcijalne proteze

Po definiciji, parcijalna proteza je proteza kojom menjate gubitak jednog ili više zuba u vilici, ali ne i svih. Stoga nosi ime parcijalna odnosno delimična. Ove proteze se mogu vaditi iz usta da bi se pravilno održavala higijena u ustima. Sve stomatoloske ordinacije su opremljene neophodnim znanjem i alatima s kojima su sposobni da naprave kvalitetnu parcijalnu protezu. Adekvatan način za zamenu zuba su upravo ove proteze koje su s godinama postale sve manje uočljive i predstavljaju sasvim dobar izbor svakome ko se nađe u neprilici da mora da se bavi ugradnjom veštačkih zuba. Parcijalna proteza je dobar izbor ukoliko vaša vilica nije u stanju da izdrži fiksnu nadoknadu, most ili nešto tome slično. Proteze sprečavaju nepravilan razvoj vilice, očuvavaju vrednost i delotvornost viličnog zgloba i štite tkiva, kako meka, tako i tvrda u vašim ustima. Ipak, parcijalne proteze se u krugovima stomatoloških ordinacija smatraju za privremeno rešenje. Najbolji scenario je njihovo implementiranje i održavanje dok se ne stvore uslovi da se u usta pacijenta ubaci trajnija solucija. Stoga su parcijalne proteze dosta povoljnije od drugih, trajnijih oblika zamene zuba na koje možete naići u stomatološkim ordinacijama. Parcijalne proteze ne mogu ravnomerno da prenose silu tokom ugriza pa se može desiti da određeni zubi snose veću odgovornost, odnosno trpe veću silu prilikom žvakanja, u odnosu na ostale. To može dovesti do nanošenja štete ostalim zubima u vilici, često onima koji su vaši prirodni i, i dalje, zdravi zubi. Stoga, iako je parcijalna proteza kvalitetna, ima svoja ograničenja.

Totalne proteze

Ukoliko vam nedostaju svi zubi, treba vam totalna proteza. Njima se nadoknađuju svi zubi koji vam nedostaju uz delove vilične kosti koji vam takođe fale, kako bi proteza ostala u ustima. Kao i kada su u pitanju parcijalne proteze, i za totalne proteze su većinom sve stomatološke ordinacije pripremljene. Naravno, pre svakog poduhvata treba odraditi detaljan, klinički pregled i videti sa lekarom koji vid tretmana vam je neophodan i koji će vama najviše odgovarati. Sam proces ugradnje totalne proteze zahteva nekoliko faza. Pre svega, u prostorijama stomatološke ordinacije biće vam uzet otisak zuba da bi se znalo kako vam je vilica pozicionirana. Nakon toga se može pristupiti izradi totalne proteze uz ispitivanje razmaka među zubima. Posle te faze sledi isprobavanje proteze i adaptacija, ukoliko je potrebna. Neophodno je uraditi i pregled nedugo nakon procedure da bi se ustanovilo da li je proteza legla baš kako treba ili se moraju izvršiti neke korekcije. Totalne proteze se prave sa pažnjom usmerenom prema detaljima. To podrazumeva kvalitetan odnos između tvrdih i mekih materijala od kojih se prave zubi. Želja je adekvatan raspon sila između mekog i tvrdog tkiva u vašim ustima. Pored toga, dobro je ukoliko pacijenti mogu da prilože određenu fotografiju na kojoj imaju sve zube da bi lekari mogli da pogode pravi estetski momenat u izgradnji prednjih zuba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget