Koje vrste persijskih tepiha postoje?

Persijski tepisi predstavljaju bitan element persijske kulture i umetnosti. Proizvode se vekovima unazad i oduvek su se smatrali jednom vrstom umetničkog dela. Kada govorimo o persijskim tepisima zapravo mislimo na tepihe rađene u Iranu i to ručno. Za izradu ovih vrsta tepiha koristi se samo prirodna vuna i prirodne boje.

Ukoliko kupujete persijski tepih jako je bitno da izaberete specijalizovani salon tepiha, za koji ste sigurni da prodaje originalnu robu uvezenu direktno iz Irana. Postoji nekoliko različitih vrsta persijskih tepiha.

Nomadski tepisi

Nomadski persijski tepisi se kompletno prave od vune, a razlog zbog koga se to praktikuje je nomadski način života. Tepisi napravljeni sto posto od vune se pakuju tako što se prelamaju, a time i zauzimaju mnogo manje prostora od tepiha koji se rolaju, omogućavajući lakši transport, što je i više nego bitno za ljude koji žive kao nomadi.

Nomadimo nazivamo ljude i društva koji zbog svojih kulturoloških, ekonomskih ili drugih uverenja nisu prihvatili da žive i skrase se na jednom mestu. U današnje vreme dosta ljudi žive kao nomadi, ali ogromni deo nomadske kulture nestaje. Nomadi su inspiraciju za izradu persijskih tepiha pronalazili u svom nomadskom okruženju koji su većim delom činila stada koza i ovaca, mnogobrojni pastiri, kamile, pastirski psi, porodice sa decom i još mnogo toga. Danas je ta slika malo drugačija, pa tako umesto motiva nekadašnjeg nomadskog okruženja možemo zateći motive raznih džipova i čobana na motociklima kako jure i kruže oko stada. Zbog svega ovog nomadski persijski tepisi u svom radu imaju najmanje pravila i svojim izgledom i te kako variraju.

Pored nomadskih persijskih tepiha, valja spomenuti i nomadske persijske ćilime i torbe koji su sami po sebi jako interesantni.

Seoski tepisi

Seoski persijski tepisi se izrađuju od vune koje seljaci dobijaju šišanjem ovaca, a kasnije ih ručno predu. Gruba vuna od koje se prave, daju ovim tepisima dug životni vek i dugotrajan kvalitet. Seoski tepisi se izrađuju u kućnoj radinosti i uglavnom za sopstvene potrebe. Prenošenje zanata sa kolena na koleno omogućilo je postojanje nekoiliko osnovnih crteža koji se koristi kao plan za izradu seoskih persijskih tepiha.

Gradski tepisi

Gradski tepisi su naziv dobili po mestu izrade. Postojanje najrazličitijih radionica širom Irana, omogućilo je da izrada tepiha preraste u organizovanu i kontrolisanu proizvodnju, za razliku od nomadskih i seoskih kod kojih to nije slučaj. Radionice su zapravo kompanije u kojima se ručno prave tepisi gde rade zaposleni kako muškarci tako i žene. U ovakvim radionicama, postoje određeni uređaji za tkanje koje omogućavaju pravljenje tepiha većih dimenzija.

Alati i prediva koja se koriste da bi dobili ove tepihe su najkvalitetniji. Razlika između nomadskih ili seoskih tepiha i tepiha rađenih u gradskim radionicama jeste u nepravilnostima i odstupanju koje u sebi nose svi oni tepisi koji su napravljeni u seoskom ili nomadskom ambijentu. Međutim ni tepisi koje izrađuju majstori po radionicama ne mogu da imaju apsolutne i tačne simetrije kao što je slučaj kod mašinskih tepiha. Svaki ručno čvorovani persijski tepih ima živu simetričnost koja kao i bilo koji drugi ručni rad odstupa od apsolutne tačnosti koja je ujedno i neprirodna.

Iako ovakve vrste tepiha dolaze iz udaljenih krajeva sveta, tepisi Beograd imaju takođe širok izbor najrazličitijih rukom čvorovanih i ručno tkanih tepiha koje možete izabrati po vašem ukusu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget