Kamenac na zubima – zašto nastaje i kako se skida?

skidanje kamenca sa zuba

Koji je put do holivudskog osmeha? Da li je dovoljno samo pravilna oralna higijena kako bi naši zubi bili blistavo beli i zdravi i kako bismo jednog dana dostigli svoj cilj? Na žalost, moramo da vas razočaramo i da vam kažemo da oralna higijena nije dovoljna za holivudski i pre svega zdrav osmeh.

Naravno da je uloga oralne higijene od izuzetnog značaja i da je treba što pravilnije upražnjavati, ali put do zdravog osmeha je popločen i drugim zdravim navikama. Pod zdravim navikama podrazumevamo i oprez kada je ishrana u pitanju, mislimo i eliminisanje nekih loših navika, poput pušenja, konzumiranja kafe i alkohola ili konzumiranja čokolade i slatkiša u prevelikim količinama. Zatim, pod zdravim navikama podrazumevamo i redovan odlazak kod stomatologa i to ne samo u situacijama kada postoji neki problem, nego mislimo i na redovne kontrole. Na redovnim kontrolama i preventivnim pregledima mogu da se otkriju i spreče mnoge ozbiljnije bolesti zuba. Takođe, mogu da se spreče i momenti vađenja zuba. Takođe, prilikom stomatoloških pregleda često se procenjuje i nivo kamenca, a onda vam stomatolog i savetuje uklanjanje kamenca sa zuba. S ozbirom da je glavna tema ovog teksta kamenac, a da kamenac imamo skoro svi, onda treba da znate o čemu se tu tačno radi, zašto nastaje, šta je kamenac i kako se najpravilnije skida.

Šta je kamenac i kako nastaje?

Kamnac je zapravo zubni plak, koji se prvo taloži u mekom stanju i na kraju očvrsne. Tako bi na najjendostavniji način moglo da se objasni šta je kamenac. Sve te naslage koje se ne skidaju dovode do toga da se stvara kamenac. Kamenac se obično najviše stvara kod onih zuba koji su nam najnepristupačaniji. To su oni najudaljeniji zubi i obično nastaje oko plombi ili krunica. To znači da nije samo stvar u održavanju oralne higijene, jer često se i onima koji mnogo vodi računa desi da se stvori kamenac. To je upravo zato što se te naslage ne primete na vreme i onda se neko vreme stvaraju, dok ne očvrsnu i stvore taj kamenac, koji izaziva da naši zubi pomalo i potamne. Gomilanje kamenca na našim zubima može da izazove i kvar zuba, pa i njegovo ispadanje, a pojedine naučne studije pokazuju da kamenac može da utiče i na druge organe u našem telu, pre svega srce.

Da li je kamenac štetan?

Kamenac je i te kako štetan. Koliko god on bio česta pojava, njemu nije mesto na vašim zubima i u vašim ustima. Dakle, kamenac može da ošteti gleđ, pa se kao posledica oštećenja gleđi, može javiti i karijes. Zatim, kamenac može da izazove neke upalne procese, kao i da ošteti desni. Štetan je i u smislu da kada se mnogo nataloži da se onda ne može samo četkicom skinuti ili na neke prirodne načine, već je tada jedini način da ga skinete odlazak kod stomatologa.

kamenac

Šta kada se već pojavio kamenac na zubima? Postupak skidanja kamenca sa zuba 

Kada se kamenac već pojavio, onda morate da posetite stomatologa. Proces skidanja kamnenca sa zuba kod stomatologa je vrlo jednostavan i pre svega bezbolan. Evo šta treba da znate:

Kamenac se skida ultrazvučnim aparatom

Kamenac sa vaših zuba se skida specijalnim ultrazvučnim aparatom. Taj aparat utiče na kamenac tako što ga razbija sa površine vaših zuba. Aparat će ispuštati i vodu, a sve to u cilju sprečavanja neželjenih efekata. Treba da znate da je ultrazvučni aparat napravljen tako da može da zađe i u najnepristupačnije delove i da dopre do onih najudaljenijih zuba.

Proces skidanja kamenca traje pola sata

Obično sam proces uklanjanja kamenca sa zuba traje oko pola sata i kao što smo rekli potpuno je bezbolno. U određenim stomatološkim ordinacijama, nakon skidanja kamenca sledi i poliranje zuba, kako biste izašli apsolutno spremni iz stomatološke ordinacije.

Cena skidanja kamenca je oko 15 – 20 evra

Naravno da se cene razlikuju od ordinacije do ordinacije, ali uglavnom vas uklanjanje kamenca sa zuba može koštati od 15 do 20 evra. To je izuzetno prihvatljiva cena, s obzirom koliko je važno da se kamenac redovno skida. Takođe, cena je formirana tako da jednostavno svi mogu da priušte skidanje kamenca.

Kamenac se skida na 6 meseci

Kamenac se obično skida na svakih 6 meseci. Tačnije, treba odlaziti na redovne kontrole kod stomatologa na svakih 6 meseci i ukoliko ima potrebe stomatolog će vam onda skidati. Međutim, ukoliko nema potrebe, onda još bolje po vas, znači da je prvo skidanje kamenca dalo odlične rezultate i da ste vi nastavili da se ponašate po pravilima i da pravilno održavate oralnu higijenu. Međutim, sa druge strane ima i onih kojima se kamenac stvara češće i zato bi oni trebalo na svaka tri meseca da dolaze kod stomatologa.

Dobre stvari nakon skidanja kamenca

– nema više neprijatnog zadaha

– nema slojeva bakterija koje se talože u kamencu

– pacijenti osećaju olakšanje, jer nema više naslaga

– sprečava se nastanak drugih bolesti

Trebalo bi da izbegavate uklanjanje kamenca sa zuba na prirodne načine i u kućnoj radinosti, jer vi sami ne znate da procenite koliku je štetu kamenac napravio, takođe ne možete ni da znate da li ste sve uklonili.

Možemo li da sprečimo da se kamenac pojavi na našim zubima?

Naravno ključno pitanje je – kako sprečiti nastanak kamenca? Nastanak kamenca se može sprečiti i to na sledeće načine:

  • Pravilnim pranjem zuba

Prva i osnovna stavka kada govorimo o sprečavanju stvaranja kamenca na zubima treba da vam bude pravilno pranje zuba. Dovoljno dugo treba da perete zube, minimum dva puta dnevno i to sa odgovarajućom četkicom, koja ima meka vlakna i koja ima malu glavu. Obavezno dobro operite i najudaljenije zube, jer kao što smo rekli kamenac se obično stvara tu, jer ne obraćamo veliku pažnju na te zube, pa se naslage bez problema stvaraju.

  • Korišćenje konca za zube

Ono što se ne može ukloniti četkicom, može se ukloniti koncem za zube, pa tako gledajte da ga što ćešće koristite i vaši zubi će vam biti zahvalni.

  • Pasta sa fluoridima je obavezna

Kada želite da izbegnete problem, onda treba da koristite pastu sa fluoridima, jer ovakve paste pomažu da se obnovi gleđ, ako je oštećena. Takođe, ove paste će u većini slučajeva sprečiti da se te naslage pretvore u kamenac.

  • Izbegavajte slatkiše i grickalice

Grickalice, slatkiše i gazirane sokove zbog mnogih stvari treba da izbegavate, a posebno i zbog kamenca i zdravlja vaših zuba. Sve te štetne kiseline u svoj toj nezdravoj hrani mogu i te kako negativno da utiču i ne samo da doprinesu stvaranju kamenca, nego i razvijanju mnogih drugih bolesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget