Kako uz pomoć malča da nam bašta dobije novi sjaj

Pored toga što je važno da vaš vrt izgleda lepo, mnogo je važnije da biljke u njemu budu zdrave i pažljivo negovane. U tome vam mogu pomoći najpre supstrati, koji i služe poboljšanju kvaliteta zemljišta na prvom mestu, a zahvaljujući svojim svojstvima utiču i na rast i zdravlje biljaka. Međutim, da bi supstrati koje koristite imali adekvatan efekat, potrebno je da ih sa puno pažnje odaberete i da ih još pažljivije koristite. 

Supstrati su vrlo važni

Jedna od najboljih opcija kada se pominju supstrati definitivno je malč. Ova pokrivka može biti potpuno prirodna, ali isto tako i dekorativna. Za koju od ponuđenih varijanti ćete se odlučiti isključivo zavisi od toga na koji način želite da uredite vašu okućnicu. U principu malč kao malč je najbolje da bude prirodan, ali ni bojeni nije loša varijanta. 

Treba svakako imati u vidu da takvi supstrati primarno služe da zaštite koren biljke od negativnih spoljnih uticaja. Pod tim se na prvom mestu misli na korov, koji ako se ne plevi, odnosno ako se ne čupa, i te kako negativno može da utiče na koren biljke, te vremenom i na zdravlje same biljke. Ukoliko ne želite da koristite malč kao odlično sredstvo za borbu protiv korova, onda morate biti spremni na to da često plevite zemlju oko biljke, odnosno da ručno uklanjate korov, što istini za volju nije ni malo lak, a ni zabavan posao. Upravo zato su supstrati bitni, tako da ako koristite malč nećete morati time da se bavite, prosto zato što je to njegova osnovna uloga.

Sledeće što taj prirodni materijal može dobro da donese vašoj biljci jeste da zaštiti njen koren od nepovoljnih vremenskih uslova. Na prvom mestu se misli na isušivanje, a zatim na smrzavanje, što je sve očekivano u određenim periodima godine. Baš iz tog razloga su supstrati, a primarno malč odličan izbor. Time ćete em zaštiti koren biljke od korova, em od smrzavanja kada su niske temperature, em od isušivanja, ako je u pitanju letnji period, koji karakterišu i posebno visoke temperature, a možda nećete biti u prilici da redovno zalivate biljke u svom vrtu.

Dakle, sasvim je jasno zbog čega su supstrati, odnosno na prvom mestu malč, obični ili dekorativni, bitni za održavanje okućnice i biljaka koje tu rastu. 

Koji supstrati su bolji?

Pod pretpostavkom da ste ipak odlučili da koristite malč, kako biste zaštitili biljku ili više njih koje uspevaju u vašem vrtu, potrebno je i da odaberete onaj koji će se najbolje uklopiti u celokupan ambijent.

Vrlo je važno da imate na umu i to da se u prodaji mogu naći supstrati ne samo različitog kvaliteta, već i dekorativni malč u različitim bojama. Naravno da postoji i osnovna varijanta, koja podrazumeva potpuno prirodno korišćenje ovog proizvoda. U tom slučaju je boja braon, jer je malč zapravo skupina manjih komada obično kore različitig drveća, ali i drugih sitnijih delova.

Ali da bi ponudili više mogućnosti kupcima, proizvođači su se dosetili da obogate ponudu ovog supstrata. Zato se u prodaji mogu naći i proizvodi u različitim bojama, koji se svrstavaju u takozvani dekorativni malč.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget