Kako uspešno i efikasno da renovirate svoj dom?

renoviranje

U životu je najbolje kada uvek možete za sebe dab irate nešto sasvim novo, nekorišćeno, kao što je to stvar sa garderobom, mobilnim telefonima i raznim tehničkim uređajima, brojnim drugim stvarima, međutim, kada je u pitanju životni prostor, većina ljudi i dalje odlučuje da kupuje nešto što nije novo ili ulažu u svoj već postojeći dom.

Čak i kada za sebe kupite nešto novo, svesni ste da ćete nakon nekog perioda morati da ulažete opet u njega, jer jednostavno neke stvari su potrošne, neke brzo propadaju, ali je u svemu tome najbitnije da se pametno ulaže, da se obrati pažnja na kvalitet onoga što se menja i šta dolazi na mesto nečega starog, kako se potreba za promenom ne bi pojavila ponovo veoma brzo.

Ukoliko se nalazite u sličnoj situaciji, ukoliko planirate neke promene u svom domu, onda evo nekoliko konstruktivnih saveta, koji će vam pomoći kako da se u svemu tome krećete, te čemu sve to da pridate najviše pažnje.

Prioriteti

Kadda su u pitanju neke velike promene, najbitnije od svega jeste da odredite prioritete. Samo određivanje prioriteta, odnosno onog najvažnijeg, uticaće na sam pravac kretanja kojim se vodite u renoviranju svog doma.

Zato, potrebno je dosta vremena da utrošite u razmišljanje, zapisivanje stvari, određivanje šta je to čemu je najpotrebnija promena, popravka, ted a tek pošto sastavite jedan konačan spisak krenete u pravu akciju. Uz sve to, veoma je dobro potražiti I mišljenja stručnjaka, raznoraznih majstora za tehničke probleme, dekoratera i arhitekata ukoliko se radi o nekim promenama u enterijeru ili širenju prostorija, pregrađivanju nekih postojećih.

Na samom početku, počnite da zapisujete šta je to što vam najviše smeta. Da li su to prozori koji slabo dihtuju, da li je to unutrašnja stolarija koja je propala i propušta veliki deo toplote zimi, odnosno, dopuštaju da topao vazduh uđe u vaš dom tokom leti.

Pored stolarije, pre razmišljanja o dekoru i enterijeru, tom lepšem delu renoviranja, bitno je da obratite pažnju na termoizolaciju svog doma, jer ćete tako napraviti veliku promenu koja će dug period čuvati vaš dom od raznih spoljašnjih uticaja, ali i uštedeti mnogo u kasnijem period, kada je u pitanju klimatizacija doma. Uz sve to, prioritet, na samom vrhu liste potrebno je da se nađe i grejanje, a tu imamo jedan posebno dobar i veoma kvalitetan predlog.

Toplotne pumpe vazduh – voda

Iz dana u dan, čini se, sve veću popularnost u izgradnji, renoviranju i opremanju stanova, kuća i uopšte drugih prostora, kao što su poslovni, dobijaju toplotne pumpe vazduh – voda. Iako je u početku čudila njihova popularnost, ipak se odmah razotkrilo o čemu se radi. Kada je u pitanju grejanje, najviše se misli o grejnoj moći i trenutnoj uštedi koja se ostvari korišćenjem nekih drugih derivate, međutim, retko ko misli o energetskoj efikasnosti.

Rad toplotnih pumpi vazduh – voda je prilično sličan radu kotla, ali je njihova efikasnost daleko veća. Kada je u pitanju utrošak električne energije, ulaganje u ugradnju je skoro neuporedivo u odnosu na to kolika se ušteda ostvaruje na mesečnom, a posebno na godišnjem nivou.

Otprilike, rad toplotne pumpe vazduh – voda potrošnjom 1kW električne energije stvara oko 3kW toplotne energije, pa je već samom tom računicom jasno kolika se ušteda ostvaruje kada se odlučite da vaš sistem grejanja podrazumeva ugradnju i korišćenje toplotnih pumpi vazduh – voda.

Zato ovo jeste jedan od najvećih priroiteta u trenucima kada renovirate svoj dom, jer osim što ugradnjom toplotnih pumpi vazduh – voda ostvarujete dugoročnu uštedu, dobićete grejanje koje zaslužujete, jer će u svakoj prostoriji biti ista temperature, prijatna atmsofera, a uz sve to, toplotne pumpe vazduh – voda su sasvim ekološki ispitane i odobrene, pa ćete znati da je bezbedno kako za vas, tako i za vašu okolinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget