Kako se rešiti ćelavosti na najefikasniji i najsigurniji način

Kad primetite jako opadanje kose, prva stvar koju treba da uradite je da se konsultujete sa dermatologom da bi se utvrdio uzrok i odredila terapija uz pomoć koje biste mogli da izbegnete gubitak kose na pojedinim delovima glave. Ovo je problem koji se naziva alopecija, a podrazumeva jako opadanje kose ili dlaka na drugim delovima tela. Alopecija je najčešće problem sa kojim se suočavaju muškarci, ali i žene ponekad mogu da dožive jako opadanje kose.

Alopecija je problem koji može nastati usled različitih faktora poput starenja, stresa, loše ishrane, genetike, hormonskih poremećaja; zatim jako opadanje kose može da se javi kao posledica gljivičnih oboljenja, radioterapije, hemoterapije, dok alopecija ili jako opadanje kose kod žena može biti posledica problema sa jajnicima, nakon porođaja, menopauze, …

Kada je u pitanju alopecija, osim problema gubitka kose sa pojedinih delova glave, u pojednim slučajevima mogu se javiti i ekstremni oblici – potpuni gubitak kose ili čak svih dlaka sa tela.

Presadjivanje kose – cena i iskustva pacijenata

Osim u ekstremnim slučajevima, alopecija ili jako opadanje kose može da se reši uz pomoć različitih metoda za presadjivanje kose – cena intervencije jednim delom zavisi od toga koju metodu prevađivanja izaberete! Kada je u pitanju transplantacija kose, iskustva su ranije bila različita – u zavisnosti od toga koja je intervencija rađena i da li ju je radio iskusni i stručni doktor, pa i nisu uvek bila pozitivna. Danas su se metode presađivanja unapredile i osavremenile, te sada kada se pomene transplantacija kose – iskustva budu uglavnom pozitivna, pa je sve više onih koji se odlučuju na ovaj korak.

Ukoliko niste na vreme krenuli da se borite sa problemom zvanim alopecija, a želite da vam kosa bude kao nekad, rešenje je translpantacija kose – iskustva danas su takva da se ne uočava razlika između presađene i prirodne kose, nema vidljivih ožiljaka, a intrevencija je bezbolna!

Kad je u pitanju presadjivanje kose, cena u bolnici “Colić” varira u zavisnosti od regije koja je potrebno da se uradi, a s obzirom da je FUE najefikasnija metoda kojom se sprovodi transplantacija kose – iskustva pacijenata su i više nego pozitivna! Kad je u pitanju presadjivanje kose, cena može takođe zavisiti i od broja graftova koje je potrebno presaditi, a tek kada zakažete pregled za presadjivanje kose cena se formira u skladu sa vašim željama i potrebama!

Pri donošenju odluke o metodama transplantacije, zaključak je da su glavni faktori kada je u pitanju presadjivanje kose – cena i iskustvo pacijenata!

Sve o FUE metodi transplantacije kose

S obzirom da je revolucionarna FUE metoda najsavremenija, minimalno invazivna hirurška procedura kada je u pitanju transplantacija kose – iskustva pacijenata su vrlo ohrabrujuća, te popularizuju ovu metodu presađivanja kose!

FUE metoda sprovodi se specijalno dizajniranim nožićem kojim se obuhvata cela folikularna jedinica, odnosno jedna ili više dlaka sa žlezdama, krvnim sudovima, zaštitinim masnim tkivom i mišićem, pa ju je potrebno čuvati u posebnom rastvoru do momenta presađivanja u željenu regiju. Transplantacija se radi u lokalnoj anesteziji, te je postupak bezbolan i ne ostavlja ožiljke! Sa davajuće regije kosa se presađuje u prethodno napravljene rupice na željenoj regiji, a posebno se obraća pažnja na dubinu, raspored i ugao usađivanja transplantata, radi što prirodnijeg izgleda i boljih rezultata.

Kad se završi presađivanje, potrebno je namazati antibiotsku mast i staviti gazu koja se odmah sutradan, prilikom 1.kontrole, skida sa davajuće regije. U periodu do 14 dana nije preporučeno bavljenje sportom i izlaganje suncu, a pranje kose obavlja se jednom dnevno posebnim šamponom narednih 10 dana. Na 2.kontrolu dolazite nakon 7 dana, a 3.kontrola je za 2 nedelje kad prestaje potreba za posebnom negom. Tada neminovno dolazi do opadanja i nestajanja presađene kose, a period mirovanja može da traje 3-6 meseci nakon čega sledi rast nove kose – zdrave i ojačane. Do 9.meseca videćete konačne rezultate FUE metode i bićete prezadovoljni!

Tretmani koji podstiču rast nove kose

Metode uz pomoć kojih može da se podstakne rast nove kose su različite, a u bolnici “Colić” rade se PRP terapija i Mezoterapija kose.

PRP terapija sprovodi tako što se trombociti iz vaše krvne plazme izdvajaju i ubrizgavaju u deo na kojem je uočeno proređivanje ili gubitak kose, kako bi se podstakao rast nove kose, kao i gustina i debljina dlaka. Najbolji rezultat PRP terapija daje u početnoj fazi gubitka kose, jer se ovom terapijom aktiviraju folikuli dlake tako da iz faze mirovanja dolaze do stadijuma kada će rast nove kose biti aktiviran. PRP terapija daje pozitivne rezultate nakon FUE metode kojom se vrši transplantacija kose – iskustva govore da uz pomoć ove terapije rane sa davajuće regije brže zarastaju, a trombociti iz krvne plazme utiču na nastanak novih krvnih sudova i novog kolagena, te se na ovaj način pospešuje i rast nove kose.

Mezoterapija kose predstavlja minimalno invazivnu metodu za prevenciju i lečenje opadanja kose, uz pomoć koje se tankim iglicama u srednji sloj kože (mezoderm) ubrizgavaju kokteli aktivnih supstanci, kako bi se stimulisao rast nove kose. Takođe, mezoterapija može da se radi i nakon presađivanja kose radi dodatnog stimulisanja rasta.

Autor teksta: Biljana Radojčić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget