Kako se pravilno gradi mišićna masa?

Tegovi

Izgradnja mišićne mase je zajednički cilj mnogih koji se bave fitnesom. Međutim, svako od nas ima različite predispozicije za mišićni rast, pa je važno da pronađemo specifičnu strategiju koja će biti prilagođena baš našim mogućnostima. Ipak, postoje određena pravila koja svi savesni i motivisani vežbači slede, u okviru kojih pronalaze individualne načine da postignu željene rezultate.

Pravilno izvođenje vežbi na treningu, adekvatna ishrana i redovnni odmor dobitna je kombinacija za izgradnju mišićne mase. Na to dodajemo disciplinu i istajnost koji su takođe ključni, jer mišići se ne grade preko noći. Važno je da imate jasan cilj o tome šta treningom želite da postignete i viziju svog budućeg izgleda, kako biste sve svoje aktivnosti usmerili u tom pravcu.

U izgradnji našeg savršenog snažnog tela, pomaže nam fitnes oprema koju koristimo na treningu.

Tegovi – otpor i izazov

Prva asocijacija na snagu su tegovi. Vežbe sa tegovima neophodno je da izvodimo kako bismo izgradili mišićnu masu. Oni pružaju otpor i izazov za mišiće, što podstiče njihov rast i razvoj.

Dolazeći u različitim težinama, omogućavaju nam da prilagodimo opterećenje prema našim trenutnim mogućnostima, težeći ka cilju koji smo sebi zadali. Opterećenje se tokom vremena progresivno povećava, što je kontinuirani izazov za mišiće i napredak u treningu.

Vežbe sa tegovima nisu korisne samo za izgradnju mišićne mase, već imaju i druge prednosti. One povećavaju izdržljivost i snagu, pa ćemo s vremenom uz manji napor i umor moći duže da izvodimo određenu fizičku aktivnost. Odlična „posledica“ izvođenja vežbi sa tegovima je i što one pozitivno utiču na gustinu kostiju. Ovaj vid treninga podstiče smanjenje masnog tkiva, što olakšava gubitak i održavanje telesne težine. Nije zanemarljivo ni to što u najboljem deluju i na održavanje stabilnosti i ravnoteže.

Raznolika fitnes oprema omogućava nam da izvodimo ogroman broj različitih vežbi, a ako govorimo o tegovima, ne možemo da ne pomenemo i one jednoručne, odnosno bučice.

One nam omogućavaju da budemo kreativni u osmišljavanju plana treninga, a raspon njihovih težina idealan je za one male razlike kojima postižemo velike rezultate.

Bučice su idealne za dinamičan trening, bez obzira na to da li ste početnik ili iskusni vežbač.

Bučicama „gađamo“ mišiće ruku, ramena, leđa i grudi. Odličan su izbor i za vežbanje donjeg dela tela, kada podstičemo oblikovanje kvadricepsa, gluteusa, listova. Takođe, dodatak su pri izvođenju aerobnih aktivnosti, jer pomažu poboljšanje kondicije, sagorevanje kalorija i jačanje mišića.

Ishrana koja prati trening ključ u izgradnji mišićne mase

Trening mora da bude praćen adekvatnom ishranom, ako želite da postignete cilj, u ovom slučaju izgradnju mišićne mase. Koliko god i kako god da vežbate, nećete postići rezultate bez pravilne ishrane.

Planovi ishrane su individualna stvar, ali su u principu svi bazirani na istim opštim osnovama – proteini, složeni ugljeni hidrati i takozvane zdrave masti.

Mišići su izgrađeni od proteina i za formiranje mišićne mase morate da unosite upravo mnogo ovog ključnog nutritijenta. Naravno, govorimo o visokokvalitetnim proteinima koji dolaze iz pilećeg i ćurećeg mesa, bezmasnog crvenog mesa, ribe, jaja (belanca), ali i odabranih mahunarki poput pasulja. Pri izgradnji mišićne mase preporuka je dnevni unos proteina od 2 do 2.5 grama po kilogramu telesne mase. U dovoljnom unosu proteina pomaže i suplementacija, gde se pre svega misli na Whey protein.

Kada je reč o ugljenim hidratima, za izgradnju mišićne mase unose se takozvani sporosagorevajući, odnosno složeni ugljeni hidrati, koji formiraju glikogen i koji su glavni izvor energije za rad mišića. Dobijaju se iz krompira, pirinča, ovsa, pasulja, sočiva…

Organizam ne može da finkcioniše ni bez unosa masti, a na vama je da birate one koje potiču iz dobrih izvora kao što su avokado, masna riba, orašasti plodovi, tofu, čia i laneno seme…

Obroci moraju da budu uravnoteženi. Rasporedite ih ravnomerno tokom dana kako biste održali kontinuiran unos hranljivih materija. Preporučuje se da jedete manje, ali česte obroke kako biste održali stabilan nivo energije i hranljivih sastojaka u organizmu.

Hidratacija, odnosno unošenje dovoljnih količina vode tokom celog dana, a naročito u toku treninga, takođe je veoma važna.

I ne zaboravite nešto što mnogi vežbači, u želji da što pre napreduju neretko ne poštuju, a time sebi čine kontra uslugu, to je dovoljno odmora između treninga

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget