Kako se brže oporaviti nakon preležane korone

Kod najvećeg broja pacijenata imunitet posle preležane korone beleži evidentan pad. Ukoliko ste imali Covid-19, pripremite se na nekoliko sedmica oporavka koje vam slede. A da biste osigurali uspešan i brz oporavak, u sklopu terapije mora se naći uravnotežena ishrana koja je bogata vitaminima, mineralima i proteinima.

Česti problemi koji muče pacijente koji su se izborili sa infekcijom Covid-19 su slabost mišića, prisutan nedostatak snage i brzo umaranje pri najmanjim fizičkim aktivnostima, a neretko i gubitak čula ukusa i mirisa. U nastavku teksta pročitajte koji su to dodaci ishrani koji vam mogu pomoći da poboljšate svoj imunitet posle preležane korone.

Suplementi za efikasan oporavak posle preležane korone

Ukoliko spadate u grupu onih koji se pitaju kako se ponašati posle preležane korone, šta morate a šta ne smete konzumirati, da li je zdrava i pravilna ishrana dovoljna ili je potrebno nešto više, na samom početku istaći ćemo da su za brži i lakši oporavak i uspostavljanje normalnih funkcija organizma dodatni suplementi od izuzetnog značaja.

Bržem i sigurnijem oporavku doprineće adekvatna ishrana, umerena fizička aktivnost i terapija posle korone koja uključuje pažljivo odabrane suplemente. 

Da povratite snagu – Vitamini B-kompleksa 

Vitamini B kompleksa povoljno utiču na podizanje imuniteta, pa je u cilju što bržeg oporavka potrebno konzumirati njegovu dvostruku količinu. 

Osam vitamina koji čine B kompleks (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) moraju se svakodnevno unositi hranom jer ih telo ne proizvodi, iako su neophodni za pravilno funkcionisanje organizma.

Svaki od njih ima posebnu namenu, ali je njihovo dejstvo na ljudski organizam u međusobnoj sprezi, zbog toga je preporuka uzimati ih zajedno u B kompleksu. Pored uloge u jačanju imuniteta, vitamini B kompleksa od izuzetnog su značaja za pravilne funkcije nervnog sistema, krvnih sudova i srca, naročito B6, B12 i B9 (folna kiselina), jer onemogućavaju gomilanje homocisteina (aminokiselina koja nepovoljno deluje na krvne sudove i ubrzava proces nastanka ateroskleroze ).

Dakle, vitamini B grupe adekvatna su terapija posle korone, a uz njih i magnezijum je svakako značajan dodatak, ako se brinete kako osigurati brži i lakši oporavak.

Magnezijum – pomoć pri oporavku mišićnih funkcija

Dobar izvor prirodnog magnezijuma su čia semenke, indijski orah, kikiriki, crni pasulj, bademi i mineralne vode. Ipak, da biste uneli adekvatne količine ovog važnog minerala, naročito u periodu oporavka posle preležanog Covid-19 ili nekih drugih ozbiljnih bolesti, biće vam neophodni i suplementi.

Magnezijum učestvuje u procesu proizvodnje energije, u izgradnji strukture kostiju, prenosu nervnih impulsa, u kontrakciji mišića, a utiče i na normalizaciju srčanog ritma.

Jačajte svoj imunitet

Bržem i lakšem oporavku od infekcije Covid-19 i jačanju imuno sistema doprineće i unos vitamin C, D i A, zatim selena, cinka i polifenola. Suplementi  vitamina D3 od izuzetnog su značaja prvenstveno za prevenciju, ali i sam proces lečenja i period oporavka od Covida 19, jer stimuliše pravilno funkcionisanje imunog sistema.  Deo terapije u lečenju infekcije Covidom upravo je D vitamin i to u dozi od 2000 IU  dnevno.  Nizak nivo ovog vitamina znatno povećava rizik od upale pluća i infekcije gornjih respiratornih organa kod dece. Zabeleženo je i da su pacijenti sa evidentiranim nedostatkom vitamina D3 imali težak oblik infekcije Covid-19.

Za oporavak čula mirisa i ukusa – Vitamin A

Privremen gubitak čula mirisa i ukusa karakterističan je za čak 80% pacijenata obolelih od Covid-19, dok kod 5-8% pacijenata problem može da traje i do 6 meseci nakon izlečenja.  Tada je odlična pomoć vitamin A jer ubrzava oporavak sluzokože nosa i neuroepitela. Od izuzetnog je značaja i adekvatan unos vitamina C koji čuva ćelije od oksidativnog stresa koji izaziva infekcija i na taj način doprinosi jačanju imuniteta. Povećan unos ovog vitamina preporučuje se naročito pušačima, kako preventivno, tako i tokom perioda bolesti i oporavka.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget