Kako prepoznati upalu desni?

kamenac

Deo sluzokože koji čini unutrašnju usnu duplju i koji daje potporu zubuima naziva se desni. Može biti slobodna i pripojena desni (gingiva). Zdrave desni obično imaju boju ,,koralno roze“. Pojava drugih boja poput crvene, bele ili plave može da ukaže na pojavu zapaljenja desni. Postoje varijacije u boji desni koje zavise od različitih faktora kao što mogu biti: debljina i stepen keratinizacije epitela, protok krvi do desni, pigmetacija kože kao i bolesti i određeni medikamenti.

Zdrave desni su zaobljene ili imaju reckast izgled između svakog zuba. Ako se ravnomerno nalazi između svakog zuba i nije natekla, desni je zdrava. Takođe, razlika između zdrave desni i one koja je upaljena, jeste da se zdrava desni drži čvrsto do zuba, dok natekla ima običaj da omekša i da se zarože, tj. da se otkači od zuba. Ako je tekstura desni jaka i otporna na pokrete to je znak da su desni zdravi, dok bolesne desni su otečene i manje čvrste.

Upala desni

Periodontitis ili upala desni uzrokovana je mikroorganizmima koji se skupljaju i onda šire na površini zuba. Tu nažalost doprinosi i naš organizam, odnosno imuni sistem koji pokušava previše agresivno da se reši tih mikroorganizama te zajedno sa njima stvara upalu desni. Subgingivalni mikroorganizmi (oni koji postoje ispod linije desni) kolonizuju se u uvalama između zuba i desni i dalje uzrokuju zapaljenje u desnima i progresivniji gubitak kostiju. U ranim fazama upale desni nema jakih vidiljivih simptoma, i u mnogim slučajevima bolest je napredovala znatno pre nego što je primećeno. Neki od simptoma mogu biti: crvenilo ili krvarenje desni prilikom pranja zuba, korišćenja konca za čišćenje zuba ili prilikom ugriza tvrde hrane tokom jela, oticanje desni koje se ponavlja, loš zadah i konstantan osećaj ukusa metala u ustima, duboki džepovi između zuba i desni.

Poslednji stadijum podrazumeva čak gubitak zuba, ali neki od ovih izvora oboljenja desni mogu se desiti i u drugim prilikama pa baš zato nije jednostavno utvrditi kad je upala desni stvarno prisutna. Iako je oticanje te upala desni i koštana degradacija uglavnom bezbolna, ne treba pretpostavljati da je to beznačajno, kao i bezbolno krvarenje posle pranja zuba takođe ukazuju na opasnost od postojanja upale desni.

Nastanak upale desni

Kao uzročnici upaljenih desni je loša ili neefikasna oralna higijena, što dovodi do akumulacije mikotične i bakterijske matice na liniju desni, koja se još zove i zubna ploča. Kao uzročnik može da se pojavi loša ishrana, nedovoljno unošenje vitamina zbog neunošenja voća i povrća, kao i pojava medicinskih bolesti poput dijabetesa. Faktor koji direktno ili indirektno povećava pojavu upale desni jeste pušenje i može negativno uticati u procesu lečenja desni. Treba pomenuti i genetsku osetljivost, pošto nekoliko stanja i bolesti su prenosivi putem genetike i nasledstvom. Prema nekim istraživanjima ova bolest je prisutnija kod ljudi koji žive na nižoj socioekonomskoj lestvici.

Potrebna dnevna higijena

Potrebana  dnevna higijena usne duplje kako bi se sprečila pojava ove bolesti, a najčešći saveti su: redovno pranje zuba (najmanje dva puta dnevno),  obično od korena ka vrhu zuba i to kružnim pokretina, svakodnevno čišćenje upotrebom konca za zube i ispiranje putem sredstva za ispiranje usta. Redovni zubarski pregledi i profesionalno čišćenje zuba iako po potrebi su obavezni. Zubarski pregledi služe za praćenje oralnih higijenskih stanja osobe i nivoa vezivanja mikroorganizama oko zuba, indentifikovanje ranih znakova paradontitisa i praćenje odgovora na tretman. Zato je jako važno redovno voditi računa o higijeni usne duplje i promeniti loše navike koje dovode do pojave upale desni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget