Kako Povratiti Izgubljene Fajlove: Tutorijal

Ako ste obrisali neke važne fajlove sa vašeg računara, nema potrebe da paničite, situacija nije beznadežna. Udahnite duboko i smanjite nivo panike i stresa, pošto u velikoj većini slučajeva ćete moći da povratite svoje podatke. Sve šta treba da uradite jeste da pratite par jednostavnih ali efikasnih koraka.

Ako postoji jedna stvar koja se može reći sa sigurnošću to je da su digitalni podaci neizostavan deo naših života. Naši računari sadrže neke od najvažnijih fajlova i mnoge druge podatke koje ne možemo priuštiti da izgubimo.

Kada izbrišete neki fajl, on ustvari nastavlja da postoji na vašem hard disku, čak i nakon što ste ga ispraznili iz korpe za otpatke. Ovo vama, kao i drugim ljudima, omogućava da povratite fajlove koje ste izbrisali.

Takođe, neke informacije se ne skladište na vašem računaru već direktno online. Najveći broj modernih igara koje igramo na računaru, pa čak i one koje igramo onlajn, imaju vaše podatke već unapred sačuvane, tako da uvek možete da im pristupite čak i sa potpuno nove naprave.

Međutim, treba da imate na umu da ako niste oprezni, to će omogućiti drugim ljudima da povrate vaše poverljive informacije, čak i ako mislite da ste ih izbrisali. Ovo je posebno bitna stvar kada želite da se rešite računara ili hard diska.

Metode za Povratak Izbrisanih Fajlova 

Dok se originalni podaci ne prepišu, mogu se povratiti specijalizovanim softverom. Kada se podaci prepišu, više se ne mogu povratiti. Koncept je poprilično jednostavan. Upravo je to razlog zašto ne treba da koristite uređaj dok ne povratite izgubljene podatke.

Generalno, svaki put kada koristite vaš uređaj, rizikujete da prepišete izbrisani fajl koji želite da vratite. U ovom članku ćemo pokriti širok spektar metoda za povratak koje se primenjuju na različite scenarije gubitka podataka.

Koristite Funkciju Poništavanja Operativnog Windows Sistema 

Korišćenjem kombinacije tastera Ctrl-Z poništava se poslednja komanda uneta na Windows računaru. Ako ovu komandu unesete odmah nakon brisanja fajla, operativni sistem će poništiti brisanje i učiniti fajl ponovo dostupnim.

Nažalost, dosta puta ljudi tek kasnije shvate da su napravili grešku i obrisali nešto što im je od velikog značaja, bilo to za poslovni ili lični život. U tom slučaju ovaj korak vam ne može pomoći u povraćaju vaših fajlova.

Vratite Datoteke iz Rezervne Kopije 

Ako ste kojim slučajem bili pametni i pravili kopije svog sistema, možete da koristite rezervne medijume za skladištenje za oporavak izbrisanih datoteka. Naravno, da bi ovo funkcionisalo, fajlovi koje biste želeli da povratite moraju biti uključene u tu rezervnu kopiju.

U zavisnosti od verzije operativnog sistema koju koristite, koristićete drugu alatku za pravljenje kopija i vraćanje podataka. U slučaju da imate najnoviju verziju, Windows 10, treba da uradite sledeću stvar.

Prvo, otvorite fasciklu koja sadrži stavke koje želite da vratite pomoću programa “File Explorer”. Zatim, kliknite na dugme “Home” i onda na dugme “Istorija” da biste pokrenuli program “File History”.

Potom, odaberite stvari koje želite da vratite, pa kliknite na dugme “Vrati” i izaberite kako ćete rešiti konflikte imenovanja.

U slučaju da imate stariju verziju operativnog sistema, kliknite na dugme “Vrati moje datoteke“. Pronađite dokumente koje želite u dijalog kutiji “Vrati Datoteke“. Zatim, odaberite lokaciju na kojoj će se dokument vratiti i kako postupati sa duplikatima dokumenta. Za kraj, kliknite na link “View Restored“ i “Finish“ da zatvorite dijalog kutiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2022
Tech Nerd theme designed by FixedWidget