Kako odabrati nameštaj za dečiju sobu

Opremanje dečije sobe nosi posebnu draž jer svaki roditelj želi da pruži svojoj deci najviše što može. Zato se nameštaj i ostali detalji za dečiju sobu pažljivo biraju. Tako da svaki kutak sobe odiše vedrinom, radošću i razigranošću. Međutim, ne treba ni zaboraviti na funkcionalost. Naime, svaki komad nameštaja treba da bude maksimalno funkcionalan, a istovremeno i da se uklapa u enterijer. Moramo priznati da to nije nimalo lak posao. Ali evo kako možete da izbalansirate između funkcionalnosti i estetike.

Dečija soba – prostor za igru, učenje i spavanje

Kada su deca mala, manji su donekle i zahtevi. Samim tim, deca mlađa od tri godine slabije uočavaju i vrednuju vaš trud oko uređenja njihovog prostora. Ali naravno to ne znači da im neće biti prijatnije u svojoj sobi ukoliko je i ambijent prijatniji. Za ovaj uzrast idealno je da ima što više slobodnog prostora, posebno da je veća površina poda slobodna s obzirom da se tu najčešće igraju. Upravo zbog toga što su većinu vremena na podu, nije loše da kupite tepih (ili etison) koji će pokrivati veći deo poda. Za ovu prostoriju nisu pogodni veliki komadi nameštaja kao što su ugaone garniture i velike fotelje.

Na taj način će deci biti toplije, a i bezebednije ako nekad padnu. Kada je nameštaj u pitanju, u ovom uzrastu je najbolje da posebnu pažnju obratite na izbor kreveta i dušeka. Ovaj komad nameštaja je ključan za „punjenje baterija“ vaših najmlađih, zato gledajte da izaberete što kvalitetniji. I uvek je bolje da uzmete krevet većih dimenzija, kako bi se on mogao koristiti i kada dete poraste.

Kada deca porastu, onda morate obratiti pažnju i na druge stvari. Na primer, radni sto i police. Samim tim, smanjujete slobodni prostor. Zato se preporučuje da ukoliko imate dvoje ili više dece, nabavite krevete na sprat. Ovaj praktični komad nameštaja je pravi spas ukoliko imate više dece, a manjak prostorija i prostora. Međutim, ovakav nameštaj se preporučuje tek kada deca napune više od pet godina, zbog bezbednosti.

Nameštaj za dečiju sobu po meri

Nekada je teško pronaći idealan komad nameštaja koji će se uklapati u ostatak enterijera. Zato se preporučuje da sobu uredite „u cugu“, odnosno da je za relativno kratko vreme u potpunosti opremite. Ovo je posebno važno ako birate specifične nijanse nameštaja, jer će vam naknadna kupovina doneti glavobolju sve dok ne nađete nameštaj koji vam odgovara.
Danas je sve popularnije pravljenje nameštaja po meri i vašim idejama. Ovakva opcija je često skuplja u odnosu na to kada kupujete pojedinačne komade, ali je često praktičnija. Naime, danas postoje brojna praktična rešenja za uređenje dečije sobe koja maksimalno iskorišćavaju prostor, koji često ostane neiskorišćen. Pored toga, kada radite nameštaj po meri, vi tačno možete odrediti svaku dimenziju, boju i dizajn. A osim toga, uvek imate mogućnost da kasnije dokupite neki komad nameštaja u istoj ili sličnoj nijansi.

Konsultujte se sa decom

Ukoliko planirate uređenje sobe starije dece, obavezno ih pitajte kako zamišljaju svoju sobu. Naravno, nekada ne možete ispuniti sve njihove zahteve, ali se potrudite da barem jedan deo ispoštujte. Jer, ne zaboravite da je to njihov kutak u kome treba da se osećaju najprijatnije. Samim tim, oni često bolje znaju od odraslih šta im je najpotrebnije.

Još korisnih saveta možete pogledati ovde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget