Kako odabrati dobar muški sat?

Potraga za muškim satom ne čini se kao zahtevan posao, međutim kada se uplovi u ponudu satova, njihovih pojedinosti i karakteristika, to može dosta otežati zadatak. Na tržištu postoji mnogo interesantnih modela zanimljivog dizajna, a kada se tome dodaju i pojedine funkcije koje novi modeli mogu da imaju, onda je neodlučnost sve veća.

Da bi se izbeglo rasplinjavanje, dobro je znati nekoliko osnovnih smernica koje olakšavaju odabir kroz ponudu satova.

Mehanizam ručnog sata

Mehanizam je kao mali motor koji pokreće sat. Postoje tri glavne vrste mehanizma: kvarcni, mehanički i automatski. Kvarcni mehanizam je ono što se najčešće nalazi u današnjim ručnim satovima. Kvarcni satovi dolaze u širokom spektru kvaliteta. Od jeftinih satova u masovnim maloprodajnim lancima do kvalitetnijih brendova satova.

Kvarcni satovi se napajaju baterijama, a njihovo kretanje izaziva ono prepoznatljivo „kucanje” kazaljke. Zovu se kvarcni, jer se unutra zapravo nalaze mali komadići kristalnog kvarca. Prednost im je niža cena, najtačniji su i najizdržljiviji. S druge strane, mehanički pokret sata ne koristi bateriju, već se umesto toga mora ručno namotati da bi radio. Umesto otkucavanja, mehanički pokret proizvodi gladak i ravnomerniji pokret. Kvalitetan mehanički sat će trajati ceo život, ako se pravilno neguje i održava. Obično se mehanički kvalitetni satovi prenose s generacije na generaciju.

Ovakvi ručni satovi često imaju bolju estetiku i izgledaju luksuznije. Automatski satovi se takođe često nazivaju satovima sa automatskim navijanjem. Automatski ručni satovi su skoro isti kao mehanički, samo sa dodatnom funkcijom samonamotavanja. To znači da dolaze sa istim sofisticiranim izgledom koji se očekuje od mehaničkog sata, samo bez namotavanja.

Veličina i prečnik kućišta

Ova karatkteristika isključivo zavisi od debljine muškog zgloba. Zato se preporučuje odlazak u prodavnicu satova kako bi se isprobalo nekoliko različitih modela. On line kupovina se u ovom slučaju izbegava. Ukoliko je u pitanju krupnija muška osoba, sigurno joj neće odgovarati neki ručni sat manjih dimenzija. Tu dolazi u obzir masivniji automatski sat sa debelom, metalnom narukvicom. Za većinu muškaraca ručni sat sa prečnikom od oko 45 mm se smatra najidealnijim. Takođe, ako je upitanju muška osoba koja nosi košulje i odela, onda treba voditi
računa o debljini sata, odnosno debljini kućišta koje ne ide pod ruku sa čvrsto pričvršćenim rukavima.

Kožna ili metalna narukvica sata?

Kožni kaišić ili metalne karike mogu biti dobar izbor za profesionalne i poslovne prilike. Ručni satovi sa platnenim narukvicama su vrlo udobni, ali su stilski privrženiji mlađim osobama i ležernijem načinu života. Posebno su interesantne narukvice sata izrađene od prevrnute kože, koje su moderne, po malo šik, ali mogu biti ujedno i vrlo elegantne. Za avanturiste i sportske tipove pravi izbor su ručni satovi sa gumenim kaiševima. Kada se bira sat sa kožnim narukvicama, tu treba obratiti pažnju da li je koža lepljena ili prošivena. Prošivena koža je svakako izdržljivija i kvalitetnija.

Koliko novca izdvojiti za ručni sat?

Cene satova, kao što se može i pretpostaviti, mogu da idu u nedogled. Pa tako, neki modeli mehaničkih satova mogu koštati i nekoliko desetina hiljada evra. Dobar mehanički sat moguće je pronaći za cifru između 200 i 500 evra. Ostali modeli, najčešće kvarcnih satova, mogu se naći u proseku za 100 do 200 evra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget