Kako najbolje uklopiti modrne tepihe 

Moderno uređenje domova polaže mnogo na uređenje podoova. Vrlo je važno imati dobru i efektnu podnu oblogu, bilo da je reč o parketu, laminatima, pločicama, granitnim pločama,… Kako bi naši podovi došli do izražaja veoma je bitno ukrasiti ih adekvatnim i kvalitetnim tepisima. Iako mnoge domaćice tepihe smatraju skupljačima prašine, to nje i ne mora da bude tako. Nekada su domovi bili nezamislivi bez tepiha, zavesa i stoljnjaka, a danas, iako su se i navike i uređenje enterijera promenili, nekih provereno dobri detalja, ne bi trebalo da se odričemo.

Moderni tepisi u dnevnoj sobi

Pošto je dnevna soba najfrekventnija prostorija, često i ogledalo nečijeg doma, treba da bude brižljivo uređena i praktična. Kada su u pitanju tepisi, potrebno je uklapati ih, ne prevashodno sa podovima, već sa nameštajem. Pod nameštajem se podrazuneva sam stil, način na koji je dekorisana prostorija, boja zidova (rad na zidovima, tapete, zidni elementi ili ukrasi), zavese,… Sa svim tim bi trebalo dobro usaglasiti moderan tepih, ali je presudna, ipak, garnitura za sedenje, jer je ona centralni deo sobe. Ukoliko je garnitura jednobojna, tepih bi mogao biti sa nekim dezenom ili upadljvije boje, kako bi istakao prostor za sedenje u dnevnom boravku.

Ukoliko je garnitura sa nekim veselim dezenom ili je neke upečatljive nijanse, preporučuju se moderni tepisi mirnih tonova. Spram ličnih afiniteta ćete izabrati između tepiha koji su pravljeni od tanjih materijala ili vam se, pak više dopadaju pufnasti „čupavi“ moderni tepisi. Tepih u dnevnoj sobi ne bi trebalo da zauzme sav prostor, već ga merite tako da se podudari sa garniturom za sedenje. Moderni tepisi se mogu naći ispod ili pored stočića u dnevnoj sobi, kako bi istakli centralni deo prostorije, dok će drugi deo sobe oostati nepokriven zbog boljeg vizuelnog efekta.

Moderni tepisi u kuhinji i trpezariji

Ukoliko su kuhinja i trpezarija odvojene od dnevne sobe, možete birati novi tepih, ali ukoliko su spojene sa sobom, neophodno je uklopiti sve tepihe, čak možda i svuda staviti iste. Što se tiče kuhinje, preporučuju se lagani tepisi, laki za održavanje i ne isuviše tamnih nijansi, jer se mogu često isflekati ili napuniti mrvicama. Zavisno od oblika kuhinje, birate i oblik tepiha i zavisno od modela i boje kuhinje, birate i dezen tepiha.

Trpezariju bi, bar tematski trebalo povezati sa kuhinjom,  ako su spojene, poželjno je da tepisi budu identični. Moderni tepih se stavlja tačno ispod trpezarijskog stola i zahvata, zapravo, samo tu oblast, dok je ostatak prostorije ogoljen. Što se tiče boje i dezena, važi isto što i za kuhinju, trebalo bi izbegavati tamne tonove i najbolje bi blo kada biste postavili moderne vunene tepihe jer se oni najlakše održavaju, ne upijaju fleke, čak i ne sakupljaju prašinu.

Moderni tepisi u spavaćoj sobi

Ukoliko je u pitanju dečija soba, tepih treba da bude od prirodnih materijala, lak za održavanje i adekvatno uklopljen sa ostalim elementima sobe. Moderan tepih za decu, zauzima centralni deo sobe i može pokrivati samo parče, ali je praktičnije da prekriva veči deo prostorije, jer je tako lakše održavati podove i praktičnije je.

Ukoliko je potrebno postaviti moderan tepih u spavaću sobu, najbolje je da bude neutralnih tonova i glatke strukture. Trebalo bi da se postavi ispred bračnog kreveta, jer je to centar prostorije ili sa obe strane kreveta, ukoliko je u pitanju moderan tepih manjih dimenzija nalik na stazu. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget