Kako izgleda ugradnja bezmetalne krunice?

implanti

Ugradnja krunica iz estetskih razloga ili za nadomešćivanja nedostatka zuba postalo je jako zastupljena i kod nas i u svetu. Ova potpuno bezbolna metoda u velikoj meri može uticati na poboljšanje izgleda naših zuba. A poznato je koliko osmeh može reći o nama… Zato ukoliko ste razmišljali o ugradnji krunica, u nastavku pročitajte kako taj proces izgleda.

Metalne ili bezmetalne krunice – šta izabrati?

Danas postoje dva tipa krunica: metalne i bezmetalne. Metalne su bile posebno popularne ranije, jer su predstavljale jedino rešenje. One su napravljene od jezgra legure metala, a oko jezgra se nalazi keramički materijal. Međutim, pokazalo se da ovaj tip krunica ima brojne nedostatke. Pre svega, često dolazi do iritacije desni nakon ugradnje. Zatim, vremenom se desni sa zuba povlače, a kao posledica toga su sivi dubovi zuba koji potiču pravo od metalnog jezgra.

Da bi se prevazišli ovi nedostaci stvorene su bezmetalne krunice. One su u potpunosti napravljene od keramičkih materijala, odnosno cirkonijuma. Upravo promenom materijala eliminisana je potencijalna upala desni, kao i period navikavanja. Naime, da bi se pacijent navikao na metalne krunice potrebno je nekad da prođe i godinu dana. Za razliku od njih, na bezmetalne krunice se pacijenti naviknu za par dana. Sa druge strane, bezmetalne krunice su skuplje u odnosu na metalne i zbog toga se veći broj ljudi upravo odlučuje za metalne. Međutim, kada se sagledaju prednosti i mane, kao i dugotrajnost navala za zube ili bezmetalnih krunica, onda su one zaista isplative.

Bezmetalne krunice – ugradnja

Ukoliko ste se odlučili za bilo koji tip krunica, sam proces ugradnje je gotovo isti. Pre svega, neophodno je uraditi ortopan snimak kako bi stomatolog video da li je potrebno vađenje nekog zuba. Ukoliko je neophodno vađenje zuba, onda treba odložiti ugradnju krunice sve dok ne zaraste rana.Nakon toga, pacijent uz pomoć stomatologa se odlučuje za izgled krunica. Na osnovu fotografija pacijenata pre i nakon ugradnje krunica pacijenti mogu napraviti izbor. Potom, neophodno je uzeti otiske kako bi se utvrdio raspored, oblik i položaj zuba. Na osnovu otiska će se i praviti buduće krunice. Zatim, sledeći korak je brušenje zuba. U slučaju ugradnje bezmetalnih krunica brušenje je minimalno. Na ovako obrađene zube stavljaju se privremene krunice kako bi se desni navikle. Nakon toga slede probe trajnih krunica. Cilj proba je da se postigne maksimala udobnost i efikasnost krunica. Na poslednjoj probi pacijent ima prilike da vidi kako će izgledati novi zubi. Tom prilikom on može sugerisati da treba uraditi dodatne korakcije. Kada se poslednja proba završi, pristupa se stavljanju, tj. cementiranju trajnih krunica. Naime, pomoću cementnih materijala krunice se lepe za obrađenu površinu zuba. Na taj način se postiže se maksimalna izdržljivost i dugotrajnost krunica.

Proces ugradnje krunica se razlikuje od pacijenta do pacijenta, ali i od ordinacije do ordinacije. Ali, svakako se ne savetuje ni previše brza ugradnja. Naime, potrebno je da minimum nekoliko dana pacijent nosi privremene krunice kako bi se navikao i na buduće trajne. Takođe, potrebno je uraditi više proba kako bi stomatolog  uočio potencijalne nedostatke i korigovao ih. Odnosno, tek ako se ispoštuju svi koraci koji su neophodni za ugradnju, vi ćete biti zadovoljni svojim zubima!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget