Kako Identifikovati i Zameniti Bateriju Laptop-a?

Različiti laptopovi imaju različite modele baterija i samim tim je veoma važno da kupite odgovarajuću bateriju za vaš laptop. U slučaju kupovine ili zamene baterije na vašem laptopu morate znati model baterije koju imate.

Ali, bez brige, uz par saveta i trikova kupićete najbolju zamensku bateriju za vaš dragoceni laptop.

Ako već neko vreme koristite laptop, možda ste primetili da vam baterija ne radi tako dobro kao nekada. Na primer, pre ste igrali po pet sati vaše omiljene igrice na onlajn kazino sajtovima, a sada ne možete da skrpite dva sata u miru. To je odličan znak da vam treba nova baterija.

Ako ne znate tačno broj modela vašeg računara, najlakši način da ga pronađete jeste da pogledate sam laptop. Neke nalepnice ili sitni otisci sadržaće potrebne informacije. U slučaju da nalepnica nedostaje, uđite u startni meni, idite u podešavanja, onda u sistem, zatim kliknite “about” i broj modela će vam se pojaviti ispod “Specifikacije Uređaja”.

Sada kada znate broj modela vašeg laptopa, možete ga pretražiti na internetu. U slučaju da želite da uzmete polovnu bateriju morate biti veoma oprezni. Internet je pun prevara, samim tim ne biste želeli da se nađete u tako nelagodnoj situaciji.

Kako Testirati Da Li Vašem Laptopu Treba Nova Baterija?

Bez obzira kako se ophodite prema vašem laptopu, svaki laptop na kraju umre. Vremenom, baterija vašeg laptopa postaje sve slabija, i svaki put kada ga staviš na punjenje, puni se sporije nego ranije.

U početku, naravno, te promene su neprimetne našem oku, ali već posle par meseci korišćenja primećuješ da ti je laptop dosta češće na punjaču nego pre. Postoji nekoliko jasnih znakova koji ukazuju na to da je vašoj bateriji došao kraj.

#1 Laptop Ne Uspeva Da Vam Se Napuni

Koliko puta vam se desilo da stavite laptop da vam se napuni, vratite se posle nekoliko sati i vaš laptop i dalje nije napunjen? Ovo može da bude jedan od znakova da je potrebno da zamenite vašu bateriju na laptopu.

Međutim, pre nego što donesete tu odluku, treba da razmotrite još razloga zašto bi to moglo da se dogodi, a da pritom nema nikave veze sa vašom baterijom. Na primer, u slučaju da ste priključeni na zaštitu od prenapona ili UPS i on je neispravan, to može biti razlog zašto se vaš laptop ne puni.

U slučaju da imate spoljnu bateriju, uklonite je i proverite da li veza radi. Takođe, pogledajte da li je vaš laptop prašnjav, u slučaju da jeste uzmite krpu i obrišite ga, zatim veoma obazrivo vratite bateriju nazad.

#2 Laptop Vam Se Gasi i Kratko Traje

Veoma je moguće da vam baterija otkaže jednog dana bez očiglednog razloga. Ako vam se dogodi da vam se laptop naglo ugasi, ili ako imate problem pri pokretanju laptopa, izvadite bateriju i uključite laptop sa samo priključenim punjačem. U slučaju da se laptop uključi, punjač je uredu.

Iako neispravne baterije nisu jedina stvar koja može uzrokovati rušenje računara, i dalje je pokazatelj da bi trebalo bolje pogledati bateriju. Naravno, treba da uzmete u obzir da ako radite mnogo stvari odjednom na laptopu, neminovno je da će vam se baterija brže isprazniti.

#3 Laptop Vam Se Pregrejava

Malo vrućkast laptop pod prstima je normalna pojava kada baterija i procesor rade. Vaš laptop ima hladnjake i ventilatore za upravljanje i odvođenje viška toplote. Možda čak i primetite da vaš laptop postaje bučan dok ventilatori rade prekovremeno kako bi pokušali da ga ohlade.

Međutim, u slučaju da dodirnete laptop i primetite da je vreo, to može biti znak da je baterija pri kraju života. Ako vam se ovo dogodi, istog momenta isključite laptop i iz struje i ovako, pre nego što nanese ozbiljna oštećenja drugim hardverskim komponentama ili, u najgorem slučaju, izazove požar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2022
Tech Nerd theme designed by FixedWidget