Kako efikasno očistiti slavine od kamenca

Slavine se susreću u svakom domu i prostorijama kao što su kuhinja i kupatilo. Pokretanje vode na kuhinjskoj sudoperi, lavabou, tuš kabini, kadi ili bideu u kupatilu nezamislivo je bez baterija. Zbog njihove velike upotrebe, važno je i adekvatno ih održavati. 

Naslage kamenca nalaze se u velikom broju gradskih voda, odnosno talože se u odvodima i često ostavljaju neprijatne i ružne mrlje koje kvare baterije za kupatilo, slavine za kuhinju i svaki vid pokretača vode iz elemenata. Postoje načini za njegovo otklanjanje, pa u ovom tekstu dajemo i koji su najbrži i najpraktičniji. 

Sredstva za čišćenje – široka upotreba

Danas su dostupni brojni hemijski i neutralni preparati za otklanjanje kamenca. Mogu se naći u svim supermarketima i bolje snabdevenim objektima. Radi se o preparatima sa pumpicom, sunđerima ili klasičnim sipanjem na slavinu koja je pod kamencem. Uglavnom je potrebno da odstoje neko vreme, pa se jednostavno isperu toplom vodom i prebrišu čistom krpom. 

Važno je napomenuti da su slavine za sudoperu, kao i baterije za kupatilo, izrađene u najvećoj meri od inoks materijala u sivoj ili bronzanoj boji, pa se vodi računa o hemijskom sastavu preparata za čišćenje. Posebno zbog toga što se nikako ne smeju koristiti jaka sredstva, jer mogu da otklone ne samo kamenac, već i boju sa baterije za kadu, tuš kabinu i druge elemente. 

Prirodni preparati – prisutni u svakom domu

Mnoge osobe izbegavaju hemijske i veštačke preparate za održavanje čistoće u domovima, posebno ako se radi o prostorijama i elementima koji dolaze u direktan kontakt sa kožom i organizmom. To su upravo kuhinja i kupatilo, i zato slavine za kupatilo, tuš baterije i mnoge druge, poželjno je održavati i prirodnim sastojcima, koji uspešno otklanjaju kamenac. Njihova prednost je to što nisu skupi, nalaze se u svakom domu, nemaju hemikalije i dejstvo na okolinu, uz širenje svežine i prijatnih mirisa. Jedan od njih je kombinacija sirćeta i limuna, ili upotreba ova dva sastojka odvojeno. Sirće je posebno efikasno i za otklanjanje kamenca u unutrašnjosti slavina. Takođe, upotreba sode bikarbone vrlo je efikasna, posebno ukoliko se koristi uz četkicu poput one za zube, pa se i stara može koristiti. 

Za dodatnu svežinu očišćene slavine za sudoperu, baterije za kadu, tuš baterije ili neke druge, kao i čitave prostorije, pogodna je i upotreba eteričnog ulja, koje se može raspršivati u flašici sa pumpicom, na primer u kombinaciji sa limunom za čišćenje. Pored svega navedenog, upotreba soli i kombinacija sa vodom, limunom ili sirćetom može se koristiti za tvrdokornije naslage kamenca u kuhinji i kupatilu, posebno na paravanima za tuš kabinu. Kako bi se umanjilo stvaranje kamenca na baterijama i slavinama, poželjno je aktivno nakon upotrebe prebrisavati čistom i suvom krpom, nakon poliranja. To će umanjiti nastanak kapljica vode na njima i taloženje samog kamenca. 

Baterije za kadu, tuš baterije, slavine za sudoperu i drugi predmeti za pokretanje mlaza vode u domu zahtevaju aktivno i detaljno održavanje. Adekvatno čišćenje uticaće na otklanjanje kamenca i smanjenje njegove pojave u budućnosti. U te svrhe mogu se koristiti hemijski ili prirodni preparati, koji će nesumnjivo vratiti stari sjaj svim slavinama. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget