Kako da se zaštite od špijunaže?

<style>

U vreme kada je špijunska oprema lako dostupna gotovo svima i u vreme izuzetno kvalitetne i profesionalne špijunske opreme, dobro bi bilo poznavati i načine kako da se zaštitite. Svako može da bude “žrtva” špijunaže, bilo šta da radite, gde god da se nalazite. Čak i onda kada mislite da je to najmanje verovatno i da ne postoji potreba da vas neko špijunira. Predmet špijunaže možete da budete na svom random mestu, u svom domu, svojoj zgradi i to nekada od ljudi od kojih najmanje očekujete. Često bračni partneri i generalno partneri žele da isprobaju špijunsku opremu na vama, čisto da bi za svaki slučaj proverili.

Prisluškivati i prikupljati informacije možete veoma lako npr. prisluskivaci su veoma mali i niko osim vas neće znati da ga koristite.

Onda se ovde postavljaju i druga pitanja, koja su u vezi sa vašim odnosom sa partnerom, ali ovde je generalno reč samo o špijunskoj opremi. Zato, ukoliko smatrate da vas neko špijunira, trebalo bi da znate i kako to da sprečite.

Ukoliko sumnjate – dobro posmatrajte ljude i predmete oko vas

Dobro posmatrajte ljude oko vas. Osluškujte ih, dobro razmotrite i analizirajte njihova pitanja. Ako vam neko iz vašeg okruženja na primer saopšti informaciju, za koju znate da mu niste rekli ili znate da nikako nije mogla da dođe do njega, onda možete već pomalo da sumnjate. Takođe, ne mora neko izričito da vam saopšti, već možete na osnovu nekih njihovih postupaka da procenite da oni poseduju informacije, koje ne bi trebalo i zbog kojih se tako ponašaju. Sa druge strane, trebalo bi da proverite i uređaje koje imate u svom stanu. Obratite pažnju na poklone koje ste dobili od prijatelja i poznanika. Vrlo često, neki uređaji i sitnice mogu zapravo da budu deo špijunske opreme, a da vi to ni ne znate. Da li znate da jedna mikro kamera može da stane u olovku? Međutim, ne treba ni paranoisati i misliti da je sve oko vas zavera. Samo kada određene situacije krenu da se ponavljaju i kada zaista primetite da se nešto čudno dešava, onda se treba baciti u istraživanje.

Detektori za špijunsku opremu

Svakako jedan od najboljih načina da procenite da li se oko vas nalazi špijunska oprema, jeste kupovina detektora za špijunsku opremu. Sa ovim detektorima ćete lako primetiti da li vas neko prisluškuje ili posmatra. Dobra stvar kod detetktora za špijunsku opremu jeste ta što možete da ih nosite svuda sa sobom i što možete da procenite na kojim mestima se i nalazi špijunska oprema, koja i nije postavljane samo zbog vas, ali ćete zato obratite pažnju na svoje ponašanje na takvim mestima ili ih više nećete posećivati.

Nabavite ometače za špijunsku opremu

Nabavkom ometača za špijunsku opremu zaista možete sprečiti bilo kakve pokušaje da vas neko špijunira. Ironija je što ometače za špijunsku opremu kupujete upravo u radnjama koje i prodaju špijunsku opremu. Međutim, to je dobro mesto gde možete da se raspitate o tome kako funkcioniše špijunska oprema generalno i na koje načine možete proceniti da li vas neko špijunira ili ne. Kada imate ometače za špijunsku opremu onda znate da ste se na jedan način osigurali.

Ako ste sigurni da vas neko špijunira – prijavite to policiji

Ako ste zaista utvrdili da vas neko špijunira ili ste pronašli nešto od špijunske opreme u vašem stanu na primer, onda je zaista neophodno da slučaj prijavite policiji. Time je neko ugrozio vašu ličnu bezbednost i vi niste svesni koje su njegove namere niti na koje načine on može da iskoristi to što vas je špijunirao. Važno je da znate da je špijunaža nelegalna i da policija mora da reguje kada joj se javite sa ovim problemom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget