Kako da koristite kokosovo ulje u kućnoj kozmetici?

Kućna kozmetika koja se svodi na smese koje možete napraviti od sastojaka koje imate u kuhinji je, pored toga što je isplativa, i najsigurniji način da se pozabavite svojim izgledom bez upotrebe hemijskih sastojaka koje mogu izazvati nus-pojave.

Jedna namirnica izuzetno je pogodna za tako nešto, jer ima blagotvorno dejstvo i za kožu i za kosu, a to je – kokosovo ulje.

Poznato po pozitivnom učinku koje ima po zdravlje, kokosovo ulje je od davnina u Aziji korišćeno za ulepšavanje, a efekte koje daje su sjajna kosa i meka koža već nakon prve upotrebe.

Kokosovo ulje u pilingu za telo

Piling za telo pogodan je ne samo zato što se njime uklanjaju mrtve ćelije kože, već i zato što podstiče mikrocirkulaciju i na taj način oslobađa telo od toksina, istovremeno uništavajući celutit i ispravljajući čuvenu pomorandžinu koru.

Upravo zbog toga je kokosovo ulje postalo izuzetno traženo kao sastojak pilinga za telo koji možete napraviti i kod kuće, ako smesu pomešate u sledećoj razmeri: jedna trećina belog ili smeđeg šećera (eventualno taloga od kafe) i dve trećine ulja kokosa. Za miris, pilingu možete dodati rendanu koru pomorandže ili limuna.

Već nakon prvog korišćenja, koža će Vam biti glatka i mekana.

Maske za kosu sa kokosovim uljem

Kokosovo ulje hrani i štiti kosu, te ne čudi što je neminovan sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda. Ipak, najbolje je kada se upotrebljava samostalno.

Jednom u dve nedelje trebalo bi da pred spavanje nanesete kokosovo ulje na celu kosu, od korena do vrha, i prespavate sa njim na glavi (umotajte kosu u peškir ili najlon-kapu kako ne biste oštetili jastuk). Ujutru operite kosu.

Videćete da ovaj tretman daje odlične rezultate: kokosovo ulje leči suve i iskrzale krajeve, sprečava opadanje i pospešuje rast nove kose.

Prirodni lek za sve probleme s kožom

Ukoliko imate osetljivu ili suvu kožu, za Vas je rešenje čisto kokosovo ulje, koje bi u tankom sloju trebalo da mažete nakon svakog tuširanja. Ono hrani kožu i istovremeno leči sve upale na njoj, koje se pogotovo često stvaraju kod onih sa osetljivom kožom.

Takođe, kokosovo ulje je dobro koristiti i nakon brijanja ili depilacije, jer ublažava crvenilo i otoke.

Pogodno je za upotrebu i leti i zimi. Leti Vas može efikasno zaštititi od sunca i ublažiti eventualne opekotine nastale zbog neopreznog izlaganja suncu, dok zimi spašava kožu isušenu boravkom u prostorijama sa suvim vazduhom i grejanjem.

Takođe, kokosovo ulje je pogodno za lečenje svih vrsta ogrebotina, te ga samo treba aplikovati u tankom sloju u ovim slučajevima.

Krema za zanoktice i nokte

Ako patite od listanja ili pucanja noktiju, onda znajte da je kokosovo ulje pravo rešenje za Vas.

Svake večeri trebalo bi, pred spavanje, da utrljate malu količinu kokosovog ulja u nokte i zanoktice. Nemojte prati ruke posle ovoga, kako bi koža u toku noći upila smesu i omekšala, te kako bi nokti ojačali. Već nakon sedam dana bićete u prilici da primetite promenu, a naš savet je da svake večeri koristite kokosovo ulje za cele ruke, jer će one tako stalno biti hidrirane i sporije će stariti.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget