Kako da izaberete adekvatnu radnju koja se bavi otkupom zlata?

Mnogi se danas kada razmišljaju o nekom sigurnom obliku štednje fokusiraju na kupovinu raznih predmeta od zlata jer je definitivno reč o nečemu što nikada ne gubi vrednost. Na taj način oni sebi obezbeđuju sigurniju budućnost u pogledu svoje finansijske situacije. 

Ipak, nekada se desi da ljudi dospeju u neki vid materijalne krize pa su prinuđeni da svoje uspomene u vidu zlatnika ili nakita prodaju kako bi opstali u trenutnoj situaciji.  Danas više nego ikada skoro na svakom ćošku postoje radnje koje se bave upravo otkupom zlata.

Savetujemo vas da budete obazrivi i da se dobro raspitate o ceni otkupa zlata kako biste izvukli maksimalnu cifru. Treba da znate da danas postoje i mnoge prevarantske radnje koje pokušavaju da na razne načine izmanipulišu kako bi sebi obezbedile što veću zaradu.  

Raspitajte se o ceni zlata

Pre nego što odete u radnju koja se bavi otkupom zlata, raspitajte se malo o tome šta je to što utiče na njegovu cenu. Isto tako, treba da znate da cena zlata ume da varira na mesečnom nivou, pa ukoliko vam nije hitno, sačekajte malo i izaberite period u kojem će zlato imati najveću vrednost. 

Od toga kakve je finoće, tj. koliki je procenat čistog zlata u samom predmetu, kao i to kolika je gramaža, zavisi i kakvu ćete cenu dobiti  ukoliko se odlučite za ovu transakciju.

Kako da prodate svoj nakit od zlata a da sa finansijskog stanovišta ne izgubite puno?

Ako ste se već odlučili da prodate neki nakit od zlata koji skoro nikada ne nosite, a trenutno se nalazite u finansijskoj krizi, najbolje bi bilo da to uradite u nekoj poznatoj zlatari koja posluje duži niz godina u gradu u kojem živite. Tako ćete biti sigurni da vas neće prevariti i da će vam dati realnu cenu otkupa. Zlatare najčešće otkupljuju sve vrste zlata, bilo da se radi o samom nakitu, polugama, dukatima i sl. Takođe, u njima možete obaviti otkup zlata bilo da se radi o belom ili žutom zlatu.

Mnogi se često pitaju da li je zlatarama u interesu da se bave otkupom iako im je primarna delatnost upravo prodaja zlata. Odgovor je potvrdan. Zlatare otkupljeno zlato koriste za pravljenje novog nakita, a pri tom imaju i određenu zaradu.

Pored specijaliozovanih radnji koje se bave proizvodnjom i prodajom zlata kao što su zlatare sve više je radnji kojma je primarna delatnost samo otkup.  Ipak, u njima cene otkupa mogu znatno varirati, pa vam sugerišemo da povedete računa ukoliko se odlučite za neku od njih.

Pokušajte sami da napravite procenu vrednosti

Pre nego što se upustite u samu prodaju svog dugo čuvanog nakita koji ima određenu vrednost, pokušajte sami da napravite analizu koja je to suma novca koju biste mogli da dobijete od otkupljivača. Tako na primer, ako imate zlatne dukate, treba da znate da oni imaju 21 ili 22 karata pa kada to pomnožite sa aktuelnom cenom doći ćete do iznosa. Ukoliko ste vlasnik raznog zlatnog nakita, imajte na umu da mu je raspon od 14 do 18 karata.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget