Jesu li trake za trčanje odlična sprava za vežbanje?

trake za trcanje

U poslednjih nekoliko godina trake za trčanje su glavna sprava za vežbanje ne samo kod profesionalaca nego i kod onih koji rekreativno vežbaju. To ne iznenađuje, jer su trake za trčanje izizetno korisne i praktične. Međutim, mnogi skeptici često postavljaju isto pitanje.

Da li trčanje u prirodi može da se poredi sa trčanjem na traci?

Mišljenja su podeljena, ali naučna studija je potvrdila da trčanje na traci može da bude isto kao u prirodi samo ako se traka za trčanje prilagodi.

Ako de traka postavi na nagib od 1%, to će uticati na osobu koja vežba, jer će uslovi biti kao napolju, a istu količinu energije ćete potrošitu kao da trčite u prirodi. Upravo ovaj nagib nadoknađuje to što nema otpora koji vazduh pravi, tako da ćete morati da uložite jednak trud kao da trčige u parku.

Istraživanja pokazuju da je maksimalni udisaj vazduha isti bilo da se trči u kućnim uslovima na traci ili napolju. To dalje ukazuju da je efikasno trčati i napolju i u teretani.

Kada su se poredili uslovi za trčanje, studija pokazuje da se biomehanički uzroci u različitim sredinama ne menjaju.

Koje prednosti ima trčanje na traci?

Prva prednost jesu vremenski uslovi. Više nema izgovora. Sada ne nožete da kažete kako vas loše vreme sprečava da vežbate napolju ili da odete do teretane. Nekima smeta hladno vreme, nekima toplo, nekima je teren loš, a neko bi isključivo suv i ravan teren. E pa više nema izgovora. Vremenski uslovi su uvek dobri za trening, a teren idealan. Šta vas sprečava da krenete sa treninzima?

Dobar trening na traci je bolji nego da trčite u prirodi po lošem vremenu i da rizikujete da se prehladite.

Simulirajte trkačku stazu!

Glavna prednost trake za trčanje jeste to što možete da simulirate željenu trkačku stazu. Ova sprava vam omogućava da napravite spostveni profil i da odredite željeni ritam trčanja jednostavnim programiranjem. Ako ne postoji opcija za programiranje, onda sami možete ručno podesiti stepen nagiba i pod takvim uslovima odredite kojim ćete danima da vežbate u toku sedmice.

Unosite dovoljno ugljenih hidrata i tečnosti!

Fitnes instruktori ističu značaj unosa dovoljne količine tečnosti i ugljenih hidrata. Najbolje bi bilo da vodu pijete u trku, a prilikom vežbanja u kućnim uslovima to je i te kako izvodljivo, dok je u prirodi to malo teže. Tokom trčanja na traci unos hrane biće moguć bez usporavanja, tako da ritam vežbanja nećete poremetiti.

Na početku započnite sa umerenim treninzima, a onda postepeno povećavajte intenzitet treninga. Mnogi se odmah na prvom treningu prefirsiraju i više nikada ne stanu na traku. Da se to ne bi desilo i vama krenite lagano. Prvo napravite plan vežbanja. Stručnjaci savetuju da se krene sa 10-15minuta vežbanja tri puta nedeljno, a onda da se postepeno dužina treninga povećava. Takođe, savetuje se da se na nedeljnom nivou povećavaju treninzi za 10% kako bi se vašte telo prilagodilo naporima kojima je izloženo.

A treninge treba pojačavati i kada vam telo više ne reaguje na napor i kada se ne znojite prilikom treniranja. Jedino tako ćete brzo i efikasno stići do željenih rezultata. Srećan rad!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget