Insulinska rezistencija i uticaj na zdravlje

policisticni jajnici

Insulinska rezistencija je stanje u kojem ćelije u telu postaju manje osetljive na dejstvo insulina – hormona koji reguliše nivo šećera u krvi. Jedan od čestih pokazatelja insulinske rezistencije jesu i policistični jajnici, mada nije sasvim jasno koje od ova dva stanja uzrokuje drugo. 

U nastavku teksta saznajte sa kakvim sve zdravstvenim stanjima je povezana insulinska rezistencija,  kako može uticati na plodnost žene i koje terapije i promene u životnom stilu mogu pomoći da se ovo stanje kontroliše i leči. 

Šta je  insulinska rezistencija i kako nastaje? 

U normalnim okolnostima, insulin omogućava ćelijama da apsorbuju glukozu (šećer) iz krvi kako bi je koristile kao izvor energije. Međutim, kod insulinske rezistencije, ćelije ne reaguju efikasno na insulin, što rezultira povećanim nivoom glukoze u krvi. Insulinska rezistencija obično nastaje kada ćelije u telu postanu manje osetljive na dejstvo insulina. 

Insulin je hormon koji igra ključnu ulogu u regulaciji nivoa šećera u krvi. Njegova osnovna funkcija je omogućavanje ćelijama da apsorbuju glukozu (šećer) iz krvi kako bi je koristile kao izvor energije. Međutim, kod insulinske rezistencije, ova normalna funkcija je narušena, što dovodi do povećanja nivoa šećera u krvi. Poznati faktori koji doprinose nastanku insulinske rezistencije jesu:

 • Gojaznost. Gojaznost je jedan od glavnih faktora rizika za insulinsku rezistenciju. Višak masnog tkiva, posebno u abdominalnom području, može izazvati metaboličke promene koje otežavaju dejstvo insulina.
 • Fizička neaktivnost. Nedostatak redovne fizičke aktivnosti može doprineti razvoju insulinske rezistencije. Fizička aktivnost pomaže poboljšanju osetljivosti na insulin i regulaciji nivoa šećera u krvi.
 • Genetski faktori. Genetska predispozicija igra ulogu u javljanju insulinske rezistencije. Ako su članovi porodice imali dijabetes tipa 2 ili insulinsku rezistenciju, povećava se rizik od razvoja ovog stanja.
 • Starenje. Sa starenjem, osetljivost na insulin može opadati. Ovo može biti deo normalnog procesa starenja, ali se može ubrzati nezdravim životnim stilom.
 • Hormonalne promene. Hormonske promene, uključujući one povezane sa sindromom policističnih jajnika (PCOS), trudnoćom ili hormonalnim poremećajima, mogu doprineti razvoju insulinske rezistencije.
 • Nepravilna ishrana. Dijeta bogata rafinisanim šećerima, zasićenim mastima i siromašna vlaknima može povećati rizik od insulinske rezistencije.
 • Stres. Hronični stres može uticati na hormone, uključujući insulin, i doprineti insulinskoj rezistenciji.

Različiti faktori često deluju zajedno, stvarajući kompleksnu mrežu uzroka insulinske rezistencije. Važno je naglasiti da kombinacija genetskih predispozicija i životnih faktora igra ključnu ulogu u nastanku ovog stanja.

Kako insulinska rezistencija može uticati na zdravlje?

Insulinska rezistencija može imati značajan uticaj na zdravlje žene, posebno u vezi sa reproduktivnim sistemom. Evo nekoliko aspekata insulinske rezistencije i njenog uticaja na zdravlje žena:

Povezanost sa policističnim jajnicima (PCOS) 

Insulinska rezistencija je često povezana sa sindromom policističnih jajnika, koji može uticati na menstrualni ciklus, plodnost i hormone kod žena. Povećani nivo insulina može podstaći proizvodnju androgena (muških hormona), što može dovesti do neravnoteže hormona i problema sa ovulacijom.

Problemi sa plodnošću

Insulinska rezistencija može povećati rizik od neplodnosti ili otežati proces začeća zbog neregulisanih hormonalnih promena i problema sa ovulacijom.

Gestacijski dijabetes

Žene sa insulinskom rezistencijom imaju veći rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa tokom trudnoće, što može uticati na zdravlje kako majke, tako i deteta.ž

Rizik od dijabetesa tipa 2

Insulinska rezistencija je čest predstadijum dijabetesa tipa 2. Žene koje su insulinski rezistentne imaju povećan rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, što može imati ozbiljne posledice po zdravlje, uključujući srčane bolesti, bolesti bubrega, oštećenje nerava i druge komplikacije.

Povećan rizik od srčanih bolesti

Insulinska rezistencija je povezana sa faktorima rizika za srčane bolesti, uključujući povišen krvni pritisak, povišene nivoe triglicerida i smanjenje nivoa dobrog HDL holesterola.

Da li insulinska rezistencija izaziva sindrom policističnih jajnika ili je obrnuto?

Veza između insulinske rezistencije (IR) i sindroma policističnih jajnika (PCOS) je kompleksna i često se ova stanja javljaju zajedno, iako nije sasvim jasno koji faktor uzrokuje drugi. Oba stanja često dele međusobno povezanu dinamiku, ali važno je znati da neće sve žene  sa insulinskom rezistencijom razviti PCOS, i obrnuto. Takođe, oba ova stanja mogu se javiti nezavisno jedan od drugog. 

Pravilna dijagnoza i terapija IR i PCOS mogu zahtevati slične strategije, uključujući prilagođavanje načina života, ishrane i, u nekim slučajevima, lekove. 

Ako imate zabrinutosti ili simptome povezane sa insulinskom rezistencijom ili PCOS-om, važno je otići na prregled kod doktora radi dijagnoze i planiranja odgovarajućeg tretmana.

Lečenje insulinske rezistencije

Insulinska rezistencija se može značajno poboljšati i kontrolisati pravilnim pristupom lečenju, ali potpuno izlečenje može zavisiti od mnogo faktora, uključujući genetiku, stil života i osnovne zdravstvene uslove.

Postupci koji mogu značajno pomoći u lečenju insulinske rezistencije su: 

 • Pravilna ishrana: Ishrana igra ključnu ulogu u kontroli insulinske rezistencije. Fokusirajte se na unos složenih ugljenih hidrata, vlakana, zdravih masti i proteina. Redukcija unosa rafinisanih šećera i ugljenih hidrata može pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.
 • Fizička aktivnost: Redovna fizička aktivnost poboljšava osetljivost na insulin. Aerobne vežbe, poput šetnje, trčanja ili vožnje bicikla, i vežbe snage su korisne u smanjenju insulinske rezistencije.
 • Održavanje zdrave telesne mase: Gubitak viška telesne mase, ako je prisutan, može značajno poboljšati osetljivost na insulin. Ovo je često ključno, posebno kod osoba sa insulinskom rezistencijom povezanom sa gojaznošću.
 • Lekovi: U nekim slučajevima, lekovi mogu biti preporučeni kako bi se kontrolisala insulinska rezistencija. To mogu uključivati lekove koji poboljšavaju osetljivost na insulin ili regulišu nivoe šećera u krvi.
 • Redovno praćenje i kontrola: Praćenje nivoa šećera u krvi i redovni medicinski pregledi su važni za praćenje napretka i prilagođavanje plana lečenja prema potrebi.

Važno je napomenuti da genetika igra ulogu u podlozi insulinske rezistencije, i kod nekih ljudi može biti teško postići potpuno izlečenje. Međutim, promene u načinu života i pravilno upravljanje mogu značajno poboljšati stanje i smanjiti rizik od komplikacija povezanih sa insulinskom rezistencijom, uključujući dijabetes tipa 2 i srčane bolesti. 

Ako imate insulinsku rezistenciju, važno je da sarađujete sa svojim zdravstvenim timom kako bi se pronašle najefikasnije strategije upravljanja ovim stanjem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget