Hemoglobin u trudnoći

Hemoglobin u trudnoći mora se održavati na optimalnom nivou je njegov nizak nivo može dovesti do komplikacija. Glavna uloga hemoglobina je da vrši prenos kiseonika do ćelija i tkiva i zbog toga je izuzetno važan za pravilan rast i razvoj bebe.

Međutim, nizak nivo hemoglobina u trudnoći nije retka pojava, javlja se čak kod svake treće trudnice a njegovi simptomi mogu biti:

• Umor
• Slabost
• Bleda ili žućkasta koža
• Neravnomeran srčani ritam
• Kratak dah
• Vrtoglavica
• Bol u grudima
• Hladne šake i stopala
• Glavobolja

Nivo hemoglobina se utvrđuje na osnovu testova krvi. Njegov optimalni nivo u trudnoći treba da bude između 115 i 130 g/dl. U prva tri meseca trudnoće normalno je da nivo hemoglobina i hematokrita opada, najniži nivo dostižu krajem drugog trimestra, a u trećem trimestru počinju da rastu do preporučenih vrednosti.

Normalne vrednosti hematokrita po trimestrima:

• U prvom trimestru: od 31 do 41 %
• U drugom trimestru: od 30 do 39 %
• U trećem trimestru: od 28 do 40%

Prema klasifikaciji Svetske zdravstvene organizacije, anemičnim se smatraju trudnice kod kojih hemoglobin u trudnoći iznosi:

• U prvom trimestru: manje od 110 g/dl
• U drugom trimestru: manje od 105 g/dl
• U trećem trimestru: manje od 110 g/dl

Gvožđe u trudnoći

U 80% slučajeva nizak hemoglobin u trudnoći posledica je nedostatka gvožđa i može se tretirati lekovima odnosno suplementima ili odgovarajućim načinom ishrane.

Gvožđe u trudnoći je neophodan mineral za zdravlje mame i bebe jer osim toga što učestvuju u stvaranju hemoglobina, važna je komponenta proteina mioglobina koji pomaže u snabdevanju mišića kiseonikom, zatim kolagena u kostima i hrskavici, kao i mnogih enzima, te pomaže u održavanju zdravog imunološkog sistema celog organizma.

U trudnoći, organizmu je potrebno obezbediti dodatno gvožđe jer se količina krvi u telu povećava. Dodatno gvožđe u trudnoći je posebno potrebno u drugom i trećem trimestru a njegov nizak nivo može dovesti do anemije.

Ukoliko se ne tretira, teška anemija može dovesti do prevremenog porođaja, niske porođajne težine bebe, uključujući i fatalne komplikacije. Takođe, prema nekim istraživanjima, nedostatak gvožđa može imati za posledicu postporođajnu depresiju.

Radi prevencije, sve žene koje žele da zatrudne mogu uzimati vitaminsku suplementaciju sa dodatkom gvožđa i druge vitamine u dogovoru sa izabranim lekarom.

Ukoliko tokom trudnoće dođe do anemije ali nivo hemoglobina nije preterano nizak, trudnici se može savetovati odgovarajući način ishrane koji uključuje crveno meso, piletinu, ribu, namernice bogate vitaminom C, zelje, spanać, zelenu saleta i drugu hranu koja je dobar izvor gvožđa.

U terapiju se može uključiti i suplementacija vitamina B12 ili gvožđa. Poželjan unos gvožđa tokom trudnoće iznosi 27 mg dnevno. Sa druge strane, unos prekomerne doze gvožđa može prouzrokovati probleme i majci i bebi. Studije su pokazale da previše gvožđa može biti povezano sa povećanim rizikom od gestacijskog dijabetesa i preeklampsije.

Suplementa gvožđa u trudnoći treba uzimati jedan ili dva sata pre jela jer se gvožđe najbolje apsorbuje na prazan stomak. Međutim, suplemente ne treba uzimati sa mlekom, kafom ili čajem jer oni mogu ometati njegovu apsorpciju.

Takođe, ukoliko uzimate neku drugu suplementaciju sa dodatkom kalcijuma, posavetujte se sa svojim lekarom jer kalcijum takođe ometa apsorpciju gvožđa.

Nuspojave suplementacije sa dodatkom gvožđa mogu biti zatvor, mučnina ili dijareja. U tom slučaju, po savetu lekara možete promeniti vrstu suplemenata ili ih uzimati u manjim dozama više puta dokom dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget