Gde obaviti dijagnostičke preglede u kardiologiji?

Vreme u kome živimo i tempo života narušavaju naše zdravlje svakodnevno, a poslednjih godina povećan je broj pacijenata koji imaju probleme sa srcem i plućima, najvitalnijim organima. Veoma je bitno da brinemo o vitalnim organima, ta briga je jedina koja nam ne skraćuje, već produžava život. Na vreme treba da se javimo kardiolozima, ukoliko osetimo bilo kakve tegobe koje mogu da ukazuju na bilo kakvo ometanje normalnog rada srca. Prva poliklinika Beograd izlazi u susret svakom pacijentu brzim dijagnostičkim rešenjima u kardiologiji.

Dijagnostika je prva faza lečenja

Kardiolozi u Prvoj poliklinici Beograd imaju za cilj da otkriju uzrok onoga što muči pacijenta i da u najkraćem roku postave preciznu dijagnozu. Od tog prvog koraka zavisi dalji tok lečenja, ali i odgovarajuća terapija.Međutim, kardiolog ne može bez Vas da uspostavi odgovarajuću dijagnozu. Najvažniji član u tom timu koji treba da uspostavi dijagnozu je pacijent, iskrenim razgovorom on pomaže svom kardiologu da otkrije šta je pravi uzrok simptoma koje oseća. Kako bi lekar došao do uzroka, iskoristiće znanje i najsavremeniju dijagnostičku  opremu za skeniranje Vaših kardiološih problema, zbog kojih se ne osećate dobro i imate probleme sa zdravljem.

 

Šta obuhvata kardiološka dijagnostika?

Prva poliklinika u Beogradu u okviru kardiološke dijagnostike nudi kompletnu analizu krvi, eho srca i ergometriju, holter EKG-a, prvaćenje krvnog pritiska 24 časa. U okviru kardiološke dijagnostike neophodna je kompletna analiza krvi koja podrazumeva osnovnu analizu, ali i biohemijske analize. Biohemijska analiza dijagnostikuje rezultate sledećih parametara: KKs, CRP, sedimentaciju, glikemiju, ureu, kreatinin, holesterol totalni – HDL, LDL, trigliceride, ALT, AST, GGT, natrijum i kalijum.  Desiće se možda da lekar Prof. dr Petar Otašević traži dodatne analize, kao što su hormoni štitne žlezde i gvožđe. Važan parametar za proveru rada srca je uticaj fizičkog opterećenja na njegov rad, a to se dijagnostički proverava ergometrijom ili testom opterećenja srca. U zavisnosti od fizičke spremnosti i zdravlja Vašeg srca, test može da traje od  2 do deset minut, pa i više. Dok ste na pokretnoj traci, lekar prati rad srca i promene koje izaziva fizički napor. Eho srca je ultrazvučni pregled srca kojim se obavlja pregled srca i velikih krvnih sudova. Ultrazvuk srca (ehokardiografija) je potpuno bezbolna i neinvanzivna dijagnostička metoda, traje oko 30 minuta.  Ovom metodom mogu se otkriti razna oštećenja srca i srčanog mišića, ukoliko, naravno, postoje. Srčani ritam prati se holterom EKG-a, to je mali nosivi uređaj. Praćenje holter monitoringom obavlja se u intervalu od 24h, 72h ili 7 dana. Pored ovog postoji i dvatesetčetvoročasovni monitoring krvnog pritiska kojim se meri krvni pritisak u određenim vremenskim intervalima.

 

Dijagnostika poremećaja funkcije štitne žlezde

Često se dešava da su kardiološki problemi povezani sa mogućim promenama štitne žlezde. Ukoliko se ultrazvukom štitne žlezde dijagnostikuje promene u njenoj veličini, strukturi ili prokrvljenosti, onda će endokrinolog da proceni potrebe dalje dijagnostike koja uključuje laboratorijske analize i hormonski status štitne žlezde. U Prvoj poliklinici Beograd  možete proveriti stanje (veličinu, strukturu) štitne žlezde i njenu funkciju kroz panel analiza kojima se dijagnostikuje njen hormonalni status. Veoma je važno da kontrolišete njen rad, zbog toga što utiče na mnoge organe, posebno reproduktivne, ali i metabolizam, sluh,pa tako od njenog rada zavisi kvalitet života.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget