Evo koliko može da vas košta nepravilno parkiranje u Grčkoj

 

Bez obzira da li se odlučite da u Grčku putujete sopstvenim autom ili kombinujete avion/autobus/kombi prevoz sa rent a car opcijom, od nedavno su u Grčkoj pooštrili pravila i sve je češća praksa da se vozačima koji se ne pridržavaju pravila skidaju tablice sa automobila. Da biste dobili tablice nazad, potrebno je da se javite u obližnju stanicu i da platite kaznu i tek onda ćete biti u mogućnosti da dobijete svoje ili tablice iznajmljenog automobila nazad. 

Ova praksa međutim nije nikakva novina, ali predstavlja veliku neprijatnost za naše vozače koji nisu upoznati sa propisima i pravilima u Grčkoj. Međutim, nepropisno parkiranje je i u Srbiji i u Grčkoj kažnjivo i svi vozači bi trebalo da znaju da se zbog toga mogu sankcionisati. 

Rent a car sa grčkim tablicama vas neće spasitu

Iako većina naših ljudi smatra da će bolje proći ukoliko se odluči za rent a car opciju koja podrazumeva vožnju automobila sa grčkim tablicama, ova opcija ih neće spasti, jer Grci ne gledaju nacionalnost, već samo nepoštovanje pravila i propisa. Čak šta više, stranci su na neki način povlašćeni jer tablice mogu dobiti odmah nakon što uplate kaznu za nepropisno parkiranje, dok je za Grke period čekanja na tablice prilično duži i iznosi tri meseca. 

 Ova praksa oduzimanja tablica naročito se praktikuje na području Halkidikija, Soluna i Tasosa, te, ako putujete na ove destinacije, savet je da budete posebno obazrivi (iako je najbolji savet koji vam možemo dati da se jednostavno uvek propisno parkirate, kao i da se pridržavate svih ostalih pravila i saobraćajnih propisa). 

Koliko iznose kazne za nepravilno parkiranje?

Dakle, ukoliko do neželjene situacije ipak dođe, možete da očekujete kaznu u iznosu od 40 do maksimalnih 80 eura, a od nedavno je ukinuta opcija da se kazna umanji za plaćanje na licu mesta. 

Opcija koja može posebno da vam utiče na celokupne troškove i da vam zakomplikuje odmor jeste da bez tablica ostanete tokom vikenda, jer ćete u tom slučaju biti prinuđeni da sačekate prvi radni dan – ponedeljak kada policijske stanice ponovo budu radile. Ukoliko ste baš tog vikenda planirali da krenete kući, ova situacija može posebno da vam poremeti planove. Osim kazne, moraćete da promenite plan puta, a ukoliko vas čekaju i obaveze kod kuće, moraćete sve da odložite na još nekoliko dana, da ne pominjemo troškove za dodatna noćenja koja ćete morate da platite. U tom slučaju, na navedenih 40 do 80 eura, uračunajte minimum 100 eura za dodatna noćenja i još toliko za dodatne troškove boravka koja ćete morati da imate. 

Rent a car agencije i kazne dobijene vikendom

Ukoliko ste se odlučili za rent a car opciju, a desila vam se situacija sa kaznom za nepravilno parkiranje tokom vikenda, u zavisnosti od agencije, postoji mogućnost da se dogovorite da pokrijete troškove kazne samoj agenciji koja će prvog radnog dana preuzeti tablice u policiji. Postoji i verovatnoća da ćete morati dodatno da platite ovu uslugu rent a car agenciji, ali i postoje rent a car agencije koje ne odobravaju tu mogućnost. 

Vikend u Grčkoj ili ne, parkirajte se pravilno i neće biti problema!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget