Da li si za individualne ili timske sportove?

Bezbroj je razloga zbog kojih bi praktično svakodnevno trebalo da se bavite nekom vrstom sportskih aktivnosti. Prilikom izbora je, osim malo dobre volje i reorganizacije slobodnog vremena, jako važno izabrati aktivnost koja će nas radovati i ispunjavati i koja nam neće brzo dosaditi.

Sportove načelno možemo da podelimo u dve osnovne kategorije – timske i individualne, a vrstu sporta kojim ćete se baviti izaberite prema svojim individualnim veštinama i osobinama.


Voliš da igraš u timu?

Postoje brojne prednosti bavljenja timskim ili ekipnim sportom. Neke od najprivlačnijih se odnose na druženje, deljenje odgovornosti, zajedništvo, međusobno podsticanje, učenje važnosti saradnje (ovo posebno važi za decu), ali i na mogućnost da pronađemo sport u kojem bismo mogli da uživamo s ostatkom porodice, dragim prijateljima ili kolegama s posla.

Kod izbora timskih sportova dominiraju sportovi s loptom kao što su fudbal, košarka, rukomet ili odbojka. Svaki od njih može da se igra u dvorani ili na otvorenom, a u zavisnosti od izabranog sporta trebaće ti i ponešto od odgovarajuće sportske opreme.

Fudbal kao najvažnija sporedna stvar na svetu ima sigurno najviše pobornika među rekreativcima. Sigurni smo da su i mnogi među vama u nekom trenutku imali svoju ekipu za fudbal i redovne nedeljne odlaske „na treninge“.  Kada se igra u sali obavezne su adekvatne patike za salu, a ako radije trenirate na otvorenom, izbor pada na kopačke. Osim adekvatnih patika i eventualno štitnika, neophodna je dobra fudbalska lopta i fudbalski golovi.

Slično je i sa ostalim sportovima s loptom. Osnovna oprema za košarku, rukomet ili odbojku se svodi na dobru i kvalitetnu loptu, odgovarajuće patike i na ostalu opremu kao što su koševi, odbojkaških mreža i stalaka, kao i rukometnih golova.

Neki timski sportovi zahtevaju malo više pažnje prilikom biranja dodatne opreme – na primer, ako želiš da treniraš hokej vodi računa o tome da su ti potrebne klizaljke, palice i obavezna zaštitna oprema. Slično je i sa paintball-om ili airsoft-om – od odgovarajućeg oružja, zaštitne i taktičke opreme, lista može biti poprilično dugačka.

Individualac i prilikom biranja sporta

Koliko god zabave i užitka nekima mogu da donesu ekipni sportovi, drugi će radije birati da se bave nekim individualnim sportom kao što su ples, gimnastika, klizanje, plivanje ili sportovi s reketom.

Baš kao i kod timskih sportova, postoje i brojne prednosti bavljenja individualnim sportom. Rekreativci ili mladi sportisti koji se bave nekim od individualnih sportova naučiće da se oslone sami na sebe, svaki ostvareni uspeh će u potpunosti zavisiti od njih samih, naučiće da bude odgovoran, ali i načine kojima će podsticati ličnu motivaciju.

Individualni sportovi će dozvoliti rekreativcima da treniraju u svom ritmu i u okvirima sopstvenih mogućnosti. Trčanje je jedno od popularnijih individualnih sportskih aktivnosti koje ne zahteva ni posebnu dodatnu opremu, samo kvalitetne i udobne patike za trčanje.

I sportovi s reketom kao što su tenis, badminton, speedminton ili skvoš su čest izbor rekreativnih sportista. Sportovi s reketom zahtevaju malo više dodatne opreme koja se razlikuje u odnosu na to da li planirate da igrate na otvorenom ili u sali. Dobar reket, odgovarajuće loptice i eventualno sto za stoni tenis ili mreža za badminton će biti dovoljni za uspešan trening.

U najpopularnije individualne sportske aktivnosti spadaju i borilački sportovi poput boksa, karatea ili džudoa.

 

Kako izabrati sport za dete?

Ako se pitaš kako izabrati sport za dete evo nekoliko stvari na koje prema rečima stručnjaka treba da pripaziš. Kako prenose na portalu http://www.roditelj.org/, dete treba ohrabrivati da se bavi sportom i treba mu prepustiti konačnu odluku o izboru sporta.

Mlađoj deci treba omogućiti da se bave sa što više različitih sportskih aktivnosti kako bi se kasnije mogla pronaći u pojedinom sportu. Sportovi poput atletike, gimnastike ili borilačkih veština će stvoriti odlične osnove za kasniju specijalizaciju u nekom sportu.

Najmlađima su pogodne i aktivnosti poput plesa ili sporta u vodi. Ples je važna aktivnost koja pomaže da unaprede motoričke sposobnosti, a plivanje je posebno pogodno za najmlađe, do 3 godine starosti. Prilikom izbora sporta svakako treba obratiti pažnju i na karakter deteta.

Za kraj, reši test i saznaj da li si za individualni ili timski sport: http://www.bbc.com/news/uk-28062001!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget