Da li je moguće uz sistem kontrole pristupa imati i evidenciju radnog vremena?

Danas se bezbednost objekata, informacija i zaposlenih ne prepušta slučaju. Kontrola pristupa i evidencija radnog vremena postali su neizostavni elementi kako velikih kompanija, proizvodnih pogona, kancelarija tako i škola, zdravstvenih ustanova i mnogih drugih institucija. Posebna pažnja posvećena je modernim rešenjima koja su uz to i efikasna i pouzdana. 

Uređaji za kontrolu pristupa namenjeni su prevashodno za zaštitu objekta, opreme, informacija.., koriste se da bi se sprečio ili ograničio pristup objektu ili prolaz u delove objekta u kojima zaposleni nemaju potrebe, a ni ovlašćenja da ulaze, tako da su pojedini delovi objekta ili prostorije dostupni samo onima koji tu rade. Uređaji za evidenciju radnog vremena namenjeni su da beleže radne sate odnosno vreme provedeno na radnom mestu, terenu, službenom putu. Pored različitih nivoa sigurnosti koje ovakvi sistemi mogu da pruže u zavisnosti od potreba korisnika, uz pravilnu konfiguraciju, pojedini sistemi kontrole pristupa se mogu proširiti i sistemom za evidenciju radnog vremena. Ova mogućnost znači da korisnik za sličan novac može dobiti oba sistema, a istovremeno ne razmišlja o hardverskom održavanju dva sistema već samo o jednom.

Tipovi kontrolera

Kontroleri su specifična vrsta uređaja koji se u osnovi koriste za kontrolu pristupa,   montiraju se obično u unutrašnjosti objekta, a na njih se povezuju odgovarajući čitači kartica/tagova. Da bi se sistem kontrole pristupa mogao proširiti sistemom evidencije radnog vremena potrebno je da na svakim vratima bude instaliran i ulazni i izlazni čitač. S druge strane ako je korisniku dovoljna samo kontrola pristupa moguće je samo na ulazu imati čitač, a za izlazak iz objekta koristiti kvaku. Kontrola pristupa može biti u offline ili online varijanti. Offline varijanta kontrole pristupa nema praćenje vremena prolaska kroz vrata. Jednostavno, ako je kartica/tag uprogramiran vrata se otvore. S druge strane, online kontrola pristupa ima napredne funkcije, definisanje pravila pristupa i može da pruži informacije o vremenu prolaska. 

Karakteristike offline kontrole pristupa:

  • nema praćenja vremena prolaska
  • ako je kartica uprogramirana prolazak kroz vrata je uvek omogućen
  • obično dovoljan samo jedan čitač na ulazu
  • jednostavno održavanje
  • najpovoljnija varijanta

Karakteristike online kontrole pristupa:

  • omogućava praćenje vremena kada je ko prošao kroz određena vrata
  • uz izlazni čitač je moguće odrediti i vreme koje je zaposleni proveo u prostoriji
  • opcione napredne funkcije u definisanju pravila prolaska, važnosti kartice…
  • skuplja varijanta za instalaciju jer se povezuje u LAN
  • upotreba dodatnog softvera u svrhu održavanja

Kao povoljno rešenje za online kontrolu pristupa su se izdvojili kontroleri proizvođača ZKTeco serije C3, a kao profesionalno rešenje kontroleri nemačkog proizvođača TCS, BCM. ZKTeco kontroleri, kao i BCM, omogućavaju u osnovi kontrolu pristupa, a mogu se proširiti i sa evidencijom radnih sati. Kontroleri povezani sa našim softverom za evidenciju radnog vremena predstavljaju celovit, integrisan sistem. 

ZKTeco kontroleri

ZKTeco kontroleri serije C3 su poznati po svojoj pouzdanosti, jednostavnom korišćenju i povoljnoj ceni.

C3-100 je osnovna, najmanja verzija kontrolera za kontrolu pristupa. Namenjen je manjim preduzećima koji žele osnovnu kontrolu pristupa. Sistem je moguće proširiti sa evidencijom radnog vremena. Kontoler može da kontroliše jedna vrata na koja se mogu povezati dva čitača.  Kapacitet memorije mu je dovoljan za 30.000 korisnika i maksimalno 100.000 događaja. Izdvaja ga povoljna cena i moguće je u sistemu imati više ovakvih  kontrolera.

C3-200 je srednja, proširena verzija kontrolera, namenjena manjim i srednjim preduzećima. Karakteristikama je sličan kao C3-100, razlikuje se po tome jer može da kontroliše dvoja vrata na koja se može povezati do četiri čitača. Na svakim vratima se u softveru za evidenciju radnog vremena može definisati različit tip događaja koji se evidentira.

C3-400 je naprednija verzija kontrolera  koja je namenjena većim firmama, a poseduje režim rada koji je pogodan i za turnikete.  Može da radi na dva načina  tj. da radi kao C3-200 i u tom slučaju kontroliše dvoja vrata sa maksimalno četiri čitača koja se mogu montirati dvostrano ili može kontrolisati četvoro vrata sa maksimalno četiri čitača koja se mogu montirati jednostrano. Odlikuje ga velika brzina prijave što ga čini idealnim za veliki broj zaposlenih.

BCM Kontroleri

BCM TCS kontroler je profesionalni sistem kontrole pristupa nemačkog proizvođača TCS koga odlikuje velika pouzdanost u radu, nudi napredne funkcije, ima veliku brzinu prilikom prijave/odjave i namenjena je pre svega velikim sistemima u kojima je veliki protok zaposlenih. 

Za BCM sisteme se preporučuje upotreba Mifare EV2 RFID kartica koje imaju najveći stepen bezbednosti i nemoguće ih je kopirati. Čitači se povezuju na kontroler i komuniciraju preko posebnog sigurnosnog protokola. Takođe, kao u slučaju C3 kontrolera, tip događaja je moguće definisati za svaka vrata posebno. Prednost ovog kontrolera je takođe, što se na jednostavan način može proširiti softverom za evidenciju radnog vremena. Tako ujedno možete pratiti radno vreme i kretanje zaposlenih sa velikom preciznošću. BCM je veoma napredan, pouzdan i prilagodljiv uređaj koji uz proširenje za ERV predstavlja idealno rešenje i za najzahtevnije poslodavce.

Zaključak

Stalnim napredovanjem tehnologije i poslovanja neophodno je da i hardverski i softverski delovi ovih sistema  prate te promene kroz inovacije,  trendove i potražnju na tržištu. Osluškivanjem i praćenjem tržišta može se videti u kom pravcu ide budućnost kako uređaja za kontrolu pristupa tako i uređaja i softvera za evidenciju radnog vremena. Upotrebom oba sistema preduzeće dobija potpunu kontrolu svog poslovanja. Na ovaj način preduzeće povećava bezbednost svojih objekata, imovine, informacija, a ujedno može da prati produktivnost zaposlenih, njihovo kretanje na radnom mestu i tačno vreme provedeno na poslu.

Ako niste sigurni koji uređaj ili koja kombinacija uređaja je najbolja za Vas, kontaktirajte nas, mi ćemo Vam pomoći da odaberete baš ono što odgovara Vama i Vašem poslovanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget