Da li je heljda zdrava?

Heljda je postala veoma popularna  poslednjih godina.I to ne slučajno, jer samo da je sinonim za zdrav život, nego ima i veoma hranljivo zrno. Heljda je, u stvari, seme (poznato i kao pseudo žitarica) iz porodice biljaka „Fagopirum“. Uprkos imenu, heljda nema veze sa pšenicom, a to znači da je potpuno bez glutena. Dakle, savršena je za dijetu i pripremanje zdravih obroka.

Lako ju je pronaći u većini supermarketa, a obično se nlazi u delu sa pirinčem i drugim žitaricama. Osim semena, heljda se takođe koristi i u čistom obliku za pripremanje različitih rezanaca i drugih testenina, ali i brašna. Zaista, heljdino brašno je ima visok sadržaj proteina i nudi odličnu strukturu, pa se koristi za pripremu raznih peciv, od integralnih hlebova do palačinki, peciva i čokoladnog keksa.

A može da se kupi i u obliku proklijale heljde i heljdinih pahuljica i ovo je  zanimljiva i zdrava alternativa ovsenoj kaši.

Zašto bi trebalo jesti heljdu i kaše od heljde?

Heljda ima reputaciju tzv. super hrane. Odličan je izvor proteina i vlakana, a istovremeno ima i veoma malo masti. Iako sadrži oko 27 % ugljenih hidrata, sadržaj šećera je zanemarljiv, a to znači da ima nizak GI (glikemijski indeks) i energija se sporo oslobađa, pa se heljda preporučuje osobama sa dijabetesom tipa 2.

Heljda je takođe relativno niskokalorična. Prema pisanju BBC-ja, jedna porcija kuvane heljde (oko 84 g) sadrži samo 122 kalorije. To nije loše s obzirom na njenu sposobnost da se zasiti.

Takođe je bogata magnezijumom (važnim za sve, od koštanog i mentalnog zdravlja do nivoa energije i stabilnog krvnog pritiska) i vitaminima B, cinkom, gvožđem, bakrom i manganom.

Bez glutena i većih alergena

Iako postoji mali broj ljudi koji ne može da toleriše heljdu, ona inače ostaje potpuno slobodna. To je, zajedno sa svojim nutritivnim profilom, čini idealnim dodatkom mnogim dijetama koje inače ograničavaju nutritivne vrednosti.

S obzirom na to da je bez glutena, savršena je za one sa celijakijom ili netolerantne/alergične na gluten. Nema mlečnih proizvoda, nema jaja, a uz to je i veganski proizvod i predstavlja dobar izvor esencijalnih proteina biljnog porekla.

Treba imati i na umu da se heljda može jesti kao u obliku pahuljica, a od nje može da se napravi brašno za testenine, rezanci i razna peciva. Uprkos tome što je manji usev, heljda je takođe biljka koja je relativno nezahtevna za uzgoj. Raste i na neplodnom i slabo dreniranom tlu, takođe brzo raste i ima sposobnost da uguši korov i privuče insekte oprašivače.

Kakva ukus ima heljda?

Heljda prirodno ima prilično snažan, orašast ukus , a ima i onih koji tvrde da je gorka. Ako se koristi kao pojedinačno brašno može da ima ne baš lep ukus, pa se zato preporučuje da se meša sa drugim žitaricama.

Heljda je zdrava i korisna alternativa pirinču i dobra supstanca za druge ugljene hidrate koji sadrže gluten. Trik za uživanje je verovatno u načinu na koji je kuvate. Prekuvana, pretvoriće se u neprijatnu kašu. Dakle, kuvajte umereno i kombinujte je sa drugim zdravim namirnicama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget