BUŠILICE ZA RAZNE HOBISTE

Određeni  ljudi želi da ima sopstven alat za poneku opravku za koju im ne treba majstor, ili za svoj hobi kao što je recimo stolarstvo, ali ima i profesionalaca koji drže po 8 sati alat iznad glave, poput bušilice. Mnogi se vode pravilom da jači alat znači i bolji alat, pa misle da će 18-voltni rešiti sve njihove potrebe, zaboravljajući da je 12-voltni „savršenstvo bez mane“ u sklapanju nameštaja. Bušilice su najbitnije svakom čoveku koji želi povremeno da izbuši poneku rupu u limu, drvetu ili čak u zidu. Takve manje i lakše verzije su sasvim dovoljne za život u stanu, ali ako čovek ima i nešto okućnice, sledeća jača vrsta je univerzalna bušilica za jače i teže podloge, poput betona. U svakoj radionici – kućnoj, majstorskoj ili u velikom pogonu, glavni alat je bušilica, bilo ona jednostavna, ručna ili brojčano upravljiva. Pored drugačije namene, različite su im  brzine, smer obrtanja, kao i burgije kao sekući deo alatke za izradu rupa u raznim materijalima. Ova vrsta alata je nužna kod izrade konstrukcija, montaže, sastavljanja delova mašina ili izradi predmeta, jer se uvek mora izbušiti rupa, pa tek onda ubaciti šraf, klin ili pak uže.

KAKVA BUŠILICA JE POTREBNA ZA KOJU NAMENU

Da li ste znali da je prost kameni šiljak, koji se okretao trljanjem između ruku ( pre 35 000 godina ) bio prva ručna bušilica? Razvoj  ovog alata nastavio se u drevnom Egiptu, a danas su one sa pogonom na 220 volti koje pokreće elektromotor! Kod ovih električnih vrsta potrebno  je imati izvor električne struje, dok akumulatorske imaju svoju bateriju. Pneumatske podvrste se koriste tamo gde ne sme doći do varnica, ali one zahtevaju kompresor za snabdevanje bušilice vazduhom. Velika podvrsta ove alatke su mašinske bušilice kojima se izrađuju okrugle rupe – stone bušilice, stono stubne, stubne, redne, revolverske, viševretene, radijalne, horizontalne, glodalice, koordinatne, za duboko bušenje, za urezivanje navoja. Kod bušenja svake rupe potrebno je odrediti parametre ili režime rada, a to bi značilo da se odredi brzina sečenja, brzina okretanja burgije, prečnik i dubina bušenja rupe. Shodno tome, bira se i vrsta alata, zato evo par saveta…

KADA IZABRATI RADIJALNU A KADA HORIZONTALNU BUŠILICU

Radijalna bušilica služi za bušenje na velikim i teškim predmetima, vrlo precizno, zahvaljujući bušnom vretenu koji se pomera po vertikalnoj konzoli i zaokreće oko stuba, čime se povećava radni prostor u kojem se može tačno bušiti. Horizontalna alatka veoma tačno buši najveći deo u jednom zahvatu i time omogućava savršen odnos među osama otvora. Iako je horizontalna vrsta veoma tražena zbog svoje tačnosti, ona je jako kruta, jer radni sto istovremeno drži velike i teške obradive materijale, dok svojim prihvatnim delom centrira bušne motke. Za hobistu je važno odrediti koju će ručnu bušilicu kupiti – da li univerzalnu ili onu sa ubodnom šrafilicom. Ozbiljniji majstori savetuju da je bolje imati i više vrsta nego jednu sa više funkcija, jer su ubeđenja da toliko funkcija u jednoj, ne mogu podjednako dobro raditi. Šrafilice, električni odvijači, ubodne, elektropneumatski čekići… smatra se da bar 2 od 3 funkcije na jednom mestu neće zadovoljiti svaku vašu nadu. Verovatno je bolje imati 2 ili 3 komada ovih alatki, jer će vaše opravke kraće trajati, a efekat i rezultat je porasti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget