8 saveta za dizajniranje inspirativnih dečijih soba

Stvaranje prostora za igru i rast vašeg mališana može i treba da bude zabavno iskustvo. Međutim, u praksi to nekada može da bude veoma zahtevno. I tu se u potpunosti slažemo – lepa, funkcionalna soba, koju će vaše dete voleti i u godinama koje dolaze, prilično je težak zadatak!

Zbog toga smo spremili nekoliko korisnih saveta za uređenje dečjih soba i profesionalnu dekoraciju, koji će vam pomoći da identifikujete trenutne želje i buduće potrebe vašeg deteta. A u isto vreme omogućiti vam da uspostavite onu veoma važnu ravnotežu između lepog i praktičnog. Bez obzira da li počinjete od nule ili želite da renovirate i prilagodite već postojeći prostor, potrudićemo se da ovde pronađete pravu dozu inspiracije!

  1. Neka bude što jednostavnije

Kada su u pitanju dečije sobe, tu važi staro pravilo: manje je više. Kad održavate dekor jednostavnim i nameštaj na minimumu, stvarate više prostora za igru i obezbeđujete neutralnu bazu koja se lako može prilagođavati kako vaše dete raste.

Jednostavan koncept sobe stavlja prostor za igru na prvo mesto, pružajući puno otvorenog prostora. Krevet na nivou poda može takođe da posluži kao zona za igru, a otvorene police omogućavaju omiljenim igračkama da služe kao šarmantni ukrasi.

Ovakvu sobu bez puno detalja kasnije lako možete da pretvorite u radni prostor kad dete krene u školu.

  1. Fokus treba da bude na igri i zabavi

Da biste napravili sobu koju će vaš mališan voleti, pokušajte da se fokusirate na stvar koju najviše vole da rade: na igru!

Razmislite o zidu sa tablom ili umetničkoj galeriji koja se lako prilagođava, u kojoj vaše dete može da prikaže svoje omiljene crteže. Ugradni zid za penjanje, tobogan za krevet na sprat ili mreža za teret na plafonu, takođe predstavljaju odlične opcije koje podstiču igru i pomažu da se potroši dodatna energija pre spavanja.

  1. Odgovarajuća sobna vrata

Bela sobna vrata sa nalepnicama su jedna od najjednostavnijih i najlakših ideja za dečija vrata. Tu je samo bitno da otkrijete šta vaše dete trenutno zanima. Da li voli istraživanje svemira? Možda podvodna morska stvorenja? Da li su to dinosaurusi ili vile? Postoji bezbroj kreativnih tema koje možete izabrati i koje takođe možete uskladiti sa idejama vaše dečije sobe. Istražite mnoštvo 3D, holografskih ili svetlećih nalepnica za vrata, da biste uneli više vizuelne magije. Nalepnice za vrata najbolje funkcionišu na običnim belim ili neutralnim vratima. 

Bela sobna vrata su dobra i za još jednu ideju za koju važi da „dobro stari“. Sve što vam treba je mali košarkaški obruč koji ćete postaviti na vrh vrata i eventualno semafor iznad. Vrata sa košem su idealna kako za malu decu, tako i za onu nešto stariju, koja se bolje koncentrišu na zadatke iz matematike dok ubacuju loptu u obruč.

  1. Maksimalno iskoristite prostor sobe vašeg deteta

Bez obzira da li radite sa malom prostorijom ili sa velikom, maksimalno iskoristiti prostor sobe vašeg deteta je apsolutni imperativ. Čak i ako vam se čini da imate dovoljno prostora, ne zaboravite da mališani brzo postaju školarci, a zatim i tinejdžeri i da je svaki centimetar prostora bitan.

  1. Udvostručite prostor za odlaganje

Od njihovih igračaka, igara i knjiga do njihovih ormara koji se stalno menjaju u više veličina, deca imaju mnogo stvari.

Kuke, držači za knjige na zidu, sanduci za odlaganje ispod kreveta i nameštaj sa ugrađenim skladišnim prostorom su odlične opcije za sakrivanje nereda i mogu udvostručiti vaš prostor za skladištenje.

Postavljanje druge šine u orman, takođe je jednostavan način da proširite svoj potencijal za skladištenje.

  1. Igrajte se bojama

Deca vole boju, ali izbor prave može biti težak. Naravno, vaši mališani sada mogu da obožavaju sve žarko ružičaste ili drečavo plave, ali to ne znači da će i kasnije to biti slučaj, a pomisao na farbanje cele sobe za samo nekoliko kratkih godina dovoljna je da bilo kome izazove velike glavobolje.

Tražite dugoročno rešenje?

Napravite neutralno okruženje koje možete oplemeniti detaljima u aktuelnoj boji. Na taj način postići ćete kompromis i nećete morati da menjate nameštaj na par godina.

  1. Vodite računa o materijalima i teksturama

Pažljiva upotreba šara i zanimljivih tekstura verovatno ima mnogo veze sa ukusnim uređenjem dečijih soba.

Prelepe, a opet često zanemarene teksture, su važni alati za ukrašavanje i mogu da učine sobu od neupadljive do zadivljujuće sa samo nekoliko dodatnih elemenata.

  1. Neka male ruke i umovi budu zauzeti

Ako imate prostora u sobi, radni kutak prilagođen deci je obavezan. Omogućite vašem detetu mesta za bojenje i stvaranje. To ne samo da će ga zabavljati, već može pomoći i u njegovom fizičkom i mentalnom razvoju. Kada je vaše dete starije, lični radni prostor može vam dobro doći, jer nudi mirno mesto za učenje i obavljanje domaćih zadataka.

Nebo je granica kada je u pitanju dizajniranje dečijih spavaćih soba. Osim što je njihovo posebno utočište ispunjeno svim prijatnim i toplim stvarima, prostor takođe treba da odražava njihovu živu ličnost i trenutna interesovanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget