6 ludih muzeja u Amsterdamu koje nećete naći u Beogradu

muzej vrolik

Amsterdam je dom za više od 400 muzeja, od kojih mnogi prikazuju u najmanju ruku čudne izložbe. Sa toliko muzeja u ponudi može biti teško odlučiti se koji posetiti. Izložbe amsterdamskih muzeja mogu biti veoma specifične u skladu sa glasom koji prati ovaj grad. Jeste Beograd lud ali Amsterdam je lud za milione stranaca, pri ččemu nije samo noćni provod zadužen za to, već i ludi muzeji! Baš to je razlog zašto i mnogi Beograđani odlaze na putovanje u Amsterdam.

Neke izložbe muzeja u Amsterdamu su slobodnije od drugih dok neke prate tabu teme. Ipak, kao što znate, tu su i poznati muzej Van Goga, kuća Ane Frank i Rijks muzej kao i Nacionalni muzej Holandije, ali ovaj put nas interesuje ona “luđa” strana Amsterdama.

Za one koji ne žele da razmotre 400 opcija u isto vreme, sledećih šest muzeja predstavljaju sigurnu opkladu nudeći lude izložbe i dobar provod. U slobodno vreme tokom pohoda na Amsterdam možete obići neki od njih. Evo 6 najluđih muzeja koje morate posetiti u Amsterdamu jer ih sigurno nećete naći u Beogradu!

Muzej Vrolik

Muzej poseduje ogromnu kolekciju patoloških uzoraka, anomalija embriona, čudne lobanje i kosti, i druge anatomske anomalije, prikupljenje od strane Gerardusa Vrolika 1755-1859, jednog od najznačajnijih holandskih naučnika tog vremena. Viljem Vrolik je bio pionir u oblasti Teratologije – studije deformiteta – popularne teme za anatome tokom 18 i 19 veka. Viljem je objavio nekoliko monografija o teratološkim subjektima i nagomilo više hiljada primeraka, stvarajući objekat koji izgleda mesto iz horor filma.

muzej vrolik
Muzej Vrolik

Nakon smrti Viljema Vrolika, kolekcija je kupljena od strane grupe holandskih državljana koji su je ponudili Amsterdamu sa željom da se smesti u ustanovu, koja je postala kasnije Univerzitet u Amsterdamu. Danas, je muzej dom za primerke iz drugih zbirki, dodatih kroz više od jednog veka postojanja.

Muzej mučenja

Muzej mučenja nastoji da dokumentuje istoriju ljudske okrutnosti. U muzeju predmeti su izloženi u lavirintu malih , mračnih prostorija, stvarajući malo jezivu atmosferu. Muzej ima niz zanimljivih uređaja, od dobro poznatih sprava kao što su giljotine i sto za razvlačenje, do manje poznatih čiji bi opis zgadio dosta ljudi.

Muzej Torture
Muzej Torture

Ostali objekti smešteni u muzeju uključuju čuvenu Nirnberšku devicu, Judinu kolevku, Katarinin točak i još strašnih naprava. Neki od uređaja su originalni i antički, ali su mnogi moderne rekonstrukcije iz starih tekstova i knjiga. Neki eksponati su iza stakla, ali se mnogi nalaze na otvorenom i mogu se dotaći.

Muzej seksa

Seks muzej privlači više od 500.000 posetilaca svake godine. U muzeju je smeštena bogata i zanimljiva zbirka predmeta vezanih za ljudsku seksualnost: umetnost, fotografije, figure, ploče, i mnoge druge stvari, ponekad predstavljenih na staromodni način.

Muzej seksa
Muzej seksa

Videćete figure Venere na ulazu i voštane figure u punoj veličini, Mata Hari sa svojim muškim partnerima i Merilin Monro. Skriveni zvučnici ispuštaju različite prigušene zvukove, zvuke parne mašina, pomešane sa kricima ženskog uzbuđenja.

Muzej kanabisa

Muzej posvećen kanabisu i njegovom načinu korišćenja, nudi posetiocima informacije o istorijskoj i savremenoj upotrebi kanabisa za medicinske, verske i kulturne svrhe. U muzeju je prikazano kako se konoplja može koristiti u poljoprivredne i industrijske svrhe, uključujući i kozmetičke proizvode od vlakana konoplje koje možete kupiti sebi ili nekom na poklon, u njihovoj prodavnici poklona.

Kanabis Muzej
Muzej Kanabisa

Muzej sadrži baštu kanabisa u različitim fazama rasta, kolekciju bongova, jedan primerak holandske Biblija iz 1836. napravljene od konoplje, i mnogi drugi pribor izrađen od industrijskih useva. Muzeju takođe sadrži umetnička dela, a jednu lažnu ličnu kartu poznatog krijumčara kanabisa Hauarda Marksa.

Muzej tetovaža

Otvoren je u novembru 2011. godine, ovo je jedan od najnovijih muzeja. Muzej pokriva čitavu istoriju umetnosti kože i ima artefakte iz celog sveta, uključujući i igle, stare znakove, fotografije, i postere najvećih ,,ludaka’’ sa tetovažama. Ostale stavke uključuju eksponate istetovirane kože u teglama. Neke sadrže svinjsku kožu, druge, ljudsku – poput kože uzete sa ruke mornara iz 19. veka na kojoj se vidi ime njegove drage.

Muzej Tetovaža
Muzej Tetovaža

Muzej ima više od 40 hiljada eksponata u svojoj kolekciji. Pored toga, muzej prikazuje istoriju tetoviranja i  tradicije tetoviranja u različitim društvenim subkulturama – u zatvorima, u vojsci, među mornarima, između seksualnih radnika i više. Poznati umetnici su takođe slavljeni. Nekoliko enterijera od značaja za istoriju tetoviranja, poput radionica i tattoo klubova, su rekonstruisani u muzeju.

Heineken muzej

Postoji nešto tajanstveno u vezi sa ukusom najboljih piva na svetu, a Heineken Pilsner svakako pripada ovoj grupi. Pivara je osnovana u Amsterdamu 1864. godine i danas je Heineken velika multinacionalna kompanija, i jedan od tri najveća proizvođača piva u svetu.

Muzej Heineken
Muzej Heineken

Tokom svoje istorije, Hajneken je ostao i velika porodična firma. Heinekenova bogata i uspešna istorija je predstavljena u njihovj nekadašnjoj pivari u Amsterdamu, sa nekoliko atrakcija iz zabavnog parka dodatim izložbi je preimenovan u Amsterdam Heineken Iskustvo.

Iako u Amsterdamu postoji veliki broj popularnijih muzeja, ovi bizarni i ludi muzeji će vam sigurno ostati u sećanju, i sigurno nećete zažaliti zato što ste ih posetili!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget